Στα σκαριά βρίσκεται μια σημαντική προσπάθεια για να αποκτήσει το ελληνικό ελαιόλαδο «ταυτότητα» κι επιχειρήματα έναντι των ανταγωνιστών μας στις διεθνείς αγορές.
Πρόκειται για αποτέλεσμα της επιμονής του Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου Ελαιολάδου Καλαμάτας για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για την πιστοποίηση των ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος μας και η αρχή φαίνεται να γίνεται με την έρευνα ποικιλιών ελαιολάδου της Δυτικής Ελλάδας όμως. Και αυτό, γιατί οι υποσχέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση σχετικού προγράμματος έχουν μείνει μόνο στα λόγια.
Αυτό προκύπτει από τα όσα αναφέρει μιλώντας μας ο Παναγιώτης Κάτσαρης, από τη θέση του υπεύθυνου του Εργαστηρίου Ελαιολάδου του Τμήματος Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών και Αμπέλου Χανίων του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”. Ο ίδιος ωστόσο επισημαίνει πως οι δυνατότητες του Εργαστηρίου είναι τέτοιες, που θα μπορούσε να καλύψει παράλληλες έρευνες για όλες τις περιοχές. Και φυσικά, παραμένει η ελπίδα να προχωρήσει άμεσα ένα πρόγραμμα και για τις ποικιλίες ελαιολάδου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το πρόγραμμα που προχωρά με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, υλοποιείται με το Επιμελητήριο Πρέβεζας και είναι διακρατικό μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
Οπως εξηγεί: «Φιλοδοξία εξ αρχής ήταν το Εργαστήριο να αποτελέσει ένα εργαλείο για την πιστοποίηση της ποιότητας του ελαιολάδου και ιδιαίτερα των ποικιλιών που καλλιεργούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στα χημικά και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει η βάση δεδομένων που θα πιστοποιήσει την ποιότητα των ελληνικών ελαιολάδων -για να έχουμε ένα όπλο στη διαπραγμάτευση, που καθημερινά γίνεται δυστυχώς στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας. Ελπίζουμε να καταφέρουμε ως ο μοναδικός ερευνητικός τομέας που έχει απομείνει (ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα”) να έχει αυτό το όπλο για την αντιπαράθεση με τους ανταγωνιστές μας, στη διεθνή αγορά, οι οποίοι κυρίως είναι οι Ισπανοί και οι Ιταλοί».