Ζούμε στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης όπου το προϊόν μας και στην συγκεκριμένη περίπτωση το Ελληνικό Ελαιόλαδο καλείτε να « Ταξιδέψει» στο εξωτερικό ως εκπρόσωπος της Ελληνικής παραγωγής.
Όταν εμείς ταξιδεύουμε πρέπει να έχουμε μαζί μας το διαβατήριο που να πιστοποιεί την ταυτότητα μας έτσι και το Ελληνικό Ελαιόλαδο πρέπει να συνοδεύετε από τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις και μάλιστα να το δείχνει σε εμφανές σημείο στην ετικέτα.
Όλες οι επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας παρθένων ελαιολάδων, ελαιολάδων και πυρηνελαίων υποχρεούνται από 1/7/2009 να έχουν έγκριση και να εφοδιάζονται με αλφαριθμητικό αριθμό αναγνώρισης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο εν λόγω αριθμός της μορφής EL 40 000 πρέπει αναγράφεται υποχρεωτικά στην ετικέτα των προϊόντων και αποτελεί προστασία του καταναλωτή, προκειμένου να γνωρίζει την ελληνική καταγωγή του ελαιολάδου του.
Όπως αναφέρει ο ΣΕΒΙΤΕΛ σε σχετική ανακοίνωση «Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το ΥΠΑΑΤ έχει δώσει εντολή στον ΕΦΕΤ να εντείνει τους ελέγχους και προς αυτό το πεδίο της ορθής επισήμανσης των διακινούμενων ελαιολάδων».
Στις συσκευασίες που κυκλοφορούν στο λιανικό εμπόριο σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό ( Καν.(ΕΚ) 1019/2002 (άρθρο 4) πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται:
1) στα εξαιρετικά παρθένα ή τα παρθένα ελαιόλαδα, εάν είναι ελληνικής καταγωγής ή καταγωγής από κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από μία Τρίτη – εκτός Ε.Ε – χώρα, με αναφορά της συγκεκριμένης χώρας.
2) στα μείγματα εξαιρετικών παρθένων ή παρθένων ελαιολάδων:
«μείγμα ελαιολάδων Ευρωπαϊκής Κοινότητας» ή αναφορά στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όταν αυτά προέρχονται από περισσότερα του ενός κράτη – μέλη.
«μείγμα ελαιολάδων εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας» ή αναφορά στη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όταν πρόκειται για εκτός Ε-Ε χώρες.
«μείγμα ελαιολάδων Ευρωπαϊκής Κοινότητας και μη» ή αναφορά στην καταγωγή Ευρωπαϊκής Κοινότητας και μη, όταν τα ελαιόλαδα προέρχονται από χώρες εντός και εκτός της Ε-Ε.
3) στις περιοχές προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ή προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), θα ακολουθείται η ειδική νομοθεσία αυτών των κατηγοριών, όπως προβλέπεται στον Καν.(ΕΚ) 510/2006.
Διευκρινίζεται ότι στις ποιοτικές κατηγορίες «ελαιόλαδο – αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα» και «πυρηνέλαιο» (όπως αυτές ορίζονται στα σημεία 3 και 6 του Παραρτήματος XVI του Καν.(ΕΚ) 1234/2007), ο προσδιορισμός της καταγωγής δεν επιτρέπεται να αναγράφεται στη σήμανση.
Τέλος υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η πώληση χύμα ελαιολάδων. Τα ελαιόλαδα μπορούν να κυκλοφορούν στον τελικό καταναλωτή, αλλά και στα εστιατόρια, τα νοσοκομεία, τις καντίνες και γενικά σε όλα τα σημεία μαζικής εστίασης μόνο προσυσκευασμένα, σε επώνυμες συσκευασίες το ανώτερο μέχρι 5 λίτρα και να αναγράφουν στην συσκευασία τους όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.
Είναι δύσκολη η νέα τοποθέτηση στα ράφια των SUPER MARKET του εξωτερικού του Ελληνικού ελαιολάδου αλλά αν μη τι άλλο έχει γίνει η αρχή και όλο και πιο συχνά βρίσκουμε ελληνικές ετικέτες με Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο από Ελληνικές εταιρίες με δυναμισμό, μεράκι, φαντασία αλλά και θάρρος μια και να επιχειρείς με εξωστρέφεια στην Ελλάδα σε καιρό μνημονίων και Capital Control δεν θα λέγαμε ότι είναι μια φυσιολογική κατάσταση!
Ας ελπίσουμε το 2017 να είναι μια καλή χρονιά στις εξαγωγές μια και φέτος δεν ήταν μια καλή χρονιά στην παραγωγή ελαιολάδου.