Καθοριστικό το επόμενο διάστημα για τον κλάδο
Μετά από μια ξέφρενη πορεία με «ράλι» τιμών και αυξημένο αριθμό εμπορικών συμφωνιών, απραξία καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο εμπόριο ελαιολάδου στη Λακωνία. Ενδεικτικό είναι ότι η τελευταία πράξη που έγινε γνωστή, ήταν γύρω στα μέσα Μαρτίου και αφορούσε τον Συνεταιρισμό της Συκιάς στον Δ. Μονεμβασίας. Μεσολάβησε, βέβαια, το Πάσχα των καθολικών που φαίνεται ότι επηρέασε και «πάγωσε» κάθε δραστηριότητα, όχι μόνο στην ελαιοκομία, αλλά και σε σειρά άλλων κλάδων. Το προσεχές διάστημα θεωρείται κομβικό για τις τάσεις της αγοράς και τις προβλέψεις ενόψει της επόμενης σεζόν, που θεωρείται γρίφος για αρκετούς και στη Λακωνία.
Σημειώνεται ότι το ντιλ στη Συκιά αφορούσε τη διάθεση 40 τόνων ελαιολάδου, οξύτητας 0,25 καθαρού από υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων, που απορροφήθηκε από ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ποσότητα διατέθηκε και στην ιταλική αγορά. Η τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 9,10 ευρώ/κιλό για τον παραγωγό, δηλαδή ήταν ελαττωμένη συγκριτικά με το αντίτιμο των 9,50-9,40 €/κιλό, με το οποίο «έφυγε» προϊόν από την ίδια περιοχή της νοτιοανατολικής Λακωνίας τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με το «Ύπαιθρος Χώρα», εκτός της απουσίας ενδιαφέροντος από την αγορά για την προμήθεια ποσοτήτων, παρατηρείται και δισταγμός των παραγωγών να διαθέσουν ποσότητες από την περιορισμένη φετινή παραγωγή, προσδοκώντας σαφώς υψηλότερες τιμές.
Αντιπροσωπευτικό της εικόνας που επικρατεί είναι όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης Λακωνίας, Γιάννης Λάγγης, στο ypaithros.gr. Υποστήριξε ότι στην «απόπειρα του συνεταιρισμού προ δύο εβδομάδων να διαθέσει ένα βυτίο ελαιολάδου, εξαιρετικής ποιότητας, οξύτητας κάτω του 0,3 και χωρίς υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων, το οποίο συγκεντρώθηκε μετά από καιρό με τη συναίνεση των παραγωγών να διατεθεί, δεν υπήρξε συμμετοχή αγοραστών. Ίσως δεν ήρθε [κανείς] γιατί δεν μπορούσε να προσφέρει την ανάλογη τιμή, καθώς είχαμε διαμηνύσει ότι δεν θα το δώσουμε σε μία τιμή η οποία δεν θα είναι σωστή». Οι όποιες εξελίξεις μετατίθενται για το προσεχές διάστημα «κι αφού η αγορά αρχίσει να δείχνει τις προθέσεις της, όπως αναμένει η περιοχή».
Τέλος, ο κ. Λάγγης υπογράμμισε: «Υπάρχει ένα θέμα, δεν υπάρχει ομαλή ροή, όπως ήταν κάποτε που πωλούνταν λάδι σε κάθε δημοπρασία. Είναι πολύ λίγο το ελαιόλαδο που έχουμε κάνει στην περιοχή μας, όμως το λίγο ελαιόλαδο δεν έχει πουληθεί», σημείωσε, ενώ έκανε λόγο και για διστακτικότητα από πλευράς εμπόρων: «Όταν συζητάμε με τους εμπόρους, λένε “δεν έχω τιμή, δεν μπορώ”», ισχυρίστηκε, για να συμπληρώσει ότι «οι τιμές που ακούγονται αυτήν τη στιγμή είναι περίπου στα 8,80 ευρώ, χωρίς να έχει γίνει κάποια πράξη και χωρίς να είναι γνωστό για τι ποιότητες ελαιολάδου δίνονται αυτές».