Σε μια χώρα όπου η ανάπτυξη μοιάζει να είναι ακόμα άγνωστη λέξη, υπάρχουν ήδη νέοι άνθρωποι και μάλιστα από τη Μεσσηνία με φρέσκες και καινοτόμες ιδέες , οι οποίοι μόνοι τους επιμένουν να ασχολούνται με το επιχειρείν, στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις. Και γι’ αυτή τους την επιμονή έρχεται η στιγμή που ανταμείβονται. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί…παρακολουθούμε ιδέες νέων ανθρώπων που έλκουν την καταγωγή τους από τη Μεσσηνία, οι οποίο μας κέντρισαν το ενδιαφέρον, κάνοντάς μας να πιστέψουμε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει παρόν και μέλλον εντός των συνόρων.
Καινοτομία στην ελαιοπαραγωγή
Το ελληνικό ελαιόλαδο χαίρει ναι μεν διεθνούς εκτίμησης, αλλά όχι ανάλογης της ποιότητάς του. Την εν λόγω πραγματικότητα θέλησε να ανατρέψει ένα νεαρό ζευγάρι με καταγωγή από την ελαιοπαραγωγό Μεσσηνία, το οποίο παρουσίασε η “Καθημερινή”.
Η τόλμη και η συστηματική τους δουλειά οδήγησαν σε μια καινοτόμο μέθοδο που βραβεύθηκε με τιμητική διάκριση αγροτικής καινοτομίας στα Made In Greece Awards και χάλκινο μετάλλιο στο Athena International Olive Oil Competition.
«Πριν από τέσσερα χρόνια αρχίσαμε να διερευνούμε την ισχύουσα διαδικασία παραγωγής, για να δούμε τι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε», θυμάται η 27χρονη σήμερα Μαρία-Γκαμπριέλλα Αναγνωστοπούλου. Ως πεδίο των ερευνών τους είχαν τα ελαιοτριβεία της επιχείρησης Αναγνωστόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε.
«Η οικογένειά μου δραστηριοποιείται στον κλάδο από το 1896, ωστόσο δεν είχαμε προχωρήσει στην τυποποίηση», διευκρινίζει ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, πέμπτη γενιά ελαιοπαραγωγός, που εδώ και δύο χρόνια έχει μετακομίσει στην Πελοπόννησο για να υποστηρίξει ενεργά τη νέα μέθοδο.
Οι δύο νέοι έβαλαν στο μικροσκόπιο τη διαδικασία εκχύλισης. «Ένα από τα αρνητικά είναι η μεγάλη διάρκεια, που είχε μεταξύ άλλων συνέπεια οι καρποί να παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους για μέρες». Αναζητώντας νέους τρόπους, κατευθύνθηκαν στα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή παιδικών τροφών. «Κάναμε πολλές δοκιμές και τροποποιήσεις, που διήρκεσαν περίπου δύο χρόνια, με τη βοήθεια 20μελούς ομάδας τεχνικών από σουηδική εταιρεία γεωργικών μηχανημάτων». Ο κόπος τους απέδωσε κυριολεκτικά «καρπούς», δηλαδή μια πρωτοποριακή τεχνολογία εκχύλισης, μέσω του συστήματος Contherm, που αντικαθιστά την παραδοσιακή μέθοδο μάλαξης της ελαιοζύμης. «Η εν λόγω τεχνολογία ομογενοποιεί την ελαιόπαστα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα αντί για 60 λεπτά», περιγράφει η Μαρία-Γκαμπριέλλα, «έτσι ο συνολικός χρόνος παραγωγής περιορίζεται από 90-100 σε 14 λεπτά».
Εξαγωγή
Καθώς οι χημικές αναλύσεις επιβεβαίωσαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, οι δύο συνεπώνυμοι τόλμησαν με τη βοήθεια και της αδελφής του Δημήτρη, Ιωάννας Αναγνωστοπούλου, να ιδρύσουν την One & Olive, που παράγει και εμπορεύεται στο εξωτερικό τυποποιημένο ελαιόλαδο. «Εξάγουμε ήδη σε Γερμανία, Μάλτα, Κύπρο, ΗΠΑ και Εμιράτα», σημειώνει η Μαρία-Γκαμπριέλλα. «Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί εμπιστεύονται το ελαιοτριβείο μας, ενώ έχουμε ξεναγήσει στις εγκαταστάσεις μας επαγγελματίες από τη Β. Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία».
One & Olive
Ψάχνοντας την ιστορία πίσω από την επιτυχία, βρήκαμε μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν τρεις αιώνες! Διαβάζουμε από την ιστοσελίδα της εταιρείας: “Στο One & Olive φυλάσσονται πολύτιμα μυστικά 120 χρόνων και 5 γενεών.
Το 1896, ο παπα-Αποστόλης στήριξε την τοπική οικονομία με την παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή της Μεσσηνίας. Έκτοτε, η οικογένεια Αναγνωστόπουλου φυλάσσει τις οικογενειακές αξίες σαν πολύτιμο θησαυρό: φιλότιμο, αγάπη, αφοσίωση, σκληρή δουλειά, αξιοπρέπεια, πίστη και ενότητα. Οι αρχές αυτές, που αναμειγνύονται με τη γόνιμη ύπαιθρο της Μεσσηνίας, ήταν τα μυστικά συστατικά του εκλεκτού ελαιολάδου του παπα-Αποστόλη.
Όλες οι γενιές της οικογένειας Αναγνωστόπουλου κληρονόμησαν το πάθος του για τα πολύτιμα αγαθά της μεσσηνιακής γης, ενώ η παραγωγή εκλεκτού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ήταν η One & Olive αγάπη τους. Αυτή η αγάπη έγινε οικογενειακή παράδοση και καθήκον για αφοσίωση στην τελειότητα.
Τώρα, σας προσφέρουμε τα μυστικά μας και την One & Olive αγάπη μας. Αυτό το εκλεκτό ελληνικό ελαιόλαδο έχει κρατήσει την οικογένειά μας ενωμένη, παραγωγική και δημιουργική. Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας την ιστορία μας, τις εμπειρίες και τις μοναδικές στιγμές δημιουργίας με καρπούς της ελληνικής γης.
Το «One & Olive» εστιάζει στην καινοτομία και την ποιότητα καθώς λειτουργεί μια προηγμένη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης που βρίσκεται στην «καρδιά» της ελληνικής παράδοσης.
Εξασφαλίζοντας την στρατηγική συνεργασία με την Alfa Laval, την κορυφαία εταιρία μηχανημάτων ελαιουργίας, η «One & Olive» διαθέτει πλέον την πιο προηγμένη και καινοτόμα μονάδα παραγωγής διεθνώς.
Αυτή η προηγμένη τεχνολογία εξασφαλίζει ελάχιστη επαφή με οξυγόνο κατά την διαδικασία παραγωγής, παρέχοντας φρέσκο ελαιόλαδο σε λιγότερο από 14 λεπτά.
Αφού μαζευτούν οι ελιές, ακολουθεί η επεξεργασία τους εντός μερικών ωρών εξασφαλίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο χαμηλή οξύτητα, πλούσια γεύση και υψηλή διατροφική αξία.
Κατά το αρχικό στάδιο της παραγωγής, ο ελαιόκαρπος που έχει μόλις μαζευτεί περνά από μεγάλους αποφυλλωτές που διαχωρίζουν τα φύλλα, τα κλαδιά και το χώμα από τον καρπό με τη χρήση αέρα. Κατόπιν, οι ελιές πλένονται δύο φορές με νερό.
Κατά το επόμενο στάδιο οι ελιές συνθλίβονται σε μια «ζύμη» ελαιοκάρπου. Μετά από αυτήν τη διαδικασία έρχεται η καινοτομία του «One & Olive» που δεν ακολουθεί την παραδοσιακή μέθοδο της μάλαξης της ελαιοζύμης. Η ελαιοζύμη ομογενοποιείται σε μόλις ένα λεπτό χωρίς να έρχεται καθόλου σε επαφή με το οξυγόνο. Συνεπώς, χωρίς περαιτέρω σύνθλιψη και άσκηση πίεσης στην ελαιοζύμη, αυτή θερμαίνεται ελαφρώς στους 27ºC (81ºF) πριν κατευθυνθεί προς τη φυγοκέντριση. Αυτή η καινοτόμα διαδικασία διαρκεί μόλις 30 δευτερόλεπτα αντί των 40 λεπτών που διαρκούσε κατά την παραδοσιακή μέθοδο.
Η «One & Olive» είναι η πρώτη και μοναδική εταιρία παγκοσμίως που χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο που εξασφαλίζει μια μειωμένη επαφή με οξυγόνο, αυξάνοντας έτσι την υψηλή ποιότητα του «One & Olive» και καθιστώντας πιο αποδοτική μέθοδο, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομείται και ενέργεια.
Το «One & Olive» σέβεται τη φύση και προωθεί την βιώσιμη ανάπτυξη για τις επόμενες γενιές, μειώνοντας την αρνητική επίδραση στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή.
Μετά την φυγοκέντριση διαχωρίζεται ο χυμός του ελαιόκαρπου από την ελαιοζύμη μέσω εξαγωγής δύο σταδίων με δυνατότητα επεξεργασίας 15.000 κιλών ανά ώρα. Μέσω αυτής της μεθόδου το «One & Olive» διατηρεί την εκλεκτή ποιότητα του ελαιόλαδου, προστατεύοντας την πολύτιμη και πλούσια πηγή πολυφαινόλων που διαθέτει, ενώ ταυτόχρονα περιορίζονται τα υγρά απόβλητα.
Τέλος, το ελαιόλαδο περνά από τρεις διαχωριστές, όπου διαχωρίζεται από τα απόνερα. Μετά, το «One & Olive» μεταφέρεται στις δεξαμενές φύλαξης και εμφιαλώνεται εντός λίγων ωρών.
Η διαδικασία εμφιάλωσης λαμβάνει χώρα σε μια πλήρως αυτοματοποιημένη και ελεγχόμενη μονάδα στις εγκαταστάσεις της «One & Olive» που ακολουθεί αυστηρά πρότυπα.
Κατά τη διαδικασία παραγωγής του «One & Olive» προστατεύουμε την εκχύλιση του ελαιόλαδου ελαχιστοποιώντας την επαφή του με οξυγόνο και εξασφαλίζουμε υψηλή ποιότητα μέσω επιπλέον φροντίδας, προκειμένου να προσφέρουμε την εμπειρία ενός αυθεντικού, πράγματι, ελληνικού ελαιόλαδου”.
Διαδικτυακά μαθήματα προγραμματισμού
Το πέμπτο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (ΕΒΕ) ανακοίνωσε πέντε νικήτριες ομάδες που θα μοιραστούν το χρηματικό ποσό του 1.250.000 ευρώ, καθοδήγηση, καθώς και ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης μέσω του δικτύου συνεργατών και υποστηρικτών του.
Οι δέκα φιναλίστ του 2017 δραστηριοποιούνται σε έξι διαφορετικούς τομείς, όπως η εκπαίδευση, η ιατρική τεχνολογία, τα τρόφιμα και ποτά, η μόδα, ο τουρισμός και η τεχνολογία.
Στον διαγωνισμό του 2017, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι συμμετείχαν με 1.250 επιχειρηματικές προτάσεις – μία αύξηση κατά 12% από το 2016, γεγονός που δείχνει ότι η επιχειρηματική σκηνή στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δραστήρια.
Η Allcancode
Πρόκειται για μία διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα που καλλιεργεί τεχνολογικές δεξιότητες και γνώσεις προγραμματισμού μέσω διαδραστικών παιχνιδιών. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους χρήστες της να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες, ενώ δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να δημοσιεύσουν τα δικά τους παιχνίδια ή εφαρμογές. Με την Allcancode, οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει να προγραμματίζει και να αξιοποιεί τις τελευταίες τεχνολογίες και να δημιουργήσει λειτουργικές εφαρμογές, χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη εμπειρία προγραμματισμού.
Οι άνθρωποι πίσω από την πλατφόρμα ξεκίνησαν, το 2014, ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι, προκειμένου να μάθουν τα παιδιά προγραμματισμό υπολογιστών. Το παιχνίδι, μάλιστα, έχουν παίξει μέχρι τώρα 1,5 εκατομμύριο χρήστες.
Όπως εξηγεί ο προγραμματιστής, Κώστας Καρολεμέας, με καταγωγή από τη Μεσσηνία, την τεχνολογία που ανέπτυξαν για να υποστηρίξουν το παιχνίδι, αποφάσισαν τον Φεβρουάριο του 2017 να την αξιοποιήσουν και σε έναν άλλο τομέα, σε αυτόν των επιχειρήσεων.
Έτσι, δημιούργησαν την Allcancode, μία διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα που καλλιεργεί τεχνολογικές δεξιότητες και γνώσεις προγραμματισμού μέσω διαδραστικών παιχνιδιών. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους χρήστες της να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες, ενώ δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να δημοσιεύσουν τα δικά τους παιχνίδια ή εφαρμογές. Με την Allcancode, οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει να προγραμματίζει και να δημιουργήσει λειτουργικές εφαρμογές, χωρίς απαραίτητα να απαιτείται προηγούμενη εμπειρία προγραμματισμού.
«Αρχίσαμε να απευθυνόμαστε σε εταιρείες που ήθελαν να λύσουν το πρόβλημα της δημιουργίας ενός λογισμικού στους τομείς τους, κάτι που αποτελεί πολλές φορές πονοκέφαλο», αναφέρει. Προς το παρόν η εταιρεία «εκπαιδεύει» τις επιχειρήσεις στο πώς να φτιάχνουν δικό τους λογισμικό, μέχρι να είναι έτοιμη η πλατφόρμα, «ωστόσο στόχος μας δεν είναι να γίνουμε εταιρεία συμβούλων ή παροχής υπηρεσιών».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη