Τα αρνητικά μηνύματα είχαν γίνει αντιληπτά στο θέμα της προστασίας της ελαιοπαραγωγής απο το δάκο στην Ηλεία, απο τη στιγμή που δεν αναδείχθηκαν εργολάβοι για το έργο της δακοκτονίας σε εννέα απο τους 14 τομείς. Όμως και εκεί που προχωρά το πρόγραμμα της δακοκτονίας, τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για αυξημένους πληθυσμούς δάκου σχεδόν σε όλες τις περιοχές.
Στην κεντρική και νότια Ηλεία που δεν καλύπτεται από το πρόγραμμα δακοκτονίας της ΔΑΟΚ Ηλείας, το μόνο που μπορεί να σώσει κατά κάποιο τρόπο την κατάσταση είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία, δηλαδή οι ψεκασμοί απο τους παραγωγούς, που θέλουν να διαφυλάξουν την ποιότητα και την ποσότητα της φετινής παραγωγής.
Η εκτίμηση της ΔΑΟΚ Ηλείας
Σύμφωνα και με την ανακοίνωση που ειχε εκδόσει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ηλείας στα τέλη Ιουλίου, «κατά τη φετινή περίοδο, η καταπολέμηση του δάκου χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω των χαμηλών ποσοστών καρποφορίας και των μέχρι σήμερα ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών για την ανάπτυξη δακοπληθυσμών. Στους ελαιοκομικούς τομείς / τοπικές κοινότητες που δεν έχει ακόμη αναδειχθεί εργολάβος ψεκασμών, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Ηλείας, καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να βρίσκονται σε εγρήγορση, μεριμνώντας οι ίδιοι για την προστασία της ελαιοπαραγωγής τους από τον δάκο, όπου αυτό απαιτείται, σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας και τους τοπικούς γεωπόνους, λαμβάνοντας υπόψη τις συλλήψεις των δάκων, την προσβολή του ελαιοκάρπου και τις μικρο-κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2016, δεν δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής του Προγράμματος, για ημερομηνία έναρξης του πρώτου δολωματικού ψεκασμού μετά την 15η Αυγούστου.
Οι τομείς που έμειναν εκτός προγράμματος
Οι ελαιοκομικοί τομείς στους οποίους δεν έχουν αναδειχθεί μειοδότες εργολάβοι δολωματικών ψεκασμών, είναι οι παρακάτω:
2ος Τομέας: Βαρθολομιό, Μάχου, Δήμητρα, Καλύβια Μυρτουντίων, Λυγιά.
5ος Τομέας: Λαστέικα, Αγ. Γεώργιος, Αμπελώνας, Ελαιώνας, Άγιοι Απόστολοι, Βροχίτσα, Κορυφή.
6ος Τομέας: Αγ. Ιωάννης, Βυτινέικα, Γρανιτσέικα, Σκουροχώρι , Πύργος
10ος Τομέας: Λιναριά, Πεύκες, Κάμενα, Μουριά, Λούβρο, Ξηρόκαμπος, Βασιλάκι, Άσπρα Σπίτια.
11ος Τομέας: Αλφειούσα, Επιτάλιο, Αγρίδι, Ανεμοχώρι, Ράχες.
12ος Τομέας: Ζαχάρω, Ξηροχώρι.
13ος Τομέας: Ροδινά, Αρήνη, Σχίνοι, Κακόβατος, Καλίδονα, Νεοχώρι.
14ος Τομέας: Νέα Φιγαλεία.
Η εικόνα στα λιοστάσια
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου και εργολάβος δακοκτονίας Μιχάλης Πλαστουργός σε δηλώσεις του τόνισε ότι «… στους πέντε τομείς που γίνονται ψεκασμοί για τη δακοκτονία, οι παγιδοθέτες διαπιστώνουν πως υπάρχει μεγάλος πληθυσμός δάκου και μάλιστα έχουμε να κάνουμε με θηλυκό πληθυσμό που αναπαράγεται γρήγορα. Όμως και στους τομείς που δεν ψεκάζουμε το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Το Σεπτέμβρη πιστεύουμε ότι θα οξυνθεί το πρόβλημα. Επειδή από τους εννεά τομείς που δεν αναδείχθηκαν ανάδοχοι του έργου, έχουν μείνει κονδύλια, προτείνουμε να δοθούν ενισχυτικά στους τομείς που έχουν αναδόχους και γίνονται ψεκασμοί στο πλαίσιο των ορίων που αφορούν τη δημόσια υγεία. Οι παραγωγοί στους τομείς που ψεκάζουμε επειδή εκτιμούν πως δεν επαρκούν οι ψεκασμοί, ψεκάζουν και οι ίδιοι. Η παραγωγή φαίνεται πως φέτος θα υποχωρήσει κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο δάκος θα επηρεάσει περαιτέρω την κατάσταση. Στη νότια Ηλεία το πρόβλημα θα είναι οξυμένο. Είναι μια περιοχή που υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ελαιόδεντρων και δεν καλύπτεται».
Με άλλο τρόπο η δακοκτονία το χρόνου
Μετά την εξέλιξη αυτή που υπήρξε με το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας στην Ηλεία, που φαίνεται πως θα στοιχίσει στη φετινή παραγωγή, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον απο αναδόχους για το έργο, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδας, Παναγιώτης Μπράμος, σχολίασε πως από την επόμενη σεζόν θα εξεταστεί ένα διαφορετικό πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας ώστε να μην παρουσιαστεί ξανά το ίδιο πρόβλημα και να υπάρξει κάλυψη της ελαιοκαλλιέργειας στο νομό μας.