Από την αρχή του νέου έτους το ελαιόλαδο θα διατίθεται στα εστιατόρια υποχρεωτικά σε συσκευασία μίας χρήσης. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και τους αναθεωρημένους κανόνες διακίνησης και εμπορίας προϊόντων, από τη νέα χρονιά θα αποτελέσουν παρελθόν τα γυάλινα φιαλίδια που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε πάνω στα τραπέζια σε ταβέρνες ή άλλου είδους καταστήματα εστίασης. Μπορεί να φαίνεται δευτερεύουσας σημασίας η νέα αυτή ρύθμιση, αλλά δεν είναι. Γιατί από εκεί αρχίζει και κατόπιν διαχέεται η άγνωστη ποσότητα νοθευμένου ελαιόλαδου στην αγορά και εκεί πρέπει να ελεγχθεί το λάδι πριν φθάσει στο πιάτο μας. Είναι μία ρύθμιση που ζήτησαν οι ίδιοι οι φορείς της αγοράς και οι αρμόδιοι έκριναν ότι είναι απαραίτητη η χρήση σφραγισμένων και μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών από την 1η Ιανουαρίου 2018 για την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση της ποιότητας του λαδιού.
Αλλά ο αυστηρός έλεγχος, για να αποτραπεί ή να περιορισθεί η υποβάθμιση και η νοθεία του παρθένου ελαιόλαδου, δεν αφορά μόνο τις ελληνικές αρχές. Είναι πανευρωπαϊκού επιπέδου. Πόσο μάλιστα που τελευταία μπήκαν στην αγορά με “δυνατά” όπλα χώρες όπως η Τυνησία. Όπως γράφει το έγκυρο περιοδικό της Γαλλίας “Τι να διαλέξω” κάτω από την ετικέτα έξτρα παρθένο λάδι ελιάς, συχνά κρύβεται μία διαφορετική κατηγορία. Στη Γαλλία η παραγωγή βιολογικού ελαιόλαδου αντιπροσωπεύει το 25% της καλλιέργειας. Αλλά με 25 ευρώ το λίτρο, κατά μέσο όρο, παραμένει ένα ακριβό αγαθό που δεν πλησιάζεται εύκολα από τον καταναλωτή. Έτσι οι περισσότεροι μεσάζοντες και οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν διστάζουν να ρίξουν στο λάδι τους κάποιο υποκατάστατο, για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.
Το περιοδικό κατέφυγε σε εργαστηριακή ανάλυση 15 δειγμάτων από διαφορετικές χώρες, για να επιβεβαιωθούν οι διαπιστώσεις. Μετά την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα -ηγέτες στην κατηγορία των βιολογικών- η Τυνησία αποδείχθηκε πλέον προβληματική. “Γιατί το πρόβλημα έγκειται κυρίως στις ποικιλίες των τυνησιανικών ελιών, που είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε λιπαρά οξέα, παρόλο που το κλίμα εκεί δεν ευνοεί τις επιθέσεις ζιζανίων και τη μαζική χρήση λιπασμάτων”, λέει ένας γάλλος ειδικός του κέντρου τεχνικής της ελιάς.
Τώρα υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος εντοπισμού της νοθείας στο ελαιόλαδο. Πριν από λίγο καιρό ισπανοί επιστήμονες διάβασαν για πρώτη φορά το πλήρες γονιδίωμα του δένδρου της ελιάς. Είναι γνωστό ότι η ελιά αποτελεί ένα από τα πρώτα δένδρα που καλλιεργήθηκαν στην ιστορία της ανθρωπότητας, πριν από περίπου 6.000 χρόνια, μία διαδικασία που ξεκίνησε από την Ανατολική Μεσόγειο και μετά επεκτάθηκε προς τα δυτικά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το DNA της ελιάς περιέχει πάνω από 56.000 γονίδια. Η πλήρης αλληλούχησή τους αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών πιο ανθεκτικών σε μικροοργανισμούς και ασθένειες.
Γι’ αυτούς τους λόγους το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψάχνεται διαρκώς να θωρακίσει τις τυχόν “αμυντικές” αδυναμίες του. Μία από αυτές, η οργάνωση διανομής και εμπορίας λαδιού με την ετικέτα που φέρει το όνομα “Μεγίστη”. Πρόκειται για γνήσιο λάδι από την Κρήτη, που αυτές τις ημέρες η αρχιεπισκοπή Αμερικής διανέμει σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες των εννέα μητροπόλεων της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Έτσι επιχειρείται να επιτευχθεί διπλός σκοπός, αφενός η γνώση του ελληνικού γνήσιου λαδιού και αφετέρου η ωφέλεια του -κατά τόπους- ναού από το συμβολικό τίμημα.
Τώρα που οι ελαιοπαραγωγοί είναι με τις ράβδους στα χέρια, για να κατεβάσουν τις ελιές, αυτό είναι το καλύτερο μήνυμα.
Βολωνάκης Νίκος