Η προσπάθεια του Πακιστάν για καλλιέργεια της ελιάς συνεχίζεται, αν και οι δυνατότητες λόγω κλιματικών συνθηκών είναι περιορισμένες. Το σημαντικό όμως είναι ότι τα ελαιοκομικά προϊόντα (ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές) αρχίζουν να μπαίνουν στη διατροφή τους. Οι Ιταλοί το κατάλαβαν και προχωρούν με ένα οργανωμένο σχέδιο να αποκτήσουν υπό τον έλεγχο τους την καλλιέργειας ελιάς, ενώ παράλληλα να κερδίσουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς της ασιατικής χώρας. Έτσι ενώ η ελληνική κυβέρνηση «αναζητεί» τρόπους αντιμετώπισης του δάκου στην χώρα μας, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε (παρά τα οικονομικά προβλήματα που και αυτή αντιμετωπίζει) να παράσχει 20 εκατ. ευρώ (2 δισ. ρουπίες) σαν «τεχνική βοήθεια» στο Πακιστάν για ένα πρόγραμμα παραγωγής και κατανάλωσης ελαιολάδου (Vision 2025), που ξεκίνησε από το 2015 και συνεχίζεται μέχρι το 2025.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στα πλαίσια αυτού του προγράμματος πραγματοποιείται στο Ισλαμαμπάντ, στις 19-20 Φεβρουαρίου 2019, ένα διεθνές συνέδριο με θέμα: «διαχείριση των ελαιώνων και ανάπτυξη της προστιθέμενης αξίας του ελαιολάδου».
Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και η ανάπτυξη των υποδομών της, με στόχο την παραγωγή ελαιολάδου αλλά παράλληλα και την αύξηση της κατανάλωσης των ελαιοκομικών προϊόντων στην χώρα.
Θα δημιουργηθούν δείκτες απόδοσης της ελαιοκαλλιέργειας στην χώρα, θα γίνουν οργανωμένες νέες φυτεύσεις και θα γίνεται καταμέτρηση των αποδόσεων. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα σύστημα παρακολούθησης της αγοράς ελαιολάδου (ιχνηλασιμότητα) που θα παρουσιάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα τα στοιχεία κατανάλωσης του προϊόντος. Βάρος επίσης θα δοθεί στα οφέλη που υπάρχουν στην υγεία από την κατανάλωση του προϊόντος (επιτραπέζιες ελιές και ελαιόλαδο).
Ιταλοί εμπειρογνώμονες, σε τακτά χρονικά διαστήματα, επισκέπτονται το Πακιστάν και συναντούν τους υπεύθυνους του ελαιοκομικού τομέα της χώρα, τους οποίους αξιολογούν και παράλληλα δίνουν συστάσεις για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος τεχνικής βοήθειας.
Μπορεί το Πακιστάν να μην καταφέρει να γίνει η Τυνησία της Ασίας αλλά σίγουρα μια χώρα με 207.774.520 καταναλωτές (απογραφή του 2017) έχει μεγάλες δυνατότητες για την απορρόφηση του ιταλικού ελαιολάδου (έστω και χαμηλής ποιότητας και μειωμένης τιμής).
Σταύρος Παϊσιάδης