Δυνατότητα εκτίναξης της αξίας των εξαγωγών με τυποποίηση του προϊόντος και δημιουργία ελληνικού brand name
Σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για νέες μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου σε ολόκληρη τη χώρα μπορεί να αποτελέσει ο νέος επενδυτικός νόμος. Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι περιζήτητο στις διεθνείς αγορές και η εισαγωγή ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα βασίζεται στην τυποποίηση του προϊόντος και τη δημιουργία ελληνικού brand name στην παγκόσμια αγορά, μπορεί να εκτινάξει την αξία των εξαγωγών κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ο νέος επενδυτικός νόμος ανοίγει την… πόρτα επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας του εθνικού μας προϊόντος και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση του κλάδου μέσα από την υποκατάσταση μεγάλου μέρους των ήδη πραγματοποιούμενων εξαγωγών χύμα ελαιολάδου με επώνυμο τυποποιημένο ελαιόλαδο υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε συνδυασμό με την ανάγκη υλοποίησης ολοκληρωμένων -και όχι αποσπασματικών- στρατηγικών μέτρων, από την πλευρά των αρμόδιων ελληνικών Αρχών, με στόχο τη μόνιμη κατάκτηση ικανοποιητικών μεριδίων σε προεπιλεγμένες αγορές του εξωτερικού, σε στενή συνεργασία με τις ενώσεις των παραγωγών και τους εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς φορείς-εξαγωγείς.
Νέος επενδυτικός νόμος
Αρωγός χρηματοδοτικά σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να είναι ο νέος επενδυτικός νόμος του οποίου η εφαρμογή αναμένεται μέσα στο επόμενο μήνα και πριμοδοτεί επενδυτικές προτάσεις που αφορούν στη μεταποίηση της ελιάς και των παραγώγων της. Με τη συνδρομή του γενικού διευθυντή της εταιρείας PK Consulting Group Κώστα Παπαδόπουλου, που ειδικεύεται στην προετοιμασία επενδυτικών φακέλων, παρουσιάζουμε τη λίστα με τις δαπάνες που πριμοδοτεί ο επενδυτικός νόμος για την τυποποίηση και συσκευασία ελαιολάδου. Συγκεκριμένα επιχορηγούνται:
1. Μονάδες ελαιοτριβείων για επενδυτικά σχέδια που αφορούν:
– Ιδρύσεις – επεκτάσεις μονάδων, εφόσον διαπιστώνεται έλλειψη μεταποιητικής υποδομής στην περιοχή και επάρκεια πρώτης ύλης, η οποία θα αποδεικνύεται με στοιχεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, με προτεραιότητα σε μονάδες που θα παράγουν προϊόντα βιολογικής ελαιοκαλλιέργειας, Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ), καθώς και προϊόντα ελαιοκαλλιεργειών στις οποίες εφαρμόζονται Συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
• Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων μονάδων, με προτεραιότητα σε εκείνα των δύο φάσεων.
• Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων του τομέα αυτού, σε ελαιοτριβείο συνολικής δυναμικότητας ανάλογης, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα διακόψουν τη λειτουργία υφιστάμενων. Αφορά και σε όμορους νομούς.
2. Μονάδες επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας ελαιολάδου σε συσκευασίες καταναλωτή.
3. Εκσυγχρονισμός ραφιναριών ελαιολάδου.
4. Μονάδες σπορελαιουργείων.
5. Μονάδες επεξεργασίας επιτραπέζιων ελιών.
6. Μονάδες πυρηνελαιουργείων.
Ο κύριος ανταγωνισμός των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών προέρχεται κυρίως από την Ιταλία και την Ισπανία. Οι εταιρείες στα πλαίσια προσπαθειών τους για συνεχή βελτίωση της παραγωγικότητας, της αύξησης του μεριδίου αγοράς και των εξαγωγών τους, πρέπει να αξιοποιούν διαρκώς τις σύγχρονες αρχές εμπορίας και προώθησης.
Η ευνοϊκή διεθνής συγκυρία και η ποιοτική υπεροχή του ελληνικού ελαιολάδου μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη τον κλάδο μεσοπρόθεσμα. Για να υλοποιηθεί, ωστόσο, αυτή η δυνατότητα απαιτούνται διαρθρωτικές μεταβολές: Περιορισμός του κόστους παραγωγής (κυρίως μέσω συγκέντρωσης σε όλα τα στάδια παραγωγής) και αύξηση του μεριδίου παραγωγής που τυποποιείται.
Αύξηση των πωλήσεων
Αν το μεγαλύτερο ποσοστό του ελαιολάδου κατευθυνόταν στις βιομηχανίες – βιοτεχνίες τυποποίησης, η αύξηση του επιπέδου των πωλήσεών τους θα ήταν τέτοια ώστε το μέσο μέγεθος των ελληνικών εταιρειών θα προσέγγιζε τα επίπεδα των αντίστοιχων ιταλικών (1,5 εκ. ευρώ πωλήσεις από 500.000 ευρώ). Συνεπώς, θα δημιουργούνταν οι απαραίτητες οικονομίες κλίμακας αλλά και η κρίσιμη μάζα για τη σωστή διαφήμιση αλλά και προώθηση του ελαιολάδου στο εξωτερικό.
Ο επενδυτικός νόμος με ένα ευρύ φάσμα δαπανών επιχορηγεί -με ποσοστά που διαφέρουν ανά γεωγραφική περιοχή και μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 55% σε κάποιες περιφέρειες- την τυποποίηση του ελαιολάδου. Συγκεκριμένα επιδοτούνται:
• Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτιριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, στα πλαίσια αυτόνομων και λειτουργικών επενδυτικών σχεδίων με ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Η κατασκευή κτιρίων ή εγκαταστάσεων προοριζομένων για τη στέγαση, την αναψυχή ή τη συνεστίαση των εργαζομένων της επιχείρησης, καθώς και αιθουσών κατάρτισης προσωπικού, εφόσον αυτά γίνονται στην περιοχή που είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση.
• Η αγορά καινούργιων μεταφορικών μέσων διακίνησης υλικών και προϊόντων εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας (μέσα εσωτερικής μεταφοράς).
• Η αγορά καινούργιων μεταφορικών μέσων μεταφοράς προσωπικού, άνω των έξι θέσεων.
• Αυτοκινούμενα γεωργικά μηχανήματα (γεωργικοί ελκυστήρες, συλλεκτικές μηχανές, ενσιροδιανομείς κ.λπ.) και μη αυτοκινούμενα γεωργικά μηχανήματα (παρελκόμενα ελκυστήρα, λοιπά μηχανήματα που προσαρμόζονται στα αυτοκινούμενα γεωργικά μηχανήματα κ.λπ.).
• Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.
• Τα μισθώματα χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούριων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού του οποίου αποκτάται η χρήση, εφόσον η χρηματοδοτική μίσθωση περιλαμβάνει την υποχρέωση αγοράς αυτών κατά τη λήξη της μίσθωσης.
• Εξοπλισμός εργαστηρίων στον βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία παραγωγικής μονάδας, γεωργικών προϊόντων σύμφωνα με τα οριζόμενα ανωτέρω και τις εξαιρέσεις αυτών.