Παϊσιάδης Σταύρος
Η διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ ενέκρινε την απόσυρση 41.600 τόνων ελαιολάδου από ισπανικούς φορείς στην τέταρτη και τελευταία φάση του προγράμματος για την ενίσχυση ιδιωτικής αποθεματοποίησης.
Σε αυτή την φάση το μέγιστο ποσό ενίσχυσης καθορίστηκε στα 0,83 ευρώ ανά τόνο ημερησίως και το ελαιόλαδο θα αποθηκευτεί για τουλάχιστον 180 ημέρες.
Συνολικά, στις τέσσερις συνολικές φάσεις ιδιωτικής αποθεματοποίησης που έγιναν, από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα, έγινε αποθήκευση συνολικού όγκου 213.500 τόνων ελαιολάδου, το οποίο αντιπροσώπευε περίπου το 27% των συνολικών αποθεμάτων της ΕΕ, στην αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου (2019/2020).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στις τέσσερις φάσεις του προγράμματος είχαμε αποθεματοποίηση 196.395 τόνων παρθένου και έξτρα παρθένου και λαμπάντε ελαιολάδου από ισπανικούς φορείς (δεν υπήρξε ενδιαφέρον από την Ελλάδα). Η συνολική ενίσχυση που εισέπραξαν οι Ισπανοί ήταν συνολικού ύψους 27.376.654 ευρώ.
Ισπανία
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας, εκτιμά ότι ήταν θετικό το αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας με στόχο την ανάκτηση των τιμών παραγωγού. Μάλιστα επισημαίνει ότι τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώθηκε μικρή ανάκαμψη των τιμών παραγωγού, η οποία αναμένεται να εδραιωθεί μετά τα αποτελέσματα της τέταρτης φάσης της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Δηλώσεις Επιτρόπου
Αναφερόμενος στην όλη διαδικασία ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Janusz Wojciechowski, δήλωσε: «Μετά από μήνες ανισορροπίας στην αγορά ελαιολάδου, είμαι περήφανος που βλέπω την τελευταία πρόσκληση υποβολής προσφορών στο πλαίσιο του καθεστώτος ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση για το ελαιόλαδο να έχει θετική κατάληξη.
Είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί ο πλήρης αντίκτυπος του μέτρου στήριξης, αλλά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης των τιμών είναι ήδη ορατά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε για μια ακόμη φορά τη δέσμευσή της και την υποστήριξή της στους ευρωπαίους αγρότες, ιδίως όταν αντιμετωπίζουν διαταραχές στην αγορά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το καθεστώς ενίσχυσης στην ιδιωτική αποθεματοποίηση με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς και την αύξηση των τιμών. Το σύστημα λειτουργούσε μέσω τεσσάρων διαδικασιών υποβολής προσφορών.
Οι περισσότερες προσφορές προήλθαν από την Ισπανία, όπου η αγορά είναι ιδιαίτερα υπό πίεση και τα αποθέματα είναι εξαιρετικά υψηλά. Παρά τα πρώιμα σημάδια βελτίωσης, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να γίνει ορατός ο πλήρης αντίκτυπος στις τιμές του ελαιολάδου στην ΕΕ. Η Επιτροπή θα παραμείνει σε επαγρύπνηση και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της αγοράς στον τομέα του ελαιολάδου».