Μπίκας Αλέξανδρος
Μείζον θέμα στο Κοινοβούλιο την Δευτέρα η δραματική κατάσταση που επικρατεί στον ελαιοκομικό τομέα και δη στο ελαιόλαδο με τις τιμές. Τις επόμενες ημέρες Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση συγκρούστηκαν περαιτέρω για το θέμα.
Σε συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΚΙΝΑΛ την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης διασταύρωσε τα ξίφη του με την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Αφού αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της σημερινής Κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα (ξεπάγωμα σχεδίων, διεπαγγελματική Φέτας, μείωση εισφορών αγροτών κ.λπ.) εστίασε στο ελαιόλαδο.
Σε μια αποστροφή του λόγου του μάλιστα και ενόσω δεχόταν πυρά από ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για τεράστια επιτυχία της Κυβέρνησης, μιας και όπως είπε μιλάμε για το ελαιόλαδο, είναι η αποφυγή της επιβολής δασμών στο ελαιόλαδο. Επεβλήθη στην Ισπανία, δεν επεβλήθη στο ελληνικό ελαιόλαδο. Αυτό δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα. Ναι, αλλά το συγκριτικό πλεονέκτημα η Κυβέρνηση το εξασφάλισε, τώρα πρέπει να πάνε οι τυποποιητές και οι έμποροι να το αξιοποιήσουν. Δεν θα πάει η Κυβέρνηση να πουλήσει ελαιόλαδο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οφείλει ο εφοδιαστικός κλάδος να κάνει τη δουλειά του. Δίνουμε συγκριτικό πλεονέκτημα 25%, δεν μπορεί να μπει το ισπανικό λάδι, ωραία, ας πάνε οι δικοί μας να πουλήσουν. Έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα, που εξασφάλισε η ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά, με ενέργειές του. Τι άλλο να κάνουμε, κατέληξε.
Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε την προηγούμενη ηγεσία στο ΥπΑΑΤ και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την επίσκεψή στην Λακωνία, την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου. «Να ξεκινήσω με μία παράκληση διαμεσολαβήσεως προς τον κ. Αποστόλου. Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Λακωνία και στη Λακωνία έχει, όπως ξέρετε, ελαιοπαραγωγούς και προφανώς του έθεσαν το ζήτημα της τιμής του ελαιολάδου. Υποθέτω, δηλαδή, ότι του είπαν ότι κάτι πρέπει να πει για το ελαιόλαδο. Και τι είπε ο κ. Τσίπρας για το ελαιόλαδο; «Τι έχει κάνει» λέει «ο κ. Βορίδης; Διότι ο κ. Αραχωβίτης είχε εξασφαλίσει μερικά εκατομμύρια για τους ελαιοπαραγωγούς Λακωνίας. Τι απέγιναν αυτά τα εκατομμύρια;», τόνισε ο κ. Βορίδης, ενώ είπε στον Βαγγέλη Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ): «Κύριε Αποστόλου, είχατε εξασφαλίσει κάτι εκατομμύρια για τους ελαιοπαραγωγούς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Είχατε; Είχατε ή δεν είχατε;
Όμως, επειδή ξέρετε πόσο καλός άνθρωπος είμαι και πόσο ήπιος και πόσο χαλαρά θέλω να είναι όλα και να είμαστε άνετοι, θα δώσω στη δημοσιότητα και την επιστολή Αραχωβίτη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο περίφημος φάκελος! Είχαν φτιάξει φάκελο. Είναι μία δισέλιδη επιστολή που εξιστορεί τα προβλήματα του ελαιολάδου. Αυτός είναι ο φάκελος.
Σκληρή κριτική και από το ΚΙΝΑΛ για το ελαιόλαδο
Εμείς, για να καταλάβετε, για να τεκμηριώσουμε τις αντίστοιχες νομικές προϋποθέσεις του σχετικού άρθρου του κανονισμού έχουμε κάνει ειδική επιστημονική επιτροπή με επικεφαλής τον βασικό ειδικό γνώστη στα θέματα ελαιολάδου καθηγητή, τον κ. Αυγουλά. Τονίζω ότι προσπαθούμε να θεμελιώσουμε επιχείρημα. Γιατί αυτό έχει πολλά ζητήματα.
Το πιο ωραίο όμως είναι ότι μετά την επιστολή ο κ. Αραχωβίτης έλαβε απάντηση επί της επιστολής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ του λέει ο κ. Χόγκαν: «Μα δεν ξέρετε ότι έχετε μια σειρά από εργαλεία» -και τα μνημονεύει εκεί, όλα του προϋπολογισμού, κανένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να είμαστε συνεννοημένοι- «για να κάνετε ό,τι νομίζετε επ’ αυτών;». Και του λέει όμως και το καλύτερο: «Μα είχατε τη δυνατότητα να προβλέψετε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, να έχετε μέτρο, προκειμένου να αντιμετωπίζετε τις επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής!».
Ερώτηση: Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είχε μέτρο; Βεβαίως και είχε μέτρο. Τι κάνατε, κύριε Αποστόλου, και δεν λέτε στον κ. Τσίπρα; Το βγάλατε το μετρό! Το βγάλατε το μετρό από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης!
Ωραία, όλα αυτά τα κάνατε. Στον κ. Τσίπρα γιατί λέτε αναληθείς ιστορίες και εκτίθεται με αυτόν τον τρόπο; «Τα εκατομμύρια που έχουν περισσέψει», λέει. Πήρατε, κύριε Στρατάκο κι εσείς κάποια από τα εκατομμύρια του κ. Τσίπρα, φαντάζομαι στον συνεταιρισμό θα τα έχετε καβατζώσει τώρα. Είναι τα λεφτά του Τσίπρα και του Αραχωβίτη, αυτά που έβγαλαν για τους ελαιοπαραγωγούς της Λακωνίας.
Έχω πει να μην προκαλείτε, γιατί θα απαντάω στα ερωτήματα. Όσα λεφτά έδωσε ο Τσίπρας στους ελαιοπαραγωγούς Λακωνίας και της Μεσσηνίας τόσα θα δώσω κι εγώ ακριβώς. Να μην δώσω αυτή την απάντηση, γιατί αυτά που έδωσε είναι μηδέν.
Άρα προσπαθούμε με μια συγκροτημένη διαδικασία να δούμε τι μπορούμε να θεμελιώσουμε σε μια δύσκολη και απαιτητική ευρωπαϊκή διαδικασία, με εξαιρετικά αμφίβολο αποτέλεσμα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά όχι όμως να ακούμε και ψέματα, γιατί πιέζεται ο κ. Τσίπρας, απέναντι στους ελαιοπαραγωγούς», συνέχισε.
Μέτρα ζήτησε η Γεννηματά
Στο ελαιόλαδο αναφέρθηκε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για μεγάλη απώλεια εισοδήματος από τους ελαιοπαραγωγούς.
«Δεν λέτε τίποτα ούτε για την αποτυχία της δακοκτονίας και πώς θα αλλάξει ούτε για τις χαμηλές τιμές αγοράς. Οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν σήμερα μια κατάσταση τραγική. Μείωση της παραγωγής, υποβάθμιση της ποιότητας λόγω των ακραίων καιρικών φαινόμενων, αλλά και εξευτελιστικές τιμές λόγω των αδασμολόγητων εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τρίτες χώρες που υπέγραψαν το προηγούμενο διάστημα οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εναρμονισμένες πρακτικές στο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης εντείνουν το πρόβλημα και το γνωρίζετε. Το ερώτημα είναι: τι κάνετε; Κύριε Υπουργέ, δεν μπορείτε σε αυτά τα θέματα να ρίχνετε την μπάλα στην εξέδρα. Βέβαια, εδώ, που το σκέφτομαι καλύτερα, τη λέξη «μπάλα» δεν πρέπει να την αναφέρουμε σε αυτή την Κυβέρνηση. Είναι καυτή λέξη, είναι καυτή πατάτα! Δώστε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ουσιαστικές αποζημιώσεις για την αναπλήρωση του εισοδήματος και τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών μέσα από τη σχετική προσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Μπορείτε να το κάνετε. Εξασφαλίστε και πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους μέσα από την ενεργοποίηση του κανονισμού de minimis. Και βέβαια, μπορείτε -εάν θέλετε- να απαλλάξετε για δύο τουλάχιστον χρόνια τους ελαιοπαραγωγούς από τις εισφορές για τη δακοκτονία. Περιμένουμε, σήμερα, συγκεκριμένες απαντήσεις με πράξεις στο άμεσο μέλλον, όχι αόριστες υποσχέσεις».
Ανακοινώσεις από Βορίδη
Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, το ΥπΑΑΤ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το θέμα με τους ελαιοπαραγωγούς, τονίζοντας ότι «Τσίπρας και Αραχωβίτης εξαπατούν τους ελαιοπαραγωγούς παίζοντας με την αγωνία τους», προφανώς αναφερόμενο στις δηλώσεις των δυο αντρών κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην Λακωνία (δείτε πατώντας εδώ σχετικό ρεπορτάζ). Ειδικότερα, τονίζει το ΥπΑΑΤ, σε απάντηση των ισχυρισμών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και του τέως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ. Αραχωβίτη ότι δήθεν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν από την ΕΕ και τον τότε ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν ποσό ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να αποδοθούν στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης δίνει στη δημοσιότητα τις επιστολές που αντηλλάγησαν με τον κ. Χόγκαν.
Από αυτές προκύπτει ότι ο κ. Χόγκαν, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Αραχωβίτη στις 17 Ιουνίου του 2019, δεσμεύτηκε να παρουσιάσει «μία σύνοψη των διαφόρων δυνατοτήτων που υπάρχουν βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου για τη στήριξη των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών υπό την μορφή μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας» και ουδόλως υπό τη μορφή μέτρων έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.
Ως εκ τούτου και με βάση τα παραπάνω, προκύπτουν αβίαστα δύο βασικά συμπεράσματα:
Ο κ. Τσίπρας, κατά την προσφιλή του τακτική, εμπαίζει και κοροϊδεύει τους ελαιοπαραγωγούς ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση του είχε εξασφαλίσει ποσό ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφισή τους.
Ο κ. Αραχωβίτης, κατά την προσφιλή του τακτική, εμπαίζει και κοροϊδεύει τους ελαιοπαραγωγούς ισχυριζόμενος ότι επί υπουργίας του είχε εξασφαλίσει ποσό ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφισή τους.
Είναι ντροπή να συνεχίζουν να λένε ψέματα και να εξαπατούν τον αγροτικό κόσμο, παίζοντας με την αγωνία του.
Επισυνάπτονται η επιστολή (πατήστε εδώ) του κ. Αραχωβίτη προς τον κ. Hogan και η απαντητική (πατήστε εδώ) του κ. Hogan.
Αντίδραση από τον πρώην υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη
Ο βουλευτής Λακωνίας και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης κατηγόρησε τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου για ανικανότητα, αδιαφορία και επιλεκτική πληροφόρηση στο τεράστιο πρόβλημα της τιμής του ελαιολάδου. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε τα εξής: Η ανικανότητα στη διαχείριση των διαρκών συσσωρευόμενων προβλημάτων και η αδιαφορία για την εξεύρεση λύσεων έχουν και τα όριά τους. Όπως άλλωστε και η επιλεκτική πληροφόρηση και η προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης από την πλευρά της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Ο πρ. πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Λακωνία, αναφέρθηκε στο πλήρες ιστορικό της προσπάθειας ανεύρεσης πόρων για τη στήριξη των ελαιοκαλλιεργητών και της ελαιοκαλλιέργειας. Αναφέρθηκε στη διαδικασία κατά την οποία ο πρώην επίτροπος Γεωργίας Phil Hogan δεσμεύτηκε να εξετάσει ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ, επιπλέον των 50 εκατ. ευρώ που είχαμε διασφαλίσει από τα de minimis επί υπουργίας μου.
Όλο το ιστορικό της προσπάθειας αυτής υπάρχει, τόσο στις επιστολές που ανταλλάχτηκαν μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των ευρωπαϊκών αρχών όσο και στα επίσημα δελτία τύπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ.
Για να καταδειχτεί η αδιαφορία της σημερινής πολιτικής ηγεσίας θα σταθώ μόνο στην συνάντησή μου με τον πρ. επίτροπο Phil Hogan στις 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες:
Πατήστε εδώ
Το σχετικό δελτίο τύπου καταλήγει ως εξής: «Ο επίτροπος, ο οποίος είχε ήδη μελετήσει το αίτημα της χώρας μας, δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει, όπως και τις προτάσεις που τέθηκαν και πολύ σύντομα θα έχει καταλήξει σε πρόταση, σε συνεννόηση με τις άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η DG AGRI (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης)».
Οι προτάσεις τις οποίες είχε καταθέσει τότε η ελληνική πλευρά και συζητήθηκαν με τον επίτροπο και τους συνεργάτες του από την DG AGRI ήταν:
1. Ενισχύσεις για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς ή από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, βάσει του κανονισμού 702/2014.
2. Ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), βάσει του κανονισμού 1408/2013.
3. Άλλες λύσεις ή συνδυασμός λύσεων.
Το επίδικο ερώτημα που τίθεται είναι αν ο πρ. επίτροπος απάντησε, όπως είχε δεσμευτεί, και ποιες ήταν οι προτάσεις τις οποίες προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση Σύριζα είχε προετοιμαστεί να διαθέσει 50 εκατ. ευρώ, μέσω του μηχανισμού de minimis, και ζητούσε τρόπο χρήσης άλλων 60 εκατ. ευρώ βάσει της πρότασης που θα προέκρινε ο πρ. επίτροπος. Συνολικά θα διέθετε για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών 110 εκατ. ευρώ.
Απάντηση μέχρι τις 5 Ιουλίου 2019 που είχα την ευθύνη του υπουργείου δεν έλαβα. Αν τέτοια επιστολή από τον πρ. επίτροπο έχει έρθει στο ΥπΑΑΤ, αυτή θα πρέπει άμεσα να δημοσιοποιηθεί για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως πάντα σε μια τέτοια -εφόσον υπάρχει- επιστολή θα αναφέρει διεξοδικά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Άρα, το ερώτημα εντέλει είναι, ποιο από αυτά έχει έστω στοιχειωδώς δρομολογηθεί από την σημερινή ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Νέα ανακοίνωση Βορίδη
Επίσης σε ακόμα μια ανακοίνωσή του ο κ. Βορίδης αναφέρει, ότι σε απάντηση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης επισημαίνει τα εξής: «Δεν χρειαζόταν η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Φιλ Χόγκαν για να ενημερωθούμε για τα μέτρα ανταγωνιστικότητας της ελαιοπαραγωγής και τις αποζημιώσεις ήσσονος σημασίας. (de minimis). Για τα 60 εκατομμύρια ευρώ που δήθεν διασφάλισε για τους ελαιοπαραγωγούς δεν μας λέει κάτι ο κ. Αραχωβίτης».
Νέα απάντηση Αραχωβίτη
Όπως επεσήμανε ο πρώην υπουργός, ο κ. Βορίδης, κατά την προσφιλή του τακτική, δεν θα κάνει τίποτα ούτε για τους ελαιοπαραγωγούς
Σε απάντηση του νέου δελτίου Τύπου που εξέδωσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η δική μας απάντηση είναι η εξής:
1. Κατά την προσφιλή του τακτική o Υπουργός ΑΑ&Τ Μ. Βορίδης αποκρύπτει, ότι εκτός από την επιστολή προς τον πρ. Επίτροπο Γεωργίας Phil Hogan, έγινε συνάντηση με όλο το επιτελείο όπου συζητήθηκαν με τον Επίτροπο και τους συνεργάτες του από την DG AGRI:
* Ενισχύσεις για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς ή από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, βάσει του κανονισμού 702/2014.
* Ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), βάσει του κανονισμού 1408/2013.
* Άλλες λύσεις ή συνδυασμός λύσεων.
2. Η απάντηση του κ. Hogan δικαιώνει πανηγυρικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τις δικές μου, και επαληθεύει τα λεχθέντα από τον πρ. Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Περιγράφει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, συγκεκριμένους τρόπους στήριξης των ελαιοπαραγωγών!
3. Η απάντηση του κ. Hogan ήρθε στις 27/7/2019. Υπουργός τότε ήταν ο ίδιος ο κ. Βορίδης!
4. Ο κ. Βορίδης ομολογεί ότι δε θα κάνει τίποτα παραπάνω για τους ελαιοπαραγωγούς, παρά τον δρόμο που τού ανοίξαμε και το «πράσινο φως» από την Επιτροπή.
Παρακαλούμε όλους τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς να διαβάσουν την απάντηση Hogan για να διαπιστώσουν ποιος ανοίγει δρόμους, ποιος ενδιαφέρεται και ποιος, αντίθετα, αδιαφορεί συνειδητά.