Κονδύλια ύψους 128,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν το 2017 από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων ελαιόλαδο, κρασί, επιτραπέζιες ελιές, λαχανικά, αιγοπρόβειο κρέας και φρούτα.
Μάλιστα, ο προϋπολογισμός για το έτος 2017 παρουσιάζει σαφή αύξηση σε σύγκριση με το ποσό των 111 εκατ. ευρώ για το 2016, υπογραμμίζοντας ουσιαστικά τη στήριξη που παρέχεται στους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Η ΕΕ συγχρηματοδοτεί προγράμματα διαρκείας έως τριών ετών με σκοπό την προώθηση ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στις αγορές της ΕΕ και τρίτων χωρών. Η κοινοτική συμμετοχή στις επιλέξιμες δαπάνες είναι 70-80% (ΕΕ-τρίτες χώρες) και για την περίπτωση χωρών που λαμβάνουν χρηματοδοτική συνδρομή σύμφωνα με τα άρθρα 136 και 143 της Συνθήκης η συμμετοχή ανέρχεται σε 75-85%. Για τη χώρα μας η συμμετοχή της ΕΕ στις επιλέξιμες δαπάνες είναι 75-85%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να παρουσιάσει τις νέες προσκλήσεις υποβολής προγραμμάτων, διοργανώνει «Ημέρα Πληροφόρησης» για τους ενδιαφερόμενους, στις 31 του μήνα, στις Βρυξέλλες. Οι προσκλήσεις για τα προγράμματα, καθώς και λεπτομέρειες για το καθεστώς προώθησης υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://ec.europa.eu/chafea/agri/2017-calls-simple-multiple-programmes_en.html
Επιλέξιμες για κοινοτική χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης-προβολής αγροτικών προϊόντων είναι οι δαπάνες που αφορούν σε δράσεις: • Δημοσίων σχέσεων, προώθησης και διαφήμισης.
• Συμμετοχής σε εκδηλώσεις, εμποροπανηγύρεις και εκθέσεις εθνικής ή ευρωπαϊκής σημασίας.
• Ενημέρωσης για τα κοινοτικά συστήματα των προστατευόμενων ονομασιών παραγωγής (ΠΟΠ), προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ), εγγυημένων παραδοσιακών και ιδιότυπων προϊόντων (ΕΠΙΠ), της βιολογικής παραγωγής και της επισήμανσης, καθώς και των γραφικών συμβόλων που προβλέπονται στις ρυθμίσεις ιδίως για τις απομακρυσμένες περιφέρειες.
• Ενημέρωσης για το κοινοτικό σύστημα των οίνων ποιότητας που παράγονται σε καθορισμένες περιοχές, των οίνων με γεωγραφική ένδειξη και των αλκοολούχων ποτών με γεωγραφική ένδειξη ή προστατευόμενη παραδοσιακή ένδειξη.
• Μελέτης-αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των ενεργειών ενημέρωσης και προώθησης.
Φορείς υλοποίησης των δράσεων αυτών είναι αντιπροσωπευτικές επαγγελματικές ή διεπαγγελματικές οργανώσεις, που σε συνεργασία με έναν οργανισμό εκτέλεσης (που επιλέγεται με διαγωνισμό) καταρτίζουν προγράμματα προώθησης-προβολής αγροτικών προϊόντων 12-36 μηνών.
Η χρηματοδότηση γίνεται από την Κοινότητα μέχρι το 50% των πραγματικών δαπανών για κάθε έτος εκτέλεσης, η εθνική συμμετοχή ανέρχεται στο 20% και η συμμετοχή των οργανώσεων στο 30%.
Μετά την έγκριση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εντός 30 ημερολογιακών ημερών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνάπτει συμβάσεις με τις οργανώσεις που έχουν εγκριθεί τα προγράμματά τους και αφού αυτές συστήσουν εγγύηση ίση με το 15% του ανώτατου ποσού της χρηματοδότησης από την Κοινότητα. Η εγγύηση αυτή πρέπει να ισχύει μέχρι την καταβολή της τελευταίας πληρωμής του προγράμματος.
Κάθε συμβαλλόμενη οργάνωση μπορεί να λάβει προκαταβολή. Υποβάλλει αίτηση χορήγησης προκαταβολής, εντός 30 ημερολογιακών ημερών από την υπογραφή της σύμβασης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε περίπτωση πολυετών προγραμμάτων εντός 30 ημερών μετά την αρχή κάθε περιόδου των δώδεκα μηνών, προς την αρμόδια Δ/νση Μηχανισμών Αγοράς (Τμήμα Αγοράς) του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δικαιολογητικά
Με την αίτηση χορήγησης της προκαταβολής υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
• Παραστατικά έγγραφα νόμιμης εκπροσώπησης
• Εγκριση του εκτελεστικού φορέα και των υπεργολάβων και αντίγραφο της σύμβασης με τη συμβαλλόμενη οργάνωση.
• Υπεύθυνη δήλωση ότι οι συγκεκριμένες δραστηριότητες δεν χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο άλλου εθνικού ή κοινοτικού καθεστώτος στήριξης.
• Εγγυητική επιστολή, ύψους 110% της αιτηθείσας ενίσχυσης, αορίστου χρόνου.
• Πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.- Χρονοδιάγραμμα ενεργειών του επομένου τριμήνου, όπως υποβλήθηκε από τη συμβαλλόμενη οργάνωση στη Διεύθυνση Γεωργικών Εφαρμογών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
• Βεβαίωση αναγνωρισμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού, στον οποίο κατατίθεται η χρηματοδότηση (κοινοτική, εθνική και ιδία) και ο οποίος χρησιμοποιείται αποκλειστικά για όλες τις οικονομικές πράξεις, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο υλοποίησης του εγκεκριμένου προγράμματος για κάθε έτος.