Εκτός από τα δύο χρυσά βραβεία στον ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό Ελαιολάδου της Ν. Υόρκης (NYIOOC), που απέσπασε το 2017 το αγρόκτηµα Castello Monte Vibiano Vecchio, ακόµη ένας λόγος που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι ότι βάζει γενναία το λιθαράκι του στην «πράσινη» καρδιά της Ιταλίας όπως αποκαλείται το µοναδικό τοπίο µε ελαιώνες στην Ούµπρια της Ιταλίας.
Σε απόσταση αναπνοής από την Περούτζια, το Castello Monte Vibiano, ιδιοκτησίας της οικογένειας Φαζόλα Μπολόνια, βρίσκεται σ’ ένα λόφο όπου «επιβλέπει» εκατοντάδες εκτάρια αγροτικής γης και φυσικού δάσους. Οι πιο παλιοί τοίχοι του κάστρου χτίστηκαν πριν από δύο αιώνες, ενώ το υπόλοιπο κτίσµα ανακαινίστηκε τον 16ο αιώνα. Η οικογένεια Φαζόλα Μπολόνια ζει στο κάστρο από το 1892 και το πάθος της µε τη γεωργία ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα οπότε και ασχολήθηκε µε την παραγωγή ελαιολάδου και κρασιού.
«360ο πράσινη επανάσταση»
Το 1960 στο αγρόκτηµα έγινε ένα µεγάλο έργο εκσυγχρονισµού υπό την επίβλεψη του πατριάρχη της οικογένειας, Ανδρέα Φαζόλα Μπολόνια. Το 1998 ανέλαβε διευθύνων σύµβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση ο Λορένζο Φαζόλα Μπολόνια, ο οποίος προχώρησε σε αποφασιστικά βήµατα που θα άνοιγαν το δρόµο για το ρηξικέλευθο project 360ο Πράσινη Επανάσταση. Στόχος ήταν η αντιµετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των καλλιεργειών και η παραγωγή αειφόρων προϊόντων, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων µέσα και έξω από το αγρόκτηµα.
«Πετύχαµε όλη η παραγωγή να βασίζεται στην αειφορία», αναφέρει στην ιστοσελίδα Olive Oil Times ο Λορένζο και τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια 10.000 δέντρα διαφορετικού τύπου φυτεύτηκαν στο αγρόκτηµα. «Οι άνθρωποι που ζούσαν εδώ κατά τη διάρκεια των αιώνων φρόντιζαν την περιοχή µε αγάπη και σεβασµό. Αυτό κάνουµε και σήµερα και αυτός είναι ο τρόπος για να παίρνουµε ό,τι καλύτερο από τη γη», σηµειώνει η Μαρία Καµίλα, αδερφή του Λορέντζο. «Σήµερα, η αειφορία είναι µια µοντέρνα ιδέα, αλλά εκείνα τα χρόνια η φιλική προς το περιβάλλον συµπεριφορά µας ήταν πρωτοποριακή», τονίζει ο Φαζόλα Μπολόνια.
Οφέλη για την υγεία
Στο Castello Monte Vibiano Vecchio διεξάγουν ερευνητικές δραστηριότητες σχετικά µε τις ιδιότητες των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων και των υποπροϊόντων τους, όπως ένα συµπυκνωµένο υγρό εκχύλισµα µε Hydroxytyrosol, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία µε οµάδα ερευνητών και γιατρών. Αυτό το προϊόν βοηθά στην πρόληψη της χοληστερίνης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίµα και προλαµβάνει πολλές άλλες ασθένειες.
Έρευνα και Ελαιόλαδο στα βήματα των Ετρούσκων
Μέρος του ελαιώνα του Castello Monte Vibiano Vecchio βρίσκεται στα µονοπάτια που κάποτε περπατούσαν οι Ετρούσκοι, οι οποίοι έδωσαν το όνοµα Vubia στη ρωµαϊκή φυλή που αποίκισε την περιοχή Monte Vibiano. Ένας τοίχος από εκείνη την περίοδο εξακολουθεί να αποτελεί σύνορο ανάµεσα σε ελαιόδεντρα και αµπέλια. Επίσης, από αυτό εµπνεύστηκαν το όνοµα του βραβευµένου έξτρα παρθένου ελαιολάδου τους, Vubia, το οποίο αποτελεί χαρµάνι των ποικιλιών της Ούµπρια: Moraiolo, Leccino, Frantoio και Dolce Agogia.
Αναγνώριση μέσω του DNA
Μεταξύ των πρώτων που χρησιµοποίησαν DNA για πιστοποίηση έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι το Castello Monte Vibiano, χάρη σε µελέτη του κέντρου ερευνών CNR της Περούτζια. Η οικογένεια πιστοποιεί όλα τα προϊόντα της, όπως και ένα νέο κατεψυγµένο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο µιας δόσης. Η κατάψυξη του έξτρα παρθένου αµέσως µετά την εµφιάλωση το διατηρεί σε άριστη κατάσταση.
Η «Πράσινη» Επανάσταση
Το 2008 η εταιρεία έλαβε πιστοποιητικό #00001 από την ανεξάρτητη αρχή DNV, σύµφωνα µε το διεθνές πρότυπο ISO 14064, για τη µείωση των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου. Τώρα, καθώς επικεντρώνονται ακόµη περισσότερο στην αειφόρο παραγωγή, χρησιµοποιούν τρακτέρ που κινούνται µε βιοντίζελ και ηλεκτρικά µηχανήµατα. Η ενέργεια στο αγρόκτηµα παράγεται από φωτοβολταϊκά πάνελ.