“ Παγωμένη η Ιταλία, η Κρήτη ψάχνει ποιοτική πρώτη ύλη στην Πελοπόννησο… ”
Στα 2,40 με 2,50€/kg στη Λακωνία το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο / 2,20€ στα βόρεια
ΛΑΚΩΝΙΑ. Την ώρα που οι παραγγελίες από πλευράς Ιταλίας πλησιάζουν προς το τέλος για φέτος και κάποιες λίγες αγορασμένες από τη γειτονική χώρα ποσότητες παραμένουν στις δεξαμενές, περιμένοντας… τα βυτία που θα τις παραλάβουν, η ζήτηση από τους εγχώριους τυποποιητές φαίνεται ότι είναι αυτή που συντηρεί αυτό το διάστημα την αγορά ελαιολάδου της Λακωνίας.
Η τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παραμένει μεταξύ 2,40-2,50 ευρώ/κιλό, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι αποκλίσεις… προς τα κάτω, φτάνοντας ακόμη και τα 2,20 ευρώ, κυρίως στα βορειότερα του νομού. «Ήταν μία ανέλπιστα καλή χρονιά από άποψη τόσο ποσότητας όσο και ποιότητας, αλλά με διαφορά τιμής από περιοχή σε περιοχή», σχολιάζει στην «ΥΧ» ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων – Πακίων, εκτιμώντας ότι οι ποσότητες στον Δήμο Μονεμβασιάς μπορεί να φτάνουν και τους 15.000 τόνους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση από την εγχώρια τυποποίηση είναι εκείνη που παρέχει αυτό το διάστημα κάποια ρευστότητα στην αγορά της περιοχής, ενώ τελευταία την εμφάνισή τους έχουν κάνει και τυποποιητές από την Κρήτη που, εκτός από τις περιοχές της Αργολίδας και της Μεσσηνίας, αναζητούν φέτος και στη Λακωνία ποιοτικό προϊόν για να καλύψουν τις παραγγελίες τους.
Δεν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες, αλλά «υπάρχουν κάποιες παραγγελίες, έστω για να λέμε ότι κρατάμε μία αγορά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ντανάκας. Αναφερθείς στα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία, ο ίδιος θεωρεί ότι «μετά το Πάσχα των Καθολικών θα δούμε πώς διαμορφώνεται η εκεί αγορά» και ελπίζει ότι η οικιακή χρήση και η διάθεση «πόρτα-πόρτα», που παραδοσιακά συνηθίζεται στα βόρεια κυρίως της χώρας, θα καλύψουν τις απώλειες από τον τουρισμό και την εστίαση.
«Στο φουλ οι εμφιαλωτές»
Στο μεταξύ, οι τυποποιητές συνεχίζουν χωρίς προβλήματα τη δραστηριότητά τους, ρυθμίζοντας τις βάρδιες προσωπικού, ώστε να ικανοποιήσουν τις παραγγελίες του εξωτερικού, αλλά και παίρνοντας τα μέτρα τους, προκειμένου να μη «χτυπηθούν» από τον κορωνοϊό.
«Δεν έχουμε κάποια αρνητική ένδειξη στις εξαγωγές, στέλνουμε κανονικά, λαμβάνοντας πάντα τα μέτρα μας», δηλώνει ο Νίκος Γραμματικάκης, πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, εταιρείας που διακινεί εξαγωγικά περίπου το 95% της παραγωγής της. Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, η επιχείρηση έχει προγραμματίσει διπλοβάρδιες προσωπικού για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις έναντι των συνεργατών της.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Οικονόμου, γεν. διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ, πολλές βιομηχανίες τυποποίησης, όπως και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών, προχωρούν σε διαχωρισμό προσωπικού, κάνοντας δύο και τρεις βάρδιες για να περιορίσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιου κρούσματος. Ο ίδιος μεταφέρει στην «ΥΧ» έναν προβληματισμό για καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά υλικά συσκευασίας που προέρχονται κυρίως από την ιταλική υαλουργία, αλλά και το κλείσιμο των συνόρων και τους ελέγχους που μπορεί να προκαλέσουν κάποια προβλήματα στη
διέλευση των φορτίων.
Αδιάθετα ακόμα τα περσινά στη Λέσβο
ΛΕΣΒΟΣ. Με τη ζήτηση από το εμπόριο να παρουσιάζεται ασθενική, ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα η συγκομιδή με τις τελευταίες ελιές της Κολοβής στη Λέσβο. Οι τιμές βάσει του τιμοκαταλόγου που επικρατεί στο νησί για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα 3/10 κυμαίνονται στα 2,20 ευρώ/κιλό, φτάνοντας τα 2,40 ευρώ στην περιοχή του Παλαιοχωρίου και τα 2,60 στην περιοχή του Πλωμαρίου. Το βιομηχανικό ελαιόλαδο της περιοχής, το οποίο φέτος ήταν περισσότερο σε σύγκριση με άλλες χρονιές, πωλείται στα 1,20-1,30 ευρώ κιλό, αυξάνοντας τη ζημιά για τους παραγωγούς της περιοχής.
Η Λέσβος ανέμενε φέτος μία παραγωγή της τάξεως των 17.000 τόνων, ωστόσο, λόγω της μεγάλης καρπόπτωσης και των φετινών δακοπροσβολών, ο πρόεδρος του Αγροτικού υνεταιρισμού Ακρασίου, Χρήστος Κουτλής, εκτιμά ότι θα κινηθεί στους 13.000 τόνους, στα επίπεδα δηλαδή της σεζόν 2017-2018. Πέρα από τις ποσότητες, προβλήματα παρουσιάζουν και οι ποιότητες, αφού καταγράφονται υψηλά ποσοστά βιομηχανικού ελαιολάδου. «Υπάρχει ακόμα αδιάθετο λάδι, ακόμα και παλαιότερων ετών στην περιοχή, αφού η χαμηλή τιμή κάνει τους παραγωγούς συγκρατημένους στις πωλήσεις», εξηγεί ο κ. Κουτλής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσφερόμενες τιμές για αυτά εσοδείας 2017-2018 και 2018-2019 είναι ακόμη χαμηλότερες της τάξης του 1,90 ευρώ/κιλό.