Στις 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνέλευση των παραγωγών στην Ορμύλια έπειτα από πρωτοβουλία του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου.
Ανοικτή συνέλευση παραγωγών ελιάς Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε στις 7 του Σεπτεμβρίου στην Ορμύλια, έπειτα από πρωτοβουλία του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας. Ενδεικτική του προβληματισμού των ελαιοπαραγωγών για το τι θα ισχύσει φέτος με τις τιμές της ελιάς ήταν και η δυναμική παρουσία τους, καθώς παραβρέθηκαν στη μάζωξη πάνω από 350 άτομα.
Την Κυριακή συζήτηση με εμπόρους για τις τιμές
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι παραγωγοί αναφέρθηκαν στις δυσκολίες και τα τσουχτερά κόστη παραγωγής, που δεν αφήνουν περιθώρια για να απορροφηθούν οι ελιές σε τιμές… μπιρ παρά φέτος, καθώς απειλείται εν συνόλω η βιωσιμότητα χιλιάδων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Μάλιστα την ερχόμενη Κυριακή, έχει προγραμματιστεί ακόμα μια συνάντηση στην Ορμύλια, αυτή τη φορά με συμμετοχή και των εμπόρων του προϊόντος, οι οποίοι καλούνται να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τις φετινές τιμές.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας κ. Χρήστος Τσεπέλης, οι παρευρισκόμενοι παραγωγοί συμφώνησαν ότι σε περίπτωση που οι τιμές που θα δώσει το εμπόριο δεν είναι ικανοποιητικές, η παραγωγή θα πάει για αποθήκευση ή για ελαιοποίηση, δεδομένου ότι το ελαιόλαδο φέτος θα είναι σε έλλειψη πανευρωπαϊκά και θα έχει υψηλές τιμές. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανένας παραγωγός δεν πρόκειται να μπει να μαζέψει ελιές (και με τα εργατικά στο… Θεό), αν δεν ανακοινωθούν τιμοκατάλογοι, ενώ αν δεν υπάρξει μια τιμή στα 1,30 ευρώ το κιλό στο ξεκίνημα για τα 110 κομμάτια, δεν θα πουλήσει κανένας αγρότης τον κόπο του… τζάμπα. Σημειωτέον ότι φέτος στην περιοχή της Ορμύλιας μια έκταση με ελιές της τάξης των 6.000 στρεμμάτων υπέστη σοβαρές ζημιές από το χαλάζι, κάτι που θα επιδράσει στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα.
Τουλάχιστον 1,60 οι χοντρές ελιές
Ακόμα παραπάνω θέτει τον πήχη για τις ελιές (110 κομμάτια), τις πιο χοντρές δηλαδή ο κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σημάντρων, τονίζοντας ότι πρέπει να ξεκινήσουν τουλάχιστον στα 1,60 ευρώ το κιλό, ώστε να πληρωθεί ο παραγωγός μια τιμή στα 70 λεπτά για τους μικρότερους τεμαχισμούς και να μη μπει μέσα, αφού τα κόστη παραγωγής, τα συλλεκτικά κ.λπ. έχουν ανέλθει ασύλληπτα.