Θα μπορούσε να είναι μια αριθμητική εξίσωση ή μια αλληλουχία χημικού ενδιαφέροντος. Δεν είναι παρά μια απλή, πολύτιμη και πολλαπλά ωφέλιμη παραγωγική διαδικασία, που συνδυάζει παραδοσιακή και σύγχρονη επεξεργασία της ελιάς και των παραγώγων της.
Την παρουσίασε με μια θεαματική αλλά και πειστική εισήγηση ο γενικός διευθυντής της PIERALISI HELLAS Αγγελος Μοχλούλης κατά τη θεματική ενότητα του 6ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου της «Π» που αφορούσε στην εξωστρέφεια, παρόντος του αν. υπουργού Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.
Η εταιρεία, σημειωτέον, είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα από το 1975 και έχει αναπτύξει πάνω από 100 ευρεσιτεχνίες.
Ο κ. Μοχλούλης παρουσίασε στο «Ρόγιαλ» και τους συνέδρους τα στάδια επεξεργασίας που γίνονται στο συγκρότημα DOMENICO CASSESE, ξεκινώντας από την παραδοσιακή μέθοδο και φτάνοντας στην παραγωγή ενέργειας.
ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ:
- 7.500 τόνοι ελαιόκαρπου περνούν από το ελαιοτριβείο και αποδίδουν πυρήνα 3.000 τόνων, που αποφέρει έσοδα 120.000€
- Αποδίδουν επίσης 1.500 τόνους ελαιόλαδου που αποδίδει 450.000€ έσοδα.
- Απομένει ένα υπόλοιπο υποπροϊόν πατέ, της τάξης των 3.000 τόνων.
- Αυτό περνάει από μονάδα βιοαερίου και αποφέρει 1000KWH ρεύμα, αξίας 225.000€. Απομένει και άλλο υπόλοιπο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.
Η σημερινή τάση έχει αναγάγει το πατέ ως πολύ χρήσιμο παράγωγο. Αξιοποιείται στην αρτοποιία, την κοσμετολογία, ως ζωοτροφή, αλλά και ως οργανικό πρόσθετο λίπασμα.
Ενδιαφέρον έχουν και τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μοχλούλης.
Μέχρι και πρότινος, στην Ελλάδα ένα 25% του χρησιμοποιούμενου ελαιόλαδου είναι τυποποιημένο, ένα 45% διατίθεται χύμα στην αγορά, ενώ 30% της παραγόμενης ποσότητας «φεύγει» για ιδιοκατανάλωση. Μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι οφέλη θα είχε η οικονομία εάν αύξαινε την τυποποίηση πάνω σε προηγμένα στάνταρντ.
Βασικοί πελάτες της χώρας, είναι η ΕΕ, κατά 56%, η ΗΠΑ, το Μαρόκολ, η Συρία αλλά και η Τουρκία.