Παρόλο που η ανομβρία, όπως και σε μας, δεν ευνοεί την αύξηση του ελαιοκάρπου, απέναντι ξεκίνησε ήδη η ελαιοσυγκομιδή, που για φέτος στην ευρύτερη περιοχή του Αδραμυτινού Κόλπου, με τα 12 εκατ. ελαιόδεντρα, αναμένεται πλούσια (25 χιλ. τόνοι) και ήδη το φετινό λάδι αγοράζεται σε καλή τιμή από τους παραγωγούς, προς 18 – 20 λίρες το κιλό.
Παράλληλα με πέντε αεροπλάνα εντατικοποιούνται οι αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, που λόγω του ιδιαίτερα θερμού καλοκαιριού, παρουσιάζεται τώρα κι εκεί αυξημένος. Τα τελευταία χρόνια προωθείται στην Τουρκία ο «πολιτισμός της ελιάς», ως μοχλός προσέλκυσης τουρισμού, αλλά και ως δυναμικό στοιχείο της κοινωνικής ζωής.
Χαρακτηριστικά, στο 5άστερο ξενοδοχείο της Αλικαρνασσού «Rixos Premium Bodrum», που περηφανεύεται ότι στην αυλή του υπάρχουν 12 υπεραιωνόβια λιόδεντρα, δίνεται η ευκαιρία στους πελάτες του να αφιερώνουν μία ή και περισσότερες μέρες από τις διακοπές τους στο λιομάζωμα και στη διαλογή του καρπού και η πρωτοβουλία αυτή έτυχε θερμής υποδοχής από τους τουρίστες.
Ως ανταμοιβή σε όσους συμμετέχουν, προσφέρεται ένα μπουκάλι λάδι! Στο Αϊβαλί ετοιμάζουν για 12η χρονιά, τις καθιερωμένες πλέον γιορτές της ελιάς, που για φέτος θα οργανωθούν 4 – 6 Νοεμβρίου και περιλαμβάνουν εκθέσεις, πωλητήρια ελιάς και λαδιού, μηχανήματα κλπ., αλλά και πολιτιστικά δρώμενα στα χωράφια, στα ελαιοτριβεία και στην πόλη, μουσικές του δρόμου, κοντσέρτο κλασσικής μουσικής, γαστρονομία κλπ..
Για το «Ayvalik Tatlari Gunleri», δηλαδή «Μέρες γεύσεις στο Αϊβαλί», έχουν ήδη αποσταλεί οι προσκλήσεις και σε Έλληνες μουσικούς, ερασιτέχνες φωτογράφους, κεραμίστες, αθλητικά σωματεία κ.ά.. Μέχρι και ο δικός μας σεφ, Γιάννης Πιτσούλης από το Μόλυβο έχει ανακοινωθεί ότι θα μαγειρέψει μαζί με τον Τούρκο σεφ İsmail Yıldırım, για να τρατάρουν τους καλεσμένους.