Στο νέο Δημαρχείο
Τα διαχρονικά προβλήματα του ελαιοκάρπου παρουσιάστηκαν στην ενδιαφέρουσα & επίκαιρη, ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσαν με πολύ επιτυχία ο Δήμος Ερυμάνθου και ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας (Κ.Υ.Χ.), την Κυριακή 17 Μαρτίου, στο νέο Δημαρχείο στη Χαλανδρίτσα.
Στην κατάμεστη αίθουσα παρέστησαν ο π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου, ο βουλευτής Αχαΐας Α. Ριζούλης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αθ. Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κουτρουμάνης, οι Αντιδήμαρχοι Ερυμάνθου κκ. Παπαναγιώτου και Κανελλάκης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Διαμαντής Κανελλόπουλος, αρκετοί εκπρόσωποι φορέων καθώς και κάτοικοι της περιοχής.
Ο Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Καρπής προλόγισε την εκδήλωση ως συνδιοργανωτής και συντονιστής και ανεφέρθη στην αναγκαιότητα της πραγματοποίησής της. Τη συνάντηση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Β. Κοτσώνης, ο οποίος με τη σειρά του καλωσόρισε και αυτός τους παριστάμενους και ευχαρίστησε τον προσκεκλημένο ομιλητή του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών, καθηγητή, Επ. Παπλωματά.
Ο ιατρός Π. Θεοδωρόπουλος, ως συντονιστής και αυτός, ανεφέρθη στο σκεπτικό της όλης διοργάνωσης, η οποία ξεκίνησε, όπως είπε, από την καταστροφική επιδημία (επιφυτεία) του 2018 με την αποστολή δείγματος ελαιοκάρπου της περιοχής στο φυτοπαθολογικό εργαστήριο του Παν/μίου Αθηνών, όπου προΐσταται ο προσκεκλημένος ομιλητής. Άδραξε, ωστόσο την ευκαιρία να εκφράσει ευχαριστίες προς το Δήμαρχο κ. Καρπή για τα 30 χρόνια συνεργασίας που είχε μαζί του για την προώθηση των αιτημάτων της σωστής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, καθώς και για τη στήριξη των δυο σημαντικών και καινοτόμων για την περιοχή Συλλόγων, οι οποίοι ξεπήδησαν από το ΚΥΧ για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, όπου δραστηριοποιούνται (πρ. Δήμοι Μεσσάτιδος & Φαρρών).
Ο καθηγητής κ. Παπλωματάς με τον πειστικό και κατανοητό του λόγο ενημέρωσε το ακροατήριο για τις κυριότερες ασθένειες του ελαιοκάρπου, όπως για το γλοιοσπόριο, την κερκοσπορίαση, το κυκλοκόνιο, την ξυλέλα, και άλλα. Η ομιλία εστιάστηκε στην πρόσφατη καταστροφική επιδημία του γλοιοσπορίου στην περιοχή μας και όχι μόνο.
Ανεφέρθη επίσης στη σημαντική προσβολή του ελαιοκάρπου από το δάκο, αλλά και την εμπλοκή του με μυκητολογικές επιμολύνσεις.
Σε κάθε επιμέρους ασθένεια συνέστησε τους τρόπους πρόληψης και καταστολής αυτών. Τόνισε την επιβεβλημένη λήψη των γενικών μέτρων, που σχετίζονται με τους εποχικούς χαλκούχους ψεκασμούς, με το σωστό κλάδεμα, με τη σωστή λίπανση, αφού προηγηθεί η ανάλογη χημική ανάλυση από τα φύλλα της ελιάς.
Ακολούθησε ωριαία και πλέον συζήτηση, εξαιτίας του γενικότερου ενδιαφέροντος που παρουσίασε το όλο θέμα, ειδικά μετά τις απογοητευτικές εμπειρίες με το γλοιοσπόριο, το οποίο ευνοήθηκε από την αυξημένη υγρασία πάνω από 90% του περασμένου έτους και τις ανάλογες θερμοκρασίες.