Προβληματισμός την ίδια ώρα για την κατηγορία “εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο” που προτείνουν οι Ιταλοί
Θα πάει καλά η παραγωγική διαδικασία, αναφέρει μεταξύ άλλων ο χημικός του τυποποιητηρίου ελαιολάδου της ΕΑΣΗ και του Ομίλου Αλμπαντάκη στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, Μανόλης Μιχελινάκης.
Κληθείς να σχολιάσει τη φετινή χρονιά για το ελαιόλαδο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξελίξεις περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο την υπάρχουσα κατάσταση και πως θα διαμορφωθεί από εδώ και στο εξής το σκηνικό αναφορικά με το παραγωγή ελαιόλαδου.
«Σε γενικές γραμμές το πολύ νερό θα βοηθήσει την ελιά. Θα αντέξει και το καλοκαίρι γιατί θα υπάρχει στο υπέδαφος υγρασία. Αν ο καιρός δε μας κάνει κανένα καύσωνα εκεί στον Μάιο που θα έχουμε την καρπόδεση, θεωρητικά θα πρέπει να έχουμε μια πολύ καλή χρονιά και ποιοτικά και ποσοτικά…». Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες που εκφράζονται για το ξέπλυμα των επικλινών εδαφών και την απώλεια των λιπασμάτων που είχαν μπει, ο γνωστός επιστήμονας απαντάει: «Τα ιχνοστοιχεία μένουν. Και σας θυμίζω ότι πέρυσι που δεν έβρεξε καθόλου έμειναν όλα στην επιφάνεια. Καλύτερα ήταν φέτος, παρά πέρυσι. Τώρα οι ταμιευτήρες όλοι γέμισαν. Οι γεωτρήσεις όλες γέμισαν. Το υπέδαφος από κάτω έχει υγρασία και θα αντέξουν και οι ελιές που δεν ποτίζονται. Οπότε αυτό είναι καλό. Και ακούω και ότι η δακοκτονία θα γίνει καλύτερα φέτος, γιατί έχουμε τις διαδικασίες πιο έγκαιρα. Άρα, αν γίνει και η δακοκτονία σωστά, θα πάει καλά και η παραγωγική διαδικασία…».
«Όχι βιαστικά συμπεράσματα» για τις γραμμές οξύτητας
Κέρδος ή ζημιά αναμένεται να προκύψει για το ελληνικό ελαιόλαδο από τις προτεινόμενες αλλαγές στην κατηγοριοποίηση των ελαιολάδων, με περιορισμό των βαθμών οξύτητας για τα έξτρα παρθένα από 0,8% που είναι σήμερα σε 0,5%; Οι Ιταλοί βρίσκονται πίσω από την πρόταση αυτή, απευθυνόμενοι στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. «Δεν πρέπει να βιαστούμε να απαντήσουμε σε μια τέτοια ερώτηση, αν πρώτα δε δούμε ολοκληρωμένη την πρότασή τους”, λέει στην εφημεριδα “Νέα Κρήτη” ο χημικός του τυποποιητηρίου ελαιολάδου της ΕΑΣΗ και του Ομίλου Αλμπαντάκη στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, Μανόλης Μιχελινάκης.
Βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει, σίγουρα για τη φετινή χρονιά, που η Κρήτη έβγαλε λάδια με αυξημένες οξύτητες, αν ίσχυε το μέχρι 0,5% για την κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου, θα είχαμε αρνητικές συνέπειες στα συμφέροντα του κρητικού ελαιολάδου!
Συγκεκριμένα, οι Ιταλοί προτείνουν στο Διεθνές Συμβούλιο, ως ο φορέας που καθορίζει τα πρότυπα οργανοληπτικής αξιολόγησης, να εξετάσει τον περιορισμό των βαθμών οξύτητας που εμπίπτουν στην κατηγορία των έξτρα παρθένων, από 0,8% σε 0,5%. Η ιδέα προήλθε από τον πρόεδρο της εταιρείας Unaprol, David Granieri, κατά τη διάρκεια εργαστηρίου που διοργανώθηκε στη γειτονική χώρα, από τις δύο κορυφαίες ιταλικές εταιρείες του κλάδου, Unaprol και Coldiretti.
«Το αίτημα θα μπορούσε να εξεταστεί στο πλαίσιο των διαδικασιών που προβλέπονται από τη διεθνή συμφωνία», υποστήριξε ο εκτελεστικός διευθυντής του IOC, Abdellatif Ghedira, «καθώς τα πρότυπα του IOC αποτελούν εργαλεία που εξελίσσονται συνεχώς, καλύπτοντας τις απαιτήσεις της αγοράς και διασφαλίζοντας την προστασία των καταναλωτών», εξήγησε ο ίδιος. «Για να εξεταστεί μια τέτοια πρόταση, όμως, θα πρέπει να υποβληθεί επισήμως στο Συμβούλιο των μελών, ώστε έπειτα η Εκτελεστική Γραμματεία να μελετήσει το ζήτημα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», συμπλήρωσε.
Θεωρητικά, βέβαια, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα ως προς τη διείσδυση των δικών μας ελαιολάδων στις αγορές του εξωτερικού, καθώς, ως γνωστόν, η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου στη συντριπτική της πλειονότητα ανήκει στην κατηγορία των έξτρα παρθένων, με εξαίρεση σοδειές όπως η φετινή, που καιρός και ασθένειες χτύπησαν μέρος της παραγωγής.
Τι λέει όμως στην εφημερίδα μας ο Μανόλης Μιχελινάκης; «Φέτος θα είχαμε πρόβλημα, γιατί έχουμε υψηλές οξύτητες. Και μιλάω για το Ηράκλειο. Δεν ξέρω για τις άλλες περιοχές. Αλλά γενικότερα, αν δε δούμε συνολικά την πρόταση, δεν μπορούμε να δηλώσουμε με βεβαιότητα αν θα μας ωφελούσε κάτι τέτοιο ή όχι…».
Βέβαια, μακροπρόθεσμα στην Κρήτη μπορούμε να έχουμε ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας. Και όπως λέει ο Μανόλης Μιχελινάκης, «εξαιρετικό λάδι μπορούμε να βγάλουμε όταν το προσέξουμε. Θεωρητικά όλο μας το λάδι θα πρέπει να είναι κάτω από πέντε γραμμές. Αν το προσέξουμε και δεν έχουμε δάκο θα βγάλουμε καλές ποιότητες. Αλλά φέτος είχαμε πρόβλημα. Εγώ δεν ξέρω και το σκεπτικό των Ιταλών. Αφήστε να δούμε και το σκεπτικό τους…».
«Πώς εννοούν τη νοθεία;»
Τι γίνεται όμως με τη «νοθεία» που υποστηρίζουν οι Ιταλοί ότι θέλουν να πατάξουν; «Τι εννοούν όταν λένε “νοθεία”; Εννοούν να βάζουμε λάδι τέσσερις γραμμές και ένα οξέο για να κάνουμε 0,7 γραμμές να το εμφιαλώσουμε; Ή εννοούν νοθεία με άλλα λάδια; Βέβαια θεωρητικά δεν πρέπει να γίνεται ανάμειξη δύο λαδιών που το ένα είναι υποδεέστερο του άλλου. Γιατί μπορεί να έχει οργανοληπτικά προβλήματα που θα μεταφερθούν στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Αλλά αυτό προβλέπεται και από τη νομοθεσία. Όταν ένα λάδι έχει οργανοληπτικά προβλήματα, δε θα πάει στην κατηγορία του έξτρα παρθένου. Θα πάει στην κατηγορία του παρθένου. Και από την άλλη μπορεί να βγαίνει κι ένα πολύ καλό λάδι και να είναι 8 και 9 γραμμές. Δεν είναι απόλυτο ότι οι τρεις γραμμές μπορεί να είναι σίγουρα πολύ καλό λάδι. Μπορεί να μην έχει προσεχτεί καλά και να μειονεκτήσει…».
Παπαδάκης Χριστόφορος