Η καρδιά είναι ο πολυτιμότερος μυς του οργανισμού. Είναι αυτή που μας κρατά στη ζωή. Πρέπει λοιπόν να την προσέχουμε πάρα πολύ και να την κρατάμε υγιή. Ένας τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να καταναλώνουμε ελαιόλαδο, σύμφωνα με νέα έρευνα Ισπανών επιστημόνων.
Ερευνητές από το Νοσοκομείο Del Mar στη Βαρκελώνη της Ισπανίας μελέτησαν 296 ηλικιωμένους που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οι ειδικοί χώρισαν τους εθελοντές της μελέτης τους σε τρεις ομάδες. Κάθε μια από αυτές ακολούθησε ένα διαφορετικό, υγιεινό διαιτολόγιο.
Η πρώτη ομάδα ακολούθησε την μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με 1 λίτρο αγνό παρθένο ελαιόλαδο την εβδομάδα, η δεύτερη την μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με 30 γραμμάρια ξηρών καρπών την ημέρα και η τρίτη μία κλασική διατροφή λίγων λιπαρών.
Οι εθελοντές, οι οποίοι είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη, ακολούθησαν τα διαιτολόγια αυτά επί έναν χρόνο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Circulation, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ). Έδειξαν πως το ελαιόλαδο σχετίζεται με καλύτερη λειτουργικότητα της HDL ή «καλής» χοληστερόλης.
Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης, μόνο όσοι ακολουθούσαν την λίγων λιπαρών διατροφή παρουσίασαν μείωση των επιπέδων της LDL και της ολικής χοληστερόλης στο αίμα τους.
Όπως φάνηκε, όσοι ακολουθούσαν τα μεσογειακά διαιτολόγια δεν αποκόμισαν αυτό το όφελος, αλλά σε όσους έτρωγαν άφθονο ελαιόλαδο η «καλή» χοληστερόλη (HDL) ήταν πιο αποδοτική στην απομάκρυνση της LDL από τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.
Και οι δύο αυτές επιδράσεις είναι ωφέλιμες για την καρδιά, αφού μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως στενώσεων και εμφράγματος.
Η HDL είναι υπεύθυνη για την απομάκρυνση της LDL ή «κακής» χοληστερόλης από τα εσωτερικά τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών, όπου συσσωρεύεται οδηγώντας στο σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας.
Ο Δρ. Ντάνιελ Ρέιντερ, καθηγητής Μοριακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες σχολίασε πως «Ξέρουμε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως στεφανιαίας νόσου, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε με ποιον ακριβώς μηχανισμό». Ο ίδιος, προσέθεσε μάλιστα ότι «το πιθανότερο είναι πως υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγοι και η παρούσα μελέτη υποδηλώνει ότι ένας δυνητικός μηχανισμός είναι η βελτίωση της λειτουργίας της HDL».
Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι, εκτός από την χαμηλή LDL και τα χαμηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης, πρέπει να έχει κανείς και επαρκή HDL, η οποία θα λειτουργεί αποδοτικά, για να προστατευθεί από την καρδιοπάθεια.