Την κατάταξη του Εξαιρετικoύ Παρθένου Ελαιολάδου στην υψηλότερη κατηγορία διατροφικής επισήμανσης (κατηγορία Α ή πράσινη στο σύστημα NUTRI-SCORE) ζητά ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ).
Αυτό ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Εμμανουήλ Καρπαδάκης, μιλώντας στο 4ο Διεθνές Συμπόσιο, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Yale, στη Ρώμη, με θέμα «Ελαιόλαδο & Υγεία».
Στο Συμπόσιο συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κος Εμμανουήλ Καρπαδάκης, ο οποίος παρουσίασε το σύστημα διατροφικής επισήμανσης NUTRI – SCORE και τα προβλήματα που επιφέρει με το ισχύον σύστημα αξιολόγησής του στα παραδοσιακά μας προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, το μέλι κ.α.
Ο κ. Καρπαδάκης παρουσίασε τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΕΚ, με τη στήριξη των φορέων του νησιού που συνυπογράφουν τις απόψεις του πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Το βασικότερο αίτημα του ΣΕΚ είναι η πιο δίκαιη και ωφέλιμη για τον καταναλωτή κατάταξη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου στην υψηλότερη κατηγορία διατροφικής επισήμανσης (κατηγορία «Α» ή πράσινη στο σύστημα NUTRI – SCORE) και η ξεκάθαρη διαφοροποίησή του από άλλα επεξεργασμένα έλαια, όπως είναι τα σπορέλαια, τα ραφινέ ελαιόλαδα κ.α.
Η συγκεκριμένη πρόταση είναι σύμφωνη με την αντίστοιχη που κατέθεσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαίας (IOC) και θα πρέπει να ισχύσει και για άλλα φυσικά-μονοσυστατικά προϊόντα μας λόγω της αδιαμφισβήτητης διατροφικής τους υπεροχής όπως είναι το μέλι.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης είναι ο πρώτος φορέας που ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα, με την αξιόπιστη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και οργανισμών, εντός και εκτός της χώρας μας, σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του συστήματος NUTRI-SCORE, αλλά και την κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων για την τροποποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης του εν λόγω συστήματος και την αντικειμενικότερη κατηγοριοποίησή των φυσικών τροφίμων και ιδιαίτερα των μονοσυστατικών.
Ο κ. Καρπαδάκης δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η Ισπανία μετά από πιέσεις των ελαιοπαραγωγών ανακοίνωσε ότι όσο εφαρμόζεται προαιρετικά το μέτρο διατροφικής επισήμανσης NUTRI-SCORE οι παραγωγοί της χώρας να μην είναι υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουν.
Στην Ιταλία εφαρμόζουν ένα δικό τους σύστημα διατροφικής επισήμανσης και έχουν μάλιστα απαγορεύσει την χρήση του NUTRI-SCORE γιατί δημιουργεί πρόβλημα κυρίως στα μονοσυστατικά τρόφιμα (π.χ. ελιά, μέλι, ελαιόλαδο κ.α.).
Η Ελλάδα έχει περιοριστεί στην υπογραφεί ενός εγγράφου non paper, με το οποίο καταδικάζει το σύστημα αλλά δεν έχει πάρει ακόμη μια επίσημη απαγόρευση, όπως έκανε η Ιταλία. Ζητάμε να πάρει θέση επίσημα και η χώρα μας. Χρόνος δεν υπάρχει. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Κομισιόν μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει αποφασιστεί ποιο σύστημα επισήμανσης στα τρόφιμα θα πρέπει να εφαρμοστεί υποχρεωτικά σε όλη την ΕΕ».
Παϊσιάδης Σταύρος