ΥΔΡΟΞΥΤΥΡΟΣΟΛΗ ΣΤΑ ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ
Με την Εκτελεστική Απόφαση της Ε.Ε. 2017/2373 στις 12 Δεκεμβρίου του 2017,επιτρέπεται η προσθήκη της πολυφαινόλης υδροξυτυροσόλης στα σπορέλαια.Η υδροξυτυροσόλη είναι μία από τις βασικές πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο που το προστατεύουν από την οξείδωση και συγχρόνως προστατεύει και τον οργανισμό μας από καρδιαγγειακά νοσήματα .
H υδροξυτυροσόλη χαρακτηρίσθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως τρόφιμο και κατόπιν αυτού ικανοποιήθηκε αίτημα ισπανικής εταιρείας να επιτρέπεται η προσθήκη υδροξυτυροσόλης στα σπορέλαια.Είχε προηγούμενα εγκριθεί από την Ε.Ε. η προσθήκη και του άλλου αντιοξειδωτικού της α-τοκοφερόλης, (Βιταμίνη Ε) στα σπορέλαια.Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι η προσθήκη υδροξυτυροσόλης επιτρέπεται μεχρι του ποσού των 215 mg.όταν με 250 mg. σε συνολικό ποσοστό πολυφαινολών το ελαιόλαδο μπορεί να φέρει τον γνωστό ισχυρισμό υγείας, ότι προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Με την απόφαση αυτή καταφέρεται καίριο πλήγμα στο ελαιόλαδο ,αφού πλέον οι εταιρείες σπορελαίων, θα μπορούν να ισχυρίζονται και να διαφημίζουν ότι τα σπορέλαια τους: έχουν τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του ελαιολάδου,την σταθερότητα έναντι της οξείδωσης όπως και το ελαιόλαδο και συγχρόνως είναι φθηνότερα.Πολλοί θα θυμούνται στις αρχές της δεκαετίας του ¨80 την παραπλανητική διαφήμιση των σπορελαίων ότι ήταν ανθεκτικότερα και υγιεινότερα του ελαιολάδου και την ζημιά που επέφερε τότε στην αγορά του ελαιολάδου.
Σήμερα η απειλή είναι μεγαλύτερη αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το υπουργείο Υγείας δεν κινηθούν συντονισμένα και οι ενώσεις παραγωγών δεν αντιδράσουν δυναμικά, η αγορά ελαιολάδου θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο ιδιαίτερα όταν λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης οι καταναλωτές αναζητούν όλο και φθηνότερα προϊόντα.
Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη τα αρμόδια υπουργεία να ξεκινήσουν ως πρώτο μέτρο μία ενημέρωση των καταναλωτών μέσω των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.
Με πολύ πικρία αναφέρω ότι από 1/1/2018 πέρασε ένα πολύ θετικό μέτρο για το ελαιόλαδο:<<σε όλα τα εστιατόρια της επικράτειας το ελαιόλαδο θα σερβίρεται σε μικρά μη επαναγεμιζόμενα μπουκάλια και στην ετικέτα θα αναφέρεται το όνομα και η διεύθυνση του παραγωγού και όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου>>
Το μέτρο αυτό όχι μόνο δεν εφαρμόζεται μέχρι σήμερα αλλά το αγνοεί και το σύνολο των καταναλωτών.Στην Ισπανία μετά από μία τηλεοπτική ενημέρωση των καταναλωτών το μέτρο εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία. Μετά από ένα πετυχημένο τηλεοπτικό spot εμφανίζεται το παρακάτω γραπτό μήνυμα : “Σε ταβέρνες και εστιατόρια ζητάτε πάντα ελαιόλαδα με τη σωστή σήμανση και συσκευασία¨.Αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα τόσο για τα σπορέλαια με υδροξυτυροσόλη όσο και με το ελαιόλαδο στα εστιατόρια.
Οπως επισημαίνει και ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοπαραγωγών Δήμων Κρήτης,ΣΕΔΗΚ,κ.Μιχελάκης: η απόφαση αυτή της Ε.Ε. είναι καταστροφική και έρχεται να συμπληρώσει την ήδη κακή τακτική κάποιων εταιρειών, είτε τυποποίησης είτε προίόντων τροφίμων, που χρησιμοποιούν στα συστατικά τους και ελαιόλαδο, οι οποίες όμως βάζουν άλλου τύπου λάδι, ενώ διαφημίζουν ότι πρόκειται για ελαιόλαδο. «Δεν είναι μόνο ότι εμπαίζουν τους καταναλωτές αλλά προκύπτουν και σοβαρά θέματα ανταγωνισμού»και προσθέτει. « η απόφαση αυτή της Ε.Ε, ανοίγει μια πόρτα για νόμιμη νοθεία του ελαιολάδου».Τα 800.000.000 ελαιόδεντρα της επικράτειας που παράγουν 300.000 τόνους ελαιόλαδο από το οποίο το 80% είναι έξτρα παρθένο και μια δραστηριότητα με την οποία ασχολούνται 600.000 οικογένειες αξίζει καλύτερη μεταχείριση.
Τέλος σαν ένας παροπλισμένος ερευνητής και ψευτοεπαναστάτης θα ήθελα να επισημάνω:
- Στην Ισπανία μία εταιρεία απομόνωσε την υδροξυτυροσόλη από φύλλα ελιάς.
- Στο Ισραήλ δυο φαρμακευτικές εταιρείες παράγουν φάρμακα από φύλλα ελιάς.
- Στην Ιαπωνία παράγουν αναψυκτικά και αφεψήματα από φύλλα ελιάς.
- Στην Ολλανδία η στρεμματική απόδοση είναι 1700Ε.στο Ισραήλ 1290Ε και στην Ελλάδα 190Ε .
Μην ρωτήσετε στην Ελλάδα γιατί.