Το σύγχρονο επιχειρείν υποστηρίζει πως για την προώθηση ενός προϊόντος στις διεθνείς αγορές θα πρέπει, εκτός από το να είναι ποιοτικό, να έχει δημιουργήσει τον δικό του μύθο και τη δική του εμπορική του ταυτότητα.
Στην περίπτωση του ξεχωριστού και… ντελικάτου παρθένου 5 Olive Oil, δεν χρειάστηκαν μύθοι, αλλά ούτε και αποδείξεις για την ενίσχυση του ονόματος και της ποιότητας του ελληνικού προϊόντος. Αφενός γιατί για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται οι εκλεκτότερες ελληνικές ποικιλίες ελιάς, πολλές εκ των οποίων είναι υπεραιωνόβιες, όπως η Αθηνολιά, και αφετέρου γιατί η ιδέα για τη δημιουργία της συσκευασίας του «κινεί» όλη την αριστοτελική φιλοσοφία, αφού ιδέα και ύλη αποτελούν την πεμπτουσία για το όλον του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου 5 Olive Oil. Οι ρίζες της ονομασίας του βρίσκονται στο πρώτο ελαιόδεντρο της Ελλάδας και η ιστορία του συνδέεται με τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη για τα στοιχεία της φύσης (γη, νερό, αέρας, φωτιά) και το πέμπτο που προσέθεσε, τον αιθέρα.
«Οι βασικές αξίες που προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε, με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης του και την κατάκτηση μιας ανώτερης θέσης στον στίβο του διεθνούς ανταγωνισμού, ήταν η πολύ υψηλή ποιότητα του προϊόντος και το ντιζάιν, η συσκευασία του
5 Olive Oil», τονίζει ο Ιωάννης Σόμπολος, διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας World Excellent Products, με έδρα το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.
Χωρίς να είναι εύκολη η επικοινωνία με τις ξένες αγορές, το καλό όνομα του ελληνικού ελαιολάδου και τα βραβεία που έλαβε για τον σχεδιασμό και την καινοτόμο συσκευασία του σε διεθνείς διαγωνισμούς έδωσαν στο προϊόν μια επιπλέον ώθηση και αξιοπιστία. Χαρακτηριστική είναι μία από τις συσκευασίες, η οποία έχει διακοσμηθεί με γνωστούς κρυστάλλους, ξεφεύγοντας από τον χώρο του τροφίμου, κατευθυνόμενη προς την αγορά του δώρου, προσωπικού ή επιχειρηματικού. Μάλιστα, έχει ιδιαίτερη απήχηση σε συγκεκριμένες αγορές, όπως της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και των αραβικών χωρών, με τις οποίες η εταιρεία έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας.
Η στόχευση της εταιρείας από την πρώτη ημέρα της ίδρυσις της ήταν οι εξαγωγές. Σήμερα, πάνω από το 95% της ετήσιας παραγωγής εξάγεται στο εξωτερικό, με το προϊόν να τοποθετείται σε ράφια μεγάλων επώνυμων αλυσίδων, όπως τα Harrods στη Μεγάλη Βρετανία. Την ίδια ώρα, η εγχώρια κατανάλωση περιορίζεται σε λίγα και, μάλιστα, εξειδικευμένα καταστήματα και ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών. «Δεν φτιάξαμε όνομα στην Ελλάδα και, στη συνέχεια, προέκυψε η εξωστρέφεια. Το αντίστροφο συνέβη», επισημαίνει ο κ. Σόμπολος.
«H συνέπεια πείθει τους αγοραστές»
Πώς, όμως, κατάφεραν το τοπικό να γίνει διεθνές και ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η εξωστρέφεια μιας εταιρείας; Ο κ. Σόμπολος υπογραμμίζει τη λέξη συνέπεια, σε ό,τι αφορά το ύφος των προϊόντων, την εμπορική προσέγγιση, τον τρόπο της διαπραγμάτευσης, της παρουσίας ή ακόμη και τον χώρο στον οποίο στήνεται μια εταιρεία. «Δεν μπορείς να έχεις ένα ποιοτικό και ακριβό προϊόν και, από την άλλη πλευρά, να έχεις βρόμικα γραφεία ή καταλόγους σε φθηνό χαρτί», αναφέρει και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Τα λάθη κοστίζουν στις επιχειρήσεις που προσπαθούν να κάνουν άνοιγμα στο εξωτερικό και η ασυνέπεια δεν συγχωρείται».