Χαμηλότερη του αναμενόμενου είναι η παραγωγή λαδιού στην Αχαΐα εφέτος. Ο λόγος; Η ακαρπία που παρουσιάστηκε σε αρκετές περιοχές , αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα συντέλεσαν ώστε να καταγραφεί πτώση στην παραγωγή. Τα πρώτα μηνύματα από τις Φαρρές, τη Δυτική Αχαΐα αλλά και άλλες περιοχές που έχουν παραγωγή λαδιού, δεν είναι ενθαρρυντικά, σύμφωνα και με τους γεωπόνους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Πέρυσι, ωστόσο, ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά και μάλιστα το λάδι που είχε παραχθεί είχε παρουσιάσει λόγω ποιότητας ιδιαίτερα ελκυστική τιμή, φθάνοντας ακόμα και τα 3 ευρώ το κιλό από τον παραγωγό.
Ο Φ. ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΣ
«Δυστυχώς φέτος δεν ήταν καλή η σοδειά. Είχαμε ακαρπία και μειωμένη παραγωγή. Σε περιοχές όπου το παραγόμενο προϊόν είναι το λάδι πολλοί έχουν ήδη σπεύσει να μαζέψουν τον καρπό, φοβούμενοι τα ακραία καιρικά φαινόμενα» σημειώνει στην «ΠτΔ» ο πρόεδρος των Γεωπόνων Αχαΐας Φώτης Θεοδωράτος.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα ανάγκασαν πολλούς παραγωγούς να μαζέψουν άρον -άρον τον καρπό επιλέγοντας να έχουν χαμηλές αποδόσεις από το να χάσουν την παραγωγή τους. Η βροχή, ο αέρας και το χαλάζι αυτή την περίοδο είναι οι μεγάλοι εχθροί των ελαιόδεντρων. Εξίσου μεγάλος εχθρός παραμένει ο δάκος και ήδη στην Αχαΐα εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα δακοκτονίας για να εξασφαλιστεί η ποιότητα. Ο λόγος που ο δάκος καταστρέφει την παραγωγή είναι ότι προσβάλλει την ελιά όταν ο καρπός συγκεντρωθεί και παραμείνει στα σακιά για να οδηγηθεί για έκθλιψη. Πρόκειται για κρίσιμο διάστημα, κατά το οποίο ο καρπός μπορεί να παρουσιάσει υψηλή οξύτητα και η παραγωγή να χάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.
Στο πρόγραμμα δακοκτονίας έχουν ενταχθεί περιοχές, όπως του Ρίου αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι από τον Δήμο Ερυμάνθου, όπως η Θέα, η Καλλιθέα κ.ά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί να ενδιαφερθούν και να δηλώσουν συμμετοχή. Στις περιοχές αυτές ακολουθείται ένα προληπτικό πρόγραμμα που με δολωματικούς ψεκασμούς επιτυγχάνεται ο περιορισμός του δάκου.
ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Ως προς την τιμή που θα διαμορφωθεί τελικά, κανείς επίσης δεν μπορεί να κάνει προβλέψει.
«Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε ποια θα είναι η τιμή που θα διαμορφωθεί» εξηγεί ο κ. Θεοδωράτος. Και αυτό γιατί από παλαιότερες χρονιές έχει διαπιστωθεί ότι η τελική τιμή πώλησης διαμορφώνονταν από 16 με 25 Νοεμβρίου, όταν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής είχε συγκομισθεί.