Πλήθος κόσμου, παραγωγών, εκπροσώπων φορέων, γεωτεχνικών κ.λπ. έδωσαν το παρόν στην ημερίδα με θέμα: «Επίκαιρα προβλήματα και λύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια», που οργάνωσαν οι εκδόσεις ΑγροΤύπος (περιοδικό Γεωργία-Κτηνοτροφία, agrotypos.gr) στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η ημερίδα που έγινε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και με τη στήριξη του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Ελλάς, στην Τεχνόπολις, Αμμουδάρα Γαζίου συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου ο οποίος παρέστην καθ’ όλη τη διάρκειά της, από τις 5.30 το απόγευμα έως αργά το βράδυ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη Κρήτης, του κ. Μανώλη Χνάρη, Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος τόνισε ότι προτεραιότητα όλων μας πρέπει να είναι η σωστή καλλιέργεια της ελιάς». Στον χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου και Υπεύθυνος Ανάπτυξης της Υπαίθρου κ. Γιώργος Σησαμάκης σημείωσε ότι «ο δήμος θέλει να ενισχύσει τον τομέα ενημέρωσης των αγροτών για τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, επαινώντας την πρωτοβουλία του ΑγροΤύπου για την διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει οι αγρότες να γίνουν επιχειρηματίες».
Στην αναγκαιότητα να μην πωλείται στην χώρα μας ούτε ένα κιλό ελαιολάδου χύμα στάθηκε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μίνωα και πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου κ. Μανώλης Φραγκάκης.
Ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης αναφέρθηκε στα προβλήματα που μαστίζουν την ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη η χώρα να προστατευθεί από την Ξυλέλλα.
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών & Αμπέλου κ. Αντ. Ντούλης αναφέρθηκε κι εκείνος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ενώ ο Νίκος Βουδούρης Επικεφαλής Υπεύθυνος Πωλήσεων Νοτίου Ελλάδας της Bayer αναφέρθηκε στα προϊόντα της εταιρείας, τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων της καλλιέργειας.
Η κα Ελένη Μαλανδράκη, γεωπόνος της ΔΑΟΚ Χανίων υπογράμμισε τις ενέργειες της ΔΑΟΚ φέτος για το πρόγραμμα της δακοκτονίας και το πώς εξελίχθηκε αυτό. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, υπάρχουν, όμως όπως είπε ακόμα προβλήματα. Η ίδια τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός και να αυξηθούν οι τιμές για τους εργολάβους ώστε «να γίνεται καλύτερη δουλειά».
Ο κ. Εμμανουήλ Ροδιτάκης Ερευνητής ΕΛΓΟ-Δήμητρα (Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών & Αμπέλου, Ηράκλειο) στην εισήγησή του με θέμα την «αντιμετώπιση του δάκου και άλλων σημαντικών εχθρών της ελιάς», παρουσίασε δεδομένα που δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα ανθεκτικότητας του δάκου στα εντομοκτόνα, ενώ έκανε γνωστό ότι στο νησί εμφανίστηκε ακόμα ένα φαινόμενο συνεργισμού μεταξύ ενός εντόμου και του βακτηρίου της καρκίνωσης που μπορεί να προκαλέσει ξήρανση δέντρων σε ορισμένες περιπτώσεις.
Σε τρόπους αντιμετώπισης του γλοιοσπορίου κι άλλων ασθενειών αλλά και για το πότε χρειάζεται επέμβαση μίλησε ο κ. Επαμεινώνδας Παπλωματάς Καθηγητής Φυτοπαθολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αναφέρθηκε σε μια νέα μορφή γλοιοσπόριου που προσβάλλει ακόμα και τα άνθη. Παράλληλα ανέφερε ότι κρίσιμοι μήνες για το γλοιοσπόριο είναι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος.
Στην αντιμετώπιση των ζιζανίων και τι συνιστάται σήμερα αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννοπολίτης Γεωπόνος-Ζιζανιολόγος (Τμήμα Σύνταξης, ΑγροΤύπος), προσθέτοντας ότι «σήμερα συνιστάται όχι φρεζάρισμα αλλά χορτοκοπτικό», ενώ πρόσθεσε ότι η εφαρμογή ζιζανιοκτόνου θα πρέπει να περιορίζεται στις γραμμές των δέντρων ή εν πάσει περιπτώσει τοπικά όταν χρειάζεται.
Η κα Βάσω Μαυροειδή, Συντονίστρια Πειραματισμού της Βayer Eλλάς παρουσίασε την δραστηριότητα του ομίλου, ενώ στάθηκε στην ανάγκη για αυξημένη παραγωγή τροφίμων στον πλανήτη.
Μυστικά για κλάδεμα που εξασφαλίζει σταθερή παραγωγή και καρποφορία αλλά και στο κλάδεμα για ανανέωση των ελαιοδένδρων έδωσε ο κ. Γεώργιος Κουμπούρης, Ερευνητής στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα (Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών & Αμπέλου, Χανιά).
Το 70% του Κρητικού ελαιολάδου διακινείται χύμα σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση
Ο κ. Γιώργος Ψαρράς, Ερευνητής του ΕΛΓΟ-Δήμητρα (Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών & Αμπέλου, Χανιά) μίλησε για τη λίπανση της ελιάς, σημειώνοντας ότι οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε τυχόν έλλειψη στοιχείων από το Άζωτο, το Κάλιο και το Βόριο, ενώ είπε ακόμα ότι πρέπει να γίνεται ανάλυση στο έδαφος και στα φύλλα. Οι εφαρμογές με Κάλιο και Φώσφορο πρέπει να γίνονται μέχρι τον Δεκέμβριο είπε και αργότερα με Άζωτο.
Στην σωστή άρδευση των δέντρων της ελιάς με σκοπό την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου αναφέρθηκε ο κ. Κώστας Χαρτζουλάκης, πρώην ερευνητής – Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών & Αμπέλου Χανίων. Όπως είπε η σωστή άρδευση βοηθά στο σχηματισμό των ανθέων, στην άνθιση-καρπόδεση, στην αύξηση της καρποφορίας και στη μείωση της παρενιαυτοφορίας.
Τέλος, σε ειδική ενότητα για την αναγκαιότητα οργάνωσης του ελαιοκομικού τομέα της Κρήτης, με κεντρική του ομιλία ο γεωπόνος κ. Μανώλης Φραγκάκης αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της υπεραξίας στο ελαιόλαδο. Όπως είπε μόλις το 20% του ελληνικού ελαιολάδου τυποποιείται ενώ μόλις το 45% καταναλώνεται εδώ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Κρητικό ελαιόλαδο διακινείται σε ποσοστό 70% χύμα. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι υπάρχει ενδεχόμενο η ελιά να εξελιχθεί σε μονοκαλλιέργεια στο νησί, ενώ τόνισε ότι στο εξωτερικό οι ελαιοπαραγωγοί εμπορεύονται τον ελαιόκαρπο και όχι το ελαιόλαδο. Μάλιστα ανέφερε και το παράδειγμα της Ισπανίας, στην οποία όπως είπε έχει απαγορευθεί να φεύγει το ελαιόλαδο χύμα από το ελαιοτριβείο.
Σημειώνεται ότι στην διάρκεια της εκδήλωσης οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να παρέμβουν στην συζήτηση με τοποθετήσεις τους ή και με ερωτήσεις τους σχετικά με κρίσιμα ζητήματα αναφορικά με την καλλιέργεια.