Η γαλλική αγορά ελαιολάδου χαρακτηρίζεται από δύο χαρακτηριστικά: 1) τη μεγάλη ανισότητα μεταξύ εγχώριας παραγωγής και κατανάλωσης και 2) την ηγετική θέση που κατέχει το ισπανικό ελαιόλαδο, με μερίδιο κάλυψης της αγοράς άνω του 60%. Ο Γάλλος καταναλωτής καταναλώνει υψηλές ποσότητες ελαιολάδου ενώ η γαλλική παραγωγή κυμαίνεται περίπου στους 4,5 χιλιάδες τόνους. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αυτάρκης και προχωρά σε εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών της. Η Γαλλία, ως μέλος της ΕΕ, αποτελεί εν δυνάμει ιδανικό προορισμό κατεύθυνσης των ελληνικών εξαγωγών. Εντούτοις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής Τελωνείων Γαλλίας, οι εξαγωγές ελληνικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου είναι ισχνές στη γαλλική αγορά και η αξία τους ανήλθε το 2017 σε 4,1 εκατ. ευρώ, όταν η συνολική αξία γαλλικών εισαγωγών του προϊόντος ανήλθε σε 295 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Συμπερασματικά η γαλλική αγορά παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για το ελληνικό ελαιόλαδο, οι οποίες όμως μέχρι στιγμής παραμένουν αναξιοποίητες.
Εγχώρια Παραγωγή
Μετά από μία χρονιά με ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας, η γαλλική παραγωγή ελαιολάδου φαίνεται να επανακάμπτει και να προσεγγίζει τα επίπεδα των προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), η γαλλική παραγωγή ελαιολάδου πρόκειται να φθάσει τις 4,5 χιλ. τόνους κατά τη χρονιά 2017/2018, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη σοδειά του 2016/2017 οπότε είχε διαμορφωθεί σε μόλις 2,8 χιλ. τόνους. Πρόκειται δηλαδή για μία αύξηση της τάξης του 60,7% έπειτα από την πτώση 48% που είχε σημειωθεί στην παραγωγή μεταξύ 2015/2016 και 2016/2017.
Οι επιδόσεις αυτές κατατάσσουν τη Γαλλία στην 7η θέση μεταξύ των χωρών- παραγωγών ελαιολάδου για τη χρονιά 2017/2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γαλλικής Διεπαγγελματικής Ένωσης Ελαιοπαραγωγών (Association Française Interprofessionnelle de l’Olive – Afidol), στη Γαλλία υπάρχουν περίπου 40.000 παραγωγοί ελαιολάδου, το 75% των οποίων είναι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις όπου η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί τη δευτερεύουσα καλλιέργεια.
Κατανάλωση
Στη γαλλική αγορά υπάρχει πληθώρα φυτικών ελαίων, υποκατάστατων του ελαιολάδου, που κυριαρχούν, με το ελαιόλαδο να μην έχει επιτύχει, εισέτι, να καθιερωθεί ως πρώτη επιλογή των καταναλωτών. Σύμφωνα με τη Διεπαγγελματική Ένωση Ελαιοπαραγωγών Γαλλίας, η μέση ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση φυτικών ελαίων υπολογίζεται στα 12,7 κιλά, με το ελαιόλαδο να κατέχει μόλις το 25,2%.
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, οι Γάλλοι καταναλωτές καταναλώνουν σταθερά άνω των 100 χιλ. τόνων ελαιολάδου ετησίως, επίδοση που τους κατατάσσει διαχρονικά στην 4η θέση παγκοσμίως ως προς την ποσότητα ελαιολάδου που καταναλώνουν. Προηγούνται η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.
Το γαλλικό καταναλωτικό κοινό θεωρείται διεθνώς ως ιδιαίτερα απαιτητικό και εκλεκτικό, λόγω της μακράς παράδοσης της χώρας στην παραγωγή και ανάλωση εδεσμάτων υψηλής γαστριμαργικής δημιουργίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γαλλικής Διεπαγγελματικής Ένωσης Ελαιοπαραγωγών, σημαντικό κριτήριο στην επιλογή ελαιολάδου αποτελεί η περιοχή προέλευσής του, καθώς το 66% των καταναλωτών αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο στοιχείο της γεωγραφικής αναφοράς.
Γαλλικές εισαγωγές
Η Γαλλία κατά το 2017 εισήγαγε προϊόντα ελαιολάδου συνολικής αξίας 507,2 εκ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα αυτών (58,2%) αφορούν σε εισαγωγές εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, η αξία των οποίων ανήλθε σε 295 εκ. ευρώ το 2017.
Οι γαλλικές εισαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ανήλθαν το 2017 σε 295 εκ. ευρώ. Το 84,4% των ποσοτήτων προέρχεται από τις χώρες της ΕΕ.
Μεταξύ των προμηθευτών της Γαλλίας, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία, με εντυπωσιακό μερίδιο 58,5% και ύψος εξαγωγών 172,7 εκ. ευρώ.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιταλία, με μερίδιο 21,2% και συνολική αξία εξαγωγών 62,7 εκ. ευρώ.
Ακολουθούν η Τυνησία, με μερίδιο 15,1% και ύψος εξαγωγών 44,5 εκ. ευρώ και η Πορτογαλία, με μερίδιο 2% και αξία εξαγωγών 5,9 εκ. ευρώ.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 5η θέση μεταξύ των προμηθευτών της Γαλλίας, με μερίδιο αρκετά χαμηλό στο 1,4% και συνολική αξία εξαγωγών 4,1 εκ. ευρώ.