Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες στις χώρες παραγωγής της ΕΕ θα επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών το 2022/2023. Μόνη εξαίρεση φαίνεται θα είναι η Ελλάδα που προβλέπεται αύξηση της παραγωγής.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Κομισιόν, η συνολική παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ θα υπολείπεται 1.500 χιλιάδων τόνων, που αντιπροσωπεύει πτώση άνω του 35% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας 2021/2022). Ανάλογη πτωτική τάση προβλέπεται και για τις επιτραπέζιες ελιές (σε ποσοστό -30%).
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Ισπανία, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα της ΕΕ, όπου η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη του ελαιοκάρπου. Οι ξηρές εκτάσεις είναι απίθανο να δώσουν καρπούς, ενώ η παραγωγή σε αρδευόμενες εκτάσεις μπορεί να σωθεί μόνο εάν βρέξει τον επόμενο μήνα πριν από τη συγκομιδή.
Ακόμη, και σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να υποχωρήσει σχεδόν στο ήμισυ της παραγωγής της προηγούμενης περιόδου εμπορίας (1.488 χιλιάδες τόνοι). Οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί προετοιμάζονται για ακόμη χαμηλότερες αποδόσεις το 2022/2023, εάν συνεχίσει η ανομβρία και θα επηρεαστεί και την παραγωγή του επόμενου έτους.
Στην Ιταλία, η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί, κατά 30%, σε σχέση με πέρυσι (329 χιλιάδες τόνοι). Η πτώση οφείλεται στην εναλλαγή της παραγωγής, που επιδεινώθηκε από την ξηρασία, ενώ αντιμετωπίζουν και φυτοϋγειονομικά προβλήματα οι ελαιώνες.
Μετά την παραγωγή ρεκόρ της περσινής περιόδου 2021/2022 (206 χιλιάδες τόνοι), οι ελαιοκαλλιεργητές στην Πορτογαλία αναμένουν ότι η φετινή συγκομιδή θα μειωθεί κατά 40%, ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Οι κύριοι παράγοντες για αυτό είναι η ξηρασία και η εναλλαγή της παραγωγής.
Στη Γαλλία, οι υψηλές θερμοκρασίες την εποχή της ανθοφορίας δημιούργησαν πρόβλημα στην καρπόδεση, ενώ η επακόλουθη καλοκαιρινή ξηρασία προκάλεσε καρπόπτωση. Ως αποτέλεσμα, προβλέπεται μειωμένη παραγωγή κατά -44%.
Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα αναμένεται να είναι σημαντικά βελτιωμένη (+29%) σε σχέση με πέρυσι (227 χιλ. τόνοι). Οι προβλέψεις όμως μπορεί να αλλάξουν εξαιτίας των προσβολών από το δάκο στην Κρήτη.
Όσον αφορά τις προβλέψεις για τις επιτραπέζιες ελιές, οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν παρόμοια τάση με το ελαιόλαδο. Οι παραγωγοί στην Ισπανία αναμένουν πτώση 35%, ενώ οι Ιταλοί συνάδελφοί τους προβλέπουν μείωση έως και 25%. Η μείωση της παραγωγής στην Πορτογαλία αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 25 και 50%. Οι Γάλλοι παραγωγοί αναμένουν πτώση 42%.
Ο κ. Francisco Molina, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Copa-Cogeca για τις ελιές και το ελαιόλαδο, σχολίασε: «Σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε βαθιά από την κλιματική αλλαγή, τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, υπάρχει μια μειωμένη σοδειά που φέρνει πρόβλημα στον κλάδο. Η μειωμένη παραγωγή σε συνδυασμό με μια δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής θα ωθήσει τους τιμοκαταλόγους παραγωγού και λιανικής σε υψηλότερα επίπεδα».
Παϊσιάδης Σταύρος