Προς την παραγωγή λαδιού στρέφονται όλο και περισσότεροι καλλιεργητές του Πηλίου, εγκαταλείποντας την παραγωγή της βρώσιμης ελιάς, που αποτελεί εδώ και χρόνια σήμα κατατεθέν για την ευρύτερη περιοχή.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι ενέργειες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων, όπως δήλωσε στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Διοίκησής του, κ. Γιάννης Διανελλάκης. Ο λόγος είναι η παγκόσμια τάση που υπάρχει για ένταξη του ελαιολάδου στην διατροφή όλο και περισσότερων λαών.
«Και οι παραγωγοί, αλλά και εμείς, ως Συνεταιρισμός, οφείλουμε να ακολουθήσουμε την τάση αυτή και ξεκινήσαμε ήδη, ενέργειες προς ώστε να οργανωθούμε προς την κατεύθυνση αυτή» δήλωσε ο κ. Διανελλάκης, προσθέτοντας πως σε αυτό συμφώνησαν οι παραγωγοί σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα στα γραφεία του Συνεταιρισμού. Ο ίδιος επισήμανε ωστόσο, ότι η κατεύθυνση που πρέπει να δοθεί, είναι αυτή της οργανωμένης τυποποίησης και όχι της χύμα διάθεσης του λαδιού.
Ο κ. Διανελλάκης εξέφρασε πάντως, την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί του Πηλίου δεν εμπιστεύονται το προϊόν τους στον Συνεταιρισμό, επιλέγοντας να κάνουν μόνοι τους τη διάθεσή του.
«Πρέπει όλοι οι παραγωγοί να εμπιστευθούν τον Συνεταιρισμό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αναπτυχθούμε, να πάμε μπροστά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, μέλη του οποίου είναι υποχρεωτικά όλοι οι παραγωγοί της περιοχής, έχει πετύχει τόσα πολλά πράγματα και αποτελεί πρότυπο για το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Διανελλάκης.
Να σημειωθεί ότι την φετινή ελαιοκομική περίοδο, η οποία έχει σχεδόν φθάσει στο τέλος της, παραδόθηκαν στα δύο ελαιοτριβεία του Συνεταιρισμού, 800.000 κιλά ελαιών προς ελαιοποίηση έναντι 3 τόνων πρόπερσι (πέρυσι το Πήλιο είχε μηδενική παραγωγή), ενώ οι βρώσιμες ελιές που παραλήφθηκαν, έφθασαν τους 350-400 τόνους.
Η τιμή πώλησης του ελαιολάδου για τους παραγωγούς ανήλθε σε 3,30 – 3,50 ευρώ για το extra παρθένο, ενώ για το βιολογικό έφθασε σχεδόν τα 5 ευρώ το κιλό.