Δεν υπάρχει αμφισβήτηση πως το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο είναι υπερτροφή και πως η ακεραιότητά του πρέπει να προστατευθεί. Το ΔΣΕ (Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου), το οποίο εδρεύει στην Ισπανία, διατηρεί αυστηρές και προοδευτικές οδηγίες και υποστήριξη για τη δοκιμή, την ανάλυση, την καλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδων ανά τον κόσμο.
Σε ό,τι αφορά την οργανοληπτική ανάλυση ή τη δοκιμή, μόνο εξήντα τέσσερα οργανοληπτικά πάνελ έχουν πιστοποιηθεί και αναγνωριστεί από το ΔΣΕ. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ισπανία και η Ιταλία, οι πρώτοι και δεύτεροι μεγαλύτεροι παραγωγοί ελαιολάδου στον κόσμο, έχουν δεκατρία και έντεκα αντίστοιχα. Ενώ η Ελλάδα, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιολάδου, έχει μείνει πολύ πίσω στη δημιουργία προτύπου που θα οδηγήσει τον κλάδο στην παγκόσμια σκηνή όπου θα κριθεί με την αξία του.
Κάποιοι μπορεί να ρίχνουν την ευθύνη στην κρίση, είναι, ωστόσο, γεγονός πως η εκπαίδευση στον κλάδο του ελαιολάδου συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Οι Έλληνες δεν περιμένουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει αλλαγές,αλλά ξοδεύουν τον δικό τους χρόνο και τους δικούς τους πόρους σε τοπικές πρωτοβουλίες για να επηρεάσουν τις νέες γενιές που ανατρέφονται σε αυτήν την πλούσια γεωργική κληρονομιά.
Μια τέτοια ιστορία επιτυχίας είναι η Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, η οποία πρόσφατα έγινε το τρίτο εργαστήριο στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε από το ΔΣΕ. Το πρώτο είναι ένα κρατικό εργαστήριο και το δεύτερο είναι το ΕΣΒΙΤΕ που είναι σύνδεσμος βιομηχάνων και τυποποιητών ελαιολάδου. Το όνομα Καλαμάτα είναι συνώνυμο με τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό, αλλά πιο γνωστό είναι στους περισσότερους καταναλωτές παγκοσμίως για το ελαιόλαδο και τις ελιές. Το εργαστήριο βρίσκεται στο ΤΕΙ (Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα) της Πελοποννήσου, που εδρεύει στην πόλη της Καλαμάτας. Ο εκπαιδευτικός παράγοντας είναι πρωτεύοντας στο όραμα αυτού του νέο-πιστοποιημένου πάνελ.
Ο Δρ. Βασίλειος Δημόπουλος, ο υπεύθυνος του πάνελ και επιστημονικός συντονιστής εξηγεί: «Το κάνουμε αυτό στον δικό μας χρόνο. Ο στόχος μας είναι η συνέχιση του εκπαιδευτικού προγράμματος για το ελαιόλαδο και τις ελιές εδώ, στο ΤΕΙ της Καλαμάτας, έτσι ώστε να μοιραστούμε τις γνώσεις μας με όποιον ενδιαφέρεται.»
Όταν ερωτήθηκε αν εστιάζουν μόνο στο ελαιόλαδο, απάντησε πως στο πλάνο τους είναι να επεκταθεί το εργαστήριο και το πάνελ για να συμπεριληφθεί η οργανοληπτική αξιολόγηση των επιτραπέζιων ελιών.
Η Άννα Μηλιώνη, Υπεύθυνη Ποιότητας και Επικοινωνίας προσθέτει επίσης: «Όλα τα έσοδα από τις γευσιγνωστικές αναλύσεις πηγαίνουν για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του εργαστηρίου μας. Έναντι ενός μικρού ποσού, παρέχουμε στον ελαιοπαραγωγό μια ολοκληρωμένη εκτίμηση και ένα λεπτομερές πιστοποιητικό για το γευστικό προφίλ κάθε δείγματος ελαιολάδου.»