Όλοι γνωρίζουμε ότι το ελαιόλαδο κάνει “καλό”. Εδώ και χρόνια, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συστήνεται ευρέως για την πρόληψη και την θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, ο ρόλος του στη μείωση του σωματικού βάρους-λίπους παρέμενε ασαφής. Μάλιστα, πολλές φορές θεωρώντας το ελαιόλαδο “βαρύ”, προτιμούμε άλλα έλαια, λίπη ή ντρέσινγκ στην “δίαιτα” μας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου βελτιώνει τη σύνθεση του σώματος (δηλαδή την αναλογία λίπους, μυικής μάζας) και την αρτηριακή πίεση.
Μελέτη διερεύνησε τις επιπτώσεις μιας δίαιτας με περιορισμένη θερμιδική πρόσληψη που περιείχε ελαιόλαδο, στη σύνθεση του σώματος και τις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Σε ενήλικες γυναίκες (n=41, 27.0 ± 0.9 ετών) με υπερβάλλον σωματικό λίπος (46.8 ± 0.6% του σωματικού λίπους) δόθηκε καθημερινά πρωινό υψηλό σε λίπος που περιείχε είτε 25 mL σογιέλαιο (n=20) ή 25 mL έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (n=21) για εννέα εβδομάδες στο πλαίσιο μιας ενεργειακά περιορισμένης, μέτριας περιεκτικότητα σε λίπος δίαιτα (-2090 kJ, ~ 32% Ε από λίπος).
Στην ανθρωπομετρική αξιολόγηση, φάνηκε ότι η απώλεια λίπους ήταν περίπου 80% υψηλότερη στην ομάδα του ελαιολάδου συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου-σογιέλαιου (μέσος όρος ± SE: -2,4 ± 0,3 kg έναντι -1,3 ± 0,4 kg, Ρ = 0,037). Στην ομάδα του ελαιολάδου μειώθηκε η διαστολική αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (-5,1 ± 1,6 mmHg έναντι +0,3 ± 1,2 mmHg, P = 0,011). Διάφορες μεταξύ ομάδων (Ρ <0,050) παρατηρήθηκαν και για άλλους δείκτες, όπως για την κρεατινίνη ορού (+0,04 ± 0,01), για την “καλή” χοληστερόλη HDL-c (-2,9 ± 1,2 mmol / L), αύξηση στην αντιφλεγμονώδη ιντερλευκίνη IL-10 (+0,9 ± 0,1 pg / Μmol / L), την αλκαλική φωσφατάση (-3,3 ± 1,8 IU / L) και μείωση στην προφλεγμονώδη ιντερλευκίνη IL-1β (-0,3 ± 0,1 pg / mL, Ρ = 0,060).
Συμπερασματικά, η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου στο πλαίσιο μιας υποθερμιδικής δίαιτας ενισχύει την απώλεια σωματικού λίπους και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και να προτιμάται στα προγράμματα με περιορισμένη ενεργειακή πρόσληψη για την θεραπεία της παχυσαρκίας.
Βιβλιογραφία: Galvão Cândido F1, Xavier Valente F2, da Silva LE2, Gonçalves Leão Coelho O2, Gouveia Peluzio MDC2, Gonçalves Alfenas RC2. Consumption of extra virgin olive oil improves body composition and blood pressure in women with excess body fat: a randomized, double-blinded, placebo-controlled clinical trial. Eur J Nutr. 2017 Aug 14. doi: 10.1007/s00394-017-1517-9.
Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Πηγή