Σημαντική αύξηση της τάξης του 127% εμφάνισε την περίοδο 2014/2015 η εγχώρια αγορά επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιόλαδου, σύμφωνα με μελέτη της IBHS.
Συγκεκριμένα, η συνολική παραγωγή ανέκαμψε στα επίπεδα των 300.000 τόνων, με αποτέλεσμα την εξαγωγή 149.000 τόνων, αξίας 544,7 εκατ. ευρώ. Ανάλογες τάσεις, σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρούνται και την τρέχουσα περίοδο (2015/2016), καθώς καταγράφεται άνοδος 3,3% σε 310.000 τόνους.
Ωστόσο, τα ελληνικά ελαιόλαδα εξακολουθούν να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές, έναντι των προϊόντων των ανταγωνιστικών χωρών, για λόγους που σχετίζονται κυρίως, με τα χαμηλά ποσοστά τυποποίησης.
Αναλυτικά, η μέση τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στην Ελλάδα στα τέλη του περασμένου Μαϊου, έφτασε στα 2,9 ευρώ/κιλό (-6,1%), ενώ στην Ισπανία διαμορφώθηκε στα 2,93 ευρώ (-16,5%), στην Ιταλία στα 3,55 ευρώ (-39%) και στην Τυνησία στα 3,08 ευρώ (-10,2%).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο τυποποιείται ποσοστό μικρότερο από το 30% της παραγωγής, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών καλύπτεται από τη διακίνηση χύμα ελαιολάδου, γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλά μερίδια για τη χώρα μας στη διεθνή αγορά τυποποιημένων προϊόντων.
Σύμφωνα με την Μαρία Μεταξογένη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της IBHS, «βασικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί ο περιορισμός της διακίνησης χύμα ελαιόλαδου μέσω αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς του τυποποιημένου, επώνυμου προϊόντος. Η μεγαλύτερη διείσδυση των εμφιαλωμένων κωδικών θα ενισχύσει την αξιοπιστία του κλάδου, ενώ θα προσδώσει στην ελληνική παραγωγή την προστιθέμενη αξία που της λείπει σήμερα, ιδίως σε διεθνές επίπεδο».