Παραγωγοί και μεταποιητές φοβούνται για πρόσθετο χτύπημα από την έξαρση του ιού στη ζήτηση.
Σε Αιτωλοακαρνανία κυρίως, Φθιώτιδα και Λακωνία η συγκομιδή στο προϊόν ολοκληρώνεται τώρα καθυστερημένα λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά το προϊόν είναι στα… αζήτητα είτε φεύγει κοψοχρονιά, όπως μας λένε αρκετοί παραγωγοί καθώς οι τιμές δεν ξεφεύγουν πάνω από το 1 ευρώ στα 200 κομμάτια.
Σύμφωνα με τον Αντρέα Κότσαλο από το Μεσολόγγι, μια περιοχή που δίνει το μεγαλύτερο μέρος ελιάς Καλαμών στην Ελλάδα, εκεί που πήγαινε ν’ ανοίξει η ζήτηση πριν κανένα μήνα και έγιναν φορτώσεις από αποθήκες μεγάλες, ήρθε ο κορονοϊός, να ανατρέψει για μια ακόμα φορά τα πράγματα και να δημιουργήσει πρόσθετες δυσχέρειες σε μια παραγωγική ομάδα, που ειδικά φέτος έχει μείνει χωρίς εισόδημα, λόγω των εξευτελιστικών τιμών.
Όπως μας είπε ο Χρήστος Καμπούρης, παραγωγός και μεταποιητής με έδρα στη Νεμέα, έχουν σταματήσει να χτυπάνε τα τηλέφωνα για παραγγελίες από Γερμανία, ενώ πιο μεγάλο, σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται να είναι το πρόβλημα στο χύμα προϊόν. Μεγάλο δε πρόβλημα υπάρχει καθώς οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες είναι πλέον κλειστές στη χώρα μας, όπως και οι επιχειρήσεις εστίασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες εργοστάσια μεγάλα δεν δουλεύουν πλέον στο φουλ λόγω κορονοϊού
Οι παραγωγοί με τους οποίους μιλήσαμε ζητούν μέτρα ενίσχυσης από το ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας με νόημα ότι ήλθε πλέον η ώρα να ενισχύσει το κράτος μια φορά και τον κλάδο αυτό, που ειδικά φέτος έχει να αντιμετωπίσει τη χαμηλή τιμή και ζήτηση, ενώ το προϊόν παραμένει χωρίς συνδεδεμένη και χωρίς καμιά άλλη ενίσχυση εδώ και πολλά χρόνια. Οι αγρότες στηλιτεύουν και τις εισαγωγές που γίνονται, κάνοντας λόγο για ελληνοποιήσεις, που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ δεν λείπουν κι εκείνοι οι αγρότες με απόθεμα που φοβούνται ότι οι έμποροι θα χρησιμοποιήσουν τον κορονοϊό για να πιέσουν κι άλλο τις τιμές.
Μπίκας Αλέξανδρος