Το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Κιβωτός», είναι το μοναδικό ελληνικό ελαιόλαδο το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα πιστοποιημένης ποιότητας του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA Quality Monitoring Program) και φέρει τη σφραγίδα «USDA».
Tο ελαιόλαδο «Κιβωτός» παράγεται από την ομογενειακή εταιρεία «Gourmet Factory» στη διεύθυνση 55 Corporate Dr., στο Χόπογκ (Hauppauge) του Λονγκ Αϊλαντ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, απαντώντας σε ερώτημα του «Εθνικού Κήρυκα», επιβεβαίωσε ότι στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχει η εταιρεία «Gourmet Factory» και μας παρέπεμψε στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.ams.usda.gov/services) στην οποία αναφέρεται ότι συμμετέχουν πέντε συνολικά εταιρείες, από τις οποίες οι δύο αφορούν την πιστοποίηση της ποιότητας ελαιόλαδου.
Πρόκειται για την ομογενειακή εταιρεία «Gourmet Factory» και την ιταλική «Pompeian, Inc». Αμφότερες οι εταιρείες έχουν την έδρα τους στη Νέα Υόρκη.
πό την έρευνα του «Εθνικού Κήρυκα» προκύπτει ότι τα στάνταρ ποιότητας ελαιολάδου αναθεωρήθηκαν το 2010 από το υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιολάδου, ενώ το πρόγραμμα πιστοποίησης ποιότητας ελαιολάδου ξεκίνησε το 2012.
Τα πιστοποιημένα ελαιόλαδα που παράγονται είτε εισάγονται στις ΗΠΑ πέραν της σφραγίδας «USDA» μπορεί να φέρουν τη σφραγίδα ποιότητας «North American Olive Oil Association Quality Seal» (ΝΟΟΑ), τη σφραγίδα «California Olive Oil Council» (COOC) είτε τη σφραγίδα «Extra Virgin Alliance» (EVA).
Κάθε μια από τις σφραγίδες παρέχεται βάσει ελέγχων στην παραγωγή, στο χημείο και στην γεύση, αλλά η σφραγίδα «USDA» θεωρείται η πιο έγκυρη διότι λαμβάνονται δείγματα από το ελαιοτριβείο μέχρι και την ώρα που το ελαιόλαδο συσκευάζεται και είναι έτοιμο για την διανομή.
Το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Κιβωτός», όπως προαναφέραμε, παράγεται από την ομογενειακή εταιρεία «Gourmet Factory» την οποία έχει ιδρύσει ο ομογενής Αριστείδης Καγκάδης και έχει σχεδόν παραδώσει τα ηνία στα παιδιά του, τον Θεμιστοκλή και τον Διονύσιο.
Το εργοστάσιο των ομογενών είναι υπερσύγχρονο και το πιο σημαντικό πεντακάθαρο. Τα πάντα είναι αυτοματοποιημένα και ο έλεγχος της ποιότητας γίνεται από το χημείο του εργοστασίου, καθώς επίσης και από το Πρόγραμμα Πιστοποίησης του υπουργείου Γεωργίας.
Ερωτηθείς για το ελαιόλαδο «Κιβωτός» ο κ. Καγκάδης επεσήμανε ότι παράγεται από κορωνέικη ελιά από τη Μεσσηνία και κατά προτίμηση από τους Γαργαλιάνους. Παράλληλα, τόνισε ότι «η εταιρεία του έχει τον πλήρη έλεγχο από την συγκομιδή και τη παραγωγή μέχρι την τυποποίηση και την διανομή».
Ερωτηθείς για το ελληνικό ελαιόλαδο, είπε ότι «το ελληνικό λάδι είναι το πρώτο, αλλά δυστυχώς δεν έγινε ποτέ μια σωστή καμπάνια και σε αυτό βοήθησαν οι ίδιοι οι παραγωγοί διότι προτιμούσαν να δώσουν τα λάδια χύμα στην Ιταλία. Το ελληνικό κράτος είχε ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για την προώθηση του ελληνικού ελαιόλαδου, αλλά δεν βρήκε τους κατάλληλους ανθρώπους. Στη γενέτειρα δυστυχώς λησμονούν ότι οι καλύτεροι πρεσβευτές του ελαιόλαδου και των ελληνικών προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ είναι οι ομογενείς».
Αναφερόμενος στη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης της ποιότητας, υπογράμμισε πως «δεν είναι εύκολο να λάβει κανείς τη σφραγίδα του ‘USDA’. Η σφραγίδα σημαίνει ότι πρόκειται για το ελαιόλαδο που πρέπει να εμπιστεύεται ο καταναλωτής διότι γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος και λαμβάνονται δείγματα από τις δεξαμενές πριν την τυποποίηση και μετά την τυποποίηση από τους ελεγκτές. Οι έλεγχοι γίνονται σε ανύποπτο χρόνο και ζητούν δείγματα από μια παρτίδα 25 κιβωτίων και τα ελέγχουν στο χημείο». «Το ελαιόλαδο ‘Κιβωτός’ είναι αποκλειστικά ελληνικό και πλήρως πιστοποιημένο» πρόσθεσε ο κ. Καγκάδης.
Το εργοστάσιο άρχισε τη λειτουργία το 2005 και έχει συνολικό εμβαδόν 100.000 τ.π. «Η κυρίως παραγωγή είναι τα λάδια. Το λάδι έρχεται χύμα από την Ελλάδα, την Ισπανία και αλλού. Επεξεργαζόμαστε τριάντα χιλιάδες τόνους ελαιόλαδο τον χρόνο, το οποίο έρχεται σε ειδικές συσκευασίες μπαλονιού και σε κοντέινερς. Εδώ, όπως βλέπετε, έχουμε σαράντα δεξαμενές χωρητικότητας 20 τόνων και μπορούμε να αποθηκεύσουμε 800 τόνους. Το συσκευάζουμε με τις δικές μας ετικέτες και για άλλων εταιρειών», εξήγησε.
Το εργοστάσιο δουλεύει με μια βάρδια και όταν παραστεί η ανάγκη και δύο βάρδιες. Απασχολεί με εργασία 85 άτομα συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών. Η εταιρεία έχει τα δικά της γραφεία στην Ελλάδα, Ισπανία και στη Μέση Ανατολή, τα οποία ασχολούνται με την προμήθεια.
Ερωτηθείς για τις επωνυμίες ελαιολάδου που παράγουν, είπε ότι πρόκειται για το «Capatriti» που είναι μόνο για τη λιανική αγορά και το διανέμουν στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, το «Lakonia», το «Sevilla Miam», το «Οlio Villa» και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Κιβωτός».
Παράλληλα, συσκευάζουν και τρία είδη σπορέλαιων, βαλσάμικο ξύδι, χυμό λεμονιού και προϊόντα που έρχονται, όπως οι ντολμάδες και οι πιπεριές Φλωρίνης, τα οποία εισάγονται συσκευασμένα. Ο κ. Καγκάδης ασχολείται και με τις εισαγωγές βρώσιμης ελιάς και μάλιστα έχει μια υπερσύγχρονη μονάδα όπου εκπυρηνώνουν τις ελιές. Οι ελιές, όπως ανέφερε, έρχονται σε βαρέλια των 120 κιλών. Η διαλογή γίνεται με το χέρι και συσκευάζουν σε βαρελάκια των 10 κιλών και τα 10 πάουντς. Τα προϊόντα διατίθενται σε αλυσίδες σουπερμάρκετ και στους μεγάλους διανομείς.
«Εμείς έχουμε δικά μας φορτηγά και διανέμουμε στις Βορειοανατολικές Πολιτείες. Στις άλλες πολιτείες η διανομή γίνεται με τις εταιρείες διανομής τροφίμων, ενώ στις Δυτικές πολιτείες με το τρένο», είπε ο κ. Καγκάδης, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα και έλκει την καταγωγή του από την Κεφαλονιά.
Ηρθε στην Αμερική τον Ιούνιο του 1969. Αν και ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός ασχολήθηκε με το εμπόριο. Είναι νυμφευμένος με την Ανδρομάχη και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Θεμιστοκλή και τον Διονύση, τα οποία είναι παντρεμένα και τους χάρισαν τέσσερα εγγόνια.