Το ελαιόλαδο αποτελεί για τη χώρα μας έναν τεράστιο πλούτο, οικονομικό, κοινωνικό-πολιτικό, πολιτιστικό , διατροφικό, οικολογικό. Πρόκειται για ένα προϊόν που είναι συνδεδεμένο, ίσως όσο κανένα άλλο, με την Ελλάδα, το οποίο, ωστόσο, βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Ένα αναγκαίο εργαλείο
Το κενό γνώσης που υπήρχε μέχρι πρότινος στο χώρο έρχεται να καλύψει το βιβλίο «Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο». Πρόκειται για μια μοναδική, στο είδος της, εκδοτική πρωτοβουλία, η οποία υλοποιήθηκε με δημιουργό τον κ. Βασίλη Ζαμπούνη της “Άξιον Εκδοτική” και την υποστήριξη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Πρόκειται για μια εφ’ όλης της ύλης προσέγγιση του ελαιολάδου, ξεκινώντας από ιστορικά στοιχεία και φτάνοντας μέχρι τις πιο σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, ενώ μεγάλη σημασία και έμφαση δίνονται στον τομέα της καλλιέργειας και των ορθών γεωργικών πρακτικών.
Στις 700 έγχρωμες σελίδες, οι 37 καταξιωμένοι επιστήμονες που υπογράφουν τα κεφάλαιά του, καταθέτουν με εκλαϊκευμένο τρόπο τις γνώσεις τους γύρω από ολόκληρη την «αγροδιατροφική αλυσίδα» του ελαιολάδου. Από την καλλιέργεια, την παραγωγή, την τυποποίηση, μέχρι τη διατροφική αξία του ελαιολάδου και τις πολιτικές γύρω από αυτό.
Μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τις πάνω από 220 φωτογραφίες του, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και φωτογραφίες του καταξιωμένου φωτογράφου Ανδρέα Σμαραγδή, αναδεικνύονται οι πολύπλευρες πτυχές του «υγρού χρυσού» της πατρίδας μας.
Η «Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο» αυτό αποτελεί μια επιστημονική καινοτομία, αφού έχει ως σκοπό της να εφοδιάσει με τις κατάλληλες γνώσεις τον φοιτητή, τον γεωπόνο, τον νέο, ακόμη και τον έμπειρο ελαιοκαλλιεργητή. Για αυτό πρόκειται για μια έκδοση που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο του ελαιολάδου: στους καλούς επαγγελματίες, ανεξάρτητα σε ποιον κρίκο της αγροδιατροφικής αλυσίδας βρίσκονται, σε εκείνους που ποτέ δεν επαναπαύονται, αλλά διαρκώς πασχίζουν να βελτιώνονται.
Απευθύνεται στους “εραστές” του προϊόντος (πολύ συχνά χομπίστες, ετεροεπαγγελματίες) που όμως θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα, έστω και αν η παραγωγή τους είναι λίγοι τόνοι ή, ακόμα, και λίγες εκατοντάδες κιλά, αλλά και στη γενιά των νέων επιχειρηματιών με τη φιλοδοξία να αποτελέσει ένα απαραίτητο βοήθημα και σημείο αναφοράς για όσους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στο προϊόν.
Βήμα διαλόγου για το μέλλον της ελιάς
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι συγγραφείς που συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν για την συγγραφή της «Εγκυκλοπαίδειας Ελαιοκομίας: Το Ελαιόλαδο», έχοντας συνείδηση πόσο σημαντική είναι η ευρύτερη δυνατή διεπιστημονική συνεργασία προς όφελος της ελαιοκομίας της χώρας μας, αποφάσισαν πριν λίγες ημέρες να κάνουν ένα δεύτερο βήμα. Έτσι, πάρθηκε η πρωτοβουλία να ιδρυθεί η «Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας».
Την αρχική ιδρυτική διακήρυξη υπογράφουν 29 καταξιωμένοι επιστήμονες και το εγχείρημα φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ανοικτό φόρουμ συζήτησης για την προστασία, ανάπτυξη, προώθηση του ελαιοκομικού τομέα, ο οποίος σήμερα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις.
Στην “Εταιρεία” αυτή συμμετέχουν οι συγγραφείς που συνέβαλαν στη δημιουργία της “Εγκυκλοπαίδειας”, δεν αποτελεί όμως κλειστή ομάδα, αφού μετά την ίδρυσή της είναι ανοιχτή και καλεί να ενταχθούν σε αυτή όσοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι ασκούν επαγγελματική / ακαδημαϊκή δραστηριότητα που σχετίζεται με τον ελαιοκομικό τομέα το επιθυμούν.
Βασικές κατευθύνσεις αποτελούν:
-Η διεπιστημονική συνεργασία όλων των ειδικοτήτων που συνδέονται με την ελιά και το ελαιόλαδο.
-Η ώσμωση μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και όσων εργάζονται στους χώρους παραγωγής των επιχειρήσεων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των φορέων της Πολιτείας.
-Η οργάνωση της Εταιρείας με δημοκρατία, με διαφάνεια, καθώς και επιστημονική αριστεία.
-Η επίγνωση ότι ο ελαιοκομικός τομέας – και ειδικά το ελαιόλαδο- βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στην Ελλάδα, άρα θα πρέπει η αναζήτηση της καινοτομίας να πατάει στο στέρεο έδαφος της πραγματικότητας και των ιστορικών καταβολών της.
Ειδικότερα, η Διακήρυξη Ίδρυσης έχει ως εξής: “Εμείς που συνυπογράφουμε τη διακήρυξη αυτή, συναντηθήκαμε και συνεργαστήκαμε για την συγγραφή της ‘Εγκυκλοπαίδειας Ελαιοκομίας: Το Ελαιόλαδο’. Έχοντας συνείδηση πόσο σημαντική είναι η ευρύτερη δυνατή διεπιστημονική συνεργασία προς όφελος της ελαιοκομίας της χώρας μας, αποφασίζουμε να κάνουμε ένα δεύτερο βήμα και για αυτό παίρνουμε την πρωτοβουλία να προτείνουμε την ίδρυση της ‘Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας'” (Εταιρεία).
Α’. Σκοποί
Βασικός σκοπός της Εταιρείας είναι η διεπιστημονική συνεργασία με τη δημιουργία ενός ανοικτού φόρουμ συζήτησης για την προστασία, ανάπτυξη, προώθηση του ελαιοκομικού τομέα, λαμβάνοντας υπόψη ότι βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από προκλήσεις.
Ειδικότερα υπογραμμίζουμε τη χρησιμότητα της ώσμωσης μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου, των επιχειρήσεων του ελαιοκομικού κλάδου και των ελαιοπαραγωγών για την καλλιέργεια συνεργειών μεταξύ αυτών.
Β’. Πόροι
Έχοντας υπόψη ότι ο ελαιοκομικός τομέας έχει στο παρελθόν απολαύσει πλουσιοπάροχων χρηματοδοτήσεων, η Εταιρεία υπογραμμίζει εξ’ αρχής τη σημασία της διαφάνειας, της εγκράτειας, της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης των πόρων που θα διαχειριστεί προς όφελος των ελαιοκομικών προϊόντων.
Γ’. Μέλη
Σε πρώτη φάση, ως μέλη μετέχουν δικαιωματικά όσοι / όσες εκ των συγγραφέων της Εγκυκλοπαίδειας Ελαιολάδου επιθυμούν. Σε επόμενη φάση, μπορούν να ενταχθούν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι ασκούν επαγγελματική / ακαδημαϊκή δραστηριότητα που σχετίζεται με τον ελαιοκομικό τομέα. Η Εταιρεία είναι απολύτως ουδέτερη απέναντι σε θρησκευτικές, πολιτικές/κομματικές, φυλετικές διαφορές. Στην Εταιρεία μπορούν να γίνουν δεκτά μέλη άλλων χωρών. Ωστόσο, η έδρα θα είναι η Ελλάδα (Αθήνα) και η κύρια γλώσσα τα Ελληνικά.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη