Τη συλλογικότητα και τη συνεργασία, με σχέσεις σεβασμού και αλληλεγγύης ανάμεσά τους, επέλεξαν 125 ελαιοπαραγωγοί στο Γεράκι της Ηλείας, ως απάντηση στο πρόβλημα της καθημερινής επιβίωσης.
Παρά τις όποιες διαφορές τους, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν τηνπολυμετοχική εταιρεία «Μονοπάτι ΑΕ» για να προωθήσουν το «Μονάκριβο» προϊόν που παράγουν.
Όπως αναφέρει το iliaweb το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Μονάκριβο», που παράγεται με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης από ελιές που συλλέγονται με το χέρι, προέρχεται από 3.850 στρέμματα ελαιοδέντρων Κορωνέικης ποικιλίας ημιορεινών και ορεινών ελαιώνων, που βρίσκονται σε υψόμετρο 160 μέτρων, πάνω σε ηλιόλουστες πλαγιές περικυκλωμένες από πεύκα, κουμαριές, σκίνα και μύρτα.
«Είναι ένα ελαιόλαδο που δημιουργείται με τόση φροντίδα, ώστε να είναι πραγματικά ένα και μοναδικό. Το πευκοδάσος και η δροσερή αύρα του Ιονίου Πελάγους συνδυάζονται ιδανικά σε αυτόν τον αρχαίο τόπο, με αποτέλεσμα ένα χρυσοπράσινο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας με πολύ χαμηλή οξύτητα, απαλή φυσική γεύση και πλούσιο άρωμα φρέσκου καρπού», τονίζει ο διευθυντής της «Μονοπάτι ΑΕ», Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος.
Όπως επισημαίνει, οι 125 πιστοποιημένοι ελαιοπαραγωγοί ακολουθούν τις απαιτήσεις του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης στη γεωργική παραγωγή Agro 1 και Agro 2 και παράγουν ετησίως 600 με 700 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Η φήμη του συγκεκριμένου προϊόντος έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, ενώσε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες εξαγωγής του ελαιολάδου. Ήδη, έχουν γίνει τα πρώτα βήματα με την εξαγωγή του ελαιολάδου στις ΗΠΑ.
Το «Μονάκριβο» έχει βραβευτεί σε δύο διεθνείς διαγωνισμούς. Στην Eleotechnia απέσπασε το Χρυσό Αριστείον 2014 και ακόμα δύο βραβεία για τη συνολική εικόνα της συσκευασίας του και στις Κάννες «Les Olivalies» αργυρό βραβείο για την εξαιρετική του ποιότητα.