Πόσο σπουδαίο πράγμα είναι να έχεις επαφή άμεση με την ελληνική γη, με τις ευωδιές των αγροτικών προϊόντων, με τη γνώση των συστατικών της ελληνικής διατροφής, με τις αρετές τους και ειδικά με την ικανοποίηση που νιώθει κανείς όταν προσεγγίσει, τις μέρες αυτές, ένα ελαιοτριβείο! Το θαύμα της φύσης ξεδιπλώνεται ολάκερο μπροστά σου. Και σε κατακλύζει από εικόνες, από μυρωδιές, από μόχθους, από φωνές χαράς, από μία γενικότερη αίσθηση αναγέννησης.
Έξω από το Μεσολόγγι, σε ελαιοτριβείο της περιοχής, μεσάνυχτα και κάτι, κόσμος πολύς συνωθούνταν να πάρει σειρά, σέρνοντας μερικά τσουβάλια φρεσκομμένες ελιές από το θαυματουργό κάμπο που διασχίζει ο Εύηνος ποταμός. Η κόπωση μεγάλη, αλλά τα μάτια έλαμπαν τα πιτσιρίκια έτρεχαν και φώναζαν χαρούμενα παρά το αργόν της ώρας, οι τεράστιες μυλόπετρες γύριζαν και άλεθαν τις πράσινες ελιές, τα μηχανήματα έπλεναν, διαχώριζαν τους καρπούς και έκαναν πολτό τις ελιές, έτσι ώστε να μένει το «αγνό παρθένο» λάδι και να διοχετεύεται στους ονοματισμένους τενεκέδες. Μια διαδικασία που σφραγίζει, τέτοιον καιρό, την ετήσια προσπάθεια των ελαιοπαραγωγών, που κανοναρχούν τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής επαρχίας.
Μπορεί το κράτος να πάσχει από οργάνωση, από περιστολή των διαφυγόντων κερδών, από άλλου είδους θεσμικές αδυναμίες, από ελλείψεις στόχων και μελετών αγοράς, από αθέμιτους ανταγωνισμούς επιχειρήσεων του εξωτερικού, αλλά τελικά όλα ισοφαρίζονται από την απόλαυση της μεταποίησης της ελιάς σε λάδι.
Ένα λάδι που δεν ξεσηκώνει μόνο όλες τις αισθήσεις σου, αλλά και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εθνικά προϊόντα, κατατάσσοντας τη χώρα σε πρώτη καταναλώτρια ελαιολάδου στην Ευρώπη και αναδεικνύοντας το λάδι της ελιάς σε τρόφιμο-ασπίδα για την υγεία.
Γιατί, εκτός από τα ωφέλιμα λιπαρά που περιέχει, ένα άλλο «δυνατό χαρτί» του φαίνεται να είναι οι πολυφαινόλες του. Πρόκειται για χημικές ενώσεις που έχουν αρχίσει να διαφημίζονται ως σωτήρες, που μας προστατεύουν ή μας απαλλάσσουν από πολλά προβλήματα υγείας.
Οι θαυματουργές ουσίες που υπάρχουν στο ελαιόλαδο ήταν αντικείμενο μελέτης επιστημόνων από όλο τον κόσμο που συγκεντρώθηκαν πέρσι στη Γαλλία, για να ανταλλάξουν απόψεις και συμπεράσματα. Αποδείχθηκε λοιπόν περίτρανα πως ένα από τα κύρια συστατικά του ελαιόλαδου, που προκαλεί ένα χαρακτηριστικό κάψιμο στο λαιμό, εμφανίζει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση, σχεδόν όμοια με την αντίστοιχη πολλών παυσίπονων και αντιπυρετικών φαρμάκων.
Η Ελλάδα είναι τρίτη χώρα στον κόσμο σχετικά με την ελαιοπαραγωγή της και το ελληνικό ελαιόλαδο είναι πρώτο στην Ευρώπη σχετικά με την περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες. Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χάρη στις πολυφαινόλες το λάδι προστατεύει την καρδιά από το έμφραγμα. Το θαυματουργό συστατικό στην περίπτωση αυτή λέγεται ελαιευρωπαΐνη και αποτελεί μια πραγματική ασπίδα για το έμφραγμα. Πρόκειται για μία πολυφαινόλη που βρίσκεται κυρίως στα φύλλα της ελιάς και μελετάται εδώ και χρόνια από τους επιστήμονες. Όπως γράφτηκε πρόσφατα, η ουσία έχει πάρει έγκριση για έναν ισχυρισμό υγείας ως ελαφρό διουρητικό, ενώ το αλκοολικό εκχύλισμα φύλλων ελιάς, τα οποία είναι πλούσια σε ελαιοευρωπαΐνη έχει εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων για χρήση κατά της υπέρτασης. Η δράση της όμως εξετάζεται και σε άλλες παθήσεις, και η χώρα μας έχει να επιδείξει σημαντική δραστηριότητα σ’ αυτόν τον τομέα.
Επιπλέον, το ελαιόλαδο, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής, φαίνεται να οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από ό,τι μία διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Μια μικρή ποσότητα λιπών είναι απαραίτητη για την ισορροπία του οργανισμού και όπως έχει πλέον αποδειχθεί, ορισμένα από αυτά είναι περισσότερο ωφέλιμα από άλλα. Βασιλιάς σε αυτήν την κατηγορία είναι το ελαιόλαδο. Υπάρχουν δηλαδή και λιπαρά που όχι μόνο δεν είναι απαγορευμένα, αλλά λιπαρά που αδυνατίζουν…