«Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω τη διοργάνωση του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας – Κορέας και καλωσορίζω τα επίλεκτα μέλη της Κορεατικής επιχειρηματικής κοινότητας, που μας τιμούν με την επίσκεψή τους.
Η συνάντηση αυτή διοργανώνεται σε συνέχεια των επαφών που έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Κορέας. Και αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της αμοιβαίας βούλησης των δύο πλευρών, για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση της μεταξύ μας συνεργασίας.
Είναι γνωστό ότι οι δύο χώρες συνδέονται με μακρόχρονους δεσμούς φιλίας, παρά τη μεγάλη απόσταση που τις χωρίζει. Μοιράζονται κοινά ιστορικά βιώματα, αξίες και αρχές.
Θα έλεγα ότι σε θέματα ανάπτυξης, η Δημοκρατία της Κορέας δεν παύει να αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού. Γιατί κατάφερε, δημιουργώντας ένα γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, να αναδειχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο ανταγωνιστικές βιομηχανικές δυνάμεις παγκοσμίως. Κατάφερε να γίνει η πρώτη ναυπηγική δύναμη στον κόσμο, μια από τις κορυφαίες παραγωγούς ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά και ένας ισχυρός παίκτης, στους κλάδους της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η πρόσφατη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιούργησε ένα αναβαθμισμένο πλαίσιο συνεργασίας, μεταξύ της Δημοκρατίας της Κορέας και της Ευρώπης.. Απομακρύνοντας μια σειρά από δασμολογικά και μη εμπόδια και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες πρόσβασης σε υπηρεσίες και επενδύσεις, η Συμφωνία άνοιξε ουσιστικά το δρόμο για την ανάπτυξη ακόμη στενότερων, παραγωγικών και αμοιβαία επωφελών επιχειρηματικών συνεργασιών.
Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που παρέχονται μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο τομέας των ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών είναι ένα πεδίο στο οποίο ήδη υπάρχουν στενές επιχειρηματικές σχέσεις. Και παρά τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία, οι βάσεις της συνεργασίας παραμένουν ισχυρές. Με τα ναυπηγεία της Κορέας να παραμένουν προτιμητέα επιλογή για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων.
Σημαντικές, ωστόσο, προοπτικές συνεργασίας ανοίγονται πλέον και σε μια σειρά από νέους τομείς. Ένας από αυτούς είναι οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία. Η Ελλάδα παρουσιάζει στον τομέα αυτό μια ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα πιο ελπιδοφόρα και αισιόδοξα μηνύματα, στη διάρκεια της κρίσης, ήταν η ανάδειξη μιας γενιάς νεοφυών επιχειρήσεων και ομάδων με εξαιρετική κατάρτιση και ταλέντο. Με την ικανότητα να μετατρέπουν τις γνώσεις τους σε καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.
Η πρόσφατη συμφωνία εξαγοράς μιας ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης από την Samsung επιβεβαιώνει αυτή τη δυναμική. Και δείχνει ότι εδώ υπάρχει ένα αναδυόμενο πεδίο, για νέες, πολλά υποσχόμενες συνεργασίες.
Σπουδαίες προοπτικές θεωρούμε ότι παρουσιάζει και ο αγροτοδιατροφικός τομέας, μια που η Κορέα αναδεικνύεται σε σημαντική αγορά για μοναδικά ελληνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, τα γαλακτοκομικά, η μαστίχα και άλλα.
Ευκαιρίες επίσης υπάρχουν και σε τομείς όπως ο περιβάλλον, η ενέργεια, τα δομικά υλικά και βεβαίως ο τουρισμός, όπου βλέπουμε με ικανοποίηση τη διαρκή ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Κορέα προς την Ελλάδα.
Τέλος, οφείλω να επισημάνω και τις ευκαιρίες επενδύσεων που παρουσιάζει η Ελλάδα για Κορεατικές επιχειρήσεις, στους τομείς των υποδομών, των logistics, αλλά και των τουριστικών ακινήτων. Ευκαιρίες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός σχεδίου στρατηγικών συνεργασιών Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.
Πεποίθησή μας είναι ότι σε όλους αυτούς τους τομείς, υπάρχει ένα λαμπρό πεδίο συνεργασιών, από τις οποίες μπορούν να προκύψουν σημαντικά επιχειρηματικά οφέλη και για τις δύο πλευρές.
Εξίσου ισχυρή είναι και η πίστη μας στην ικανότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να αποτελέσουν αξιόπιστους και χρήσιμους εταίρους.
Η εξωστρέφεια, η ανταγωνιστικότητα και η υψηλή τεχνογνωσία δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν προτεραιότητα για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας. Αντίθετα, έχουν αποτελέσει τους κύριους στρατηγικούς μοχλούς, για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων ενάντια στην εγχώρια οικονομική κρίση.
Από την πλευρά μας, ως εκπρόσωποι των Ελληνικών Επιμελητηρίων και των 900.000 επιχειρήσεων – μελών τους, στηρίζουμε ενεργά τις προοπτικές για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, μέσα από πρωτοβουλίες ενημέρωσης, δικτύωσης και υποστήριξης της εξαγωγικής διαδικασίας.
Πιστεύουμε ότι ο δρόμος της συνεργασίας είναι ανοιχτός και ελπίζουμε ότι στο προσεχές μέλλον θα τον βαδίσουν δημιουργικά και προσοδοφόρα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις από τις δύο χώρες.
Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα. Και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις επαφές που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης».