Δούσκα Ελένη
Όγκους σε κλαδιά από την καρκίνωση, μαυρίλα σε φύλλα και κλαδιά από την καπνιά, κιτρινοπράσινο στρώμα σε βραχίονες και κορμούς από τις λειχήνες και προσβολές σε μασχάλες κλαδιών από τους σκολύτες ενδέχεται να εντοπίσουν αυτές τις μέρες οι ελαιοκαλλιεργητές.
Γι’ αυτό οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου συστήνουν τις αναγκαίες επεμβάσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν αυτή την περίοδο οι παραγωγοί, ώστε να προστατεύσουν τις ελιές τους και να διασφαλίσουν τη μετέπειτα καρποφορία τους.
Καρκίνωση: Πρόκειται για ασθένεια µε χαρακτηριστικό σύμπτωμα το σχηματισμό εξογκωμάτων (όγκων) σε κλαδιά, μεγαλύτερους κλάδους, στον κορμό και σπανιότερα στα φύλλα (νεύρα ή μίσχο). Όταν επικρατεί υγρός καιρός μεταφέρεται το βακτήριο µε το νερό από τα καρκινώματα σε ανοικτές πληγές και μολύνει άλλα μέρη του δέντρου ή γειτονικά δέντρα.
Έντονης μορφής εκδήλωση της ασθένειας παρουσιάζει ξήρανση κλαδιών και εξασθένηση των δέντρων. Η ποικιλία Κορωνέϊκη (ψιλολιά) είναι ιδιαίτερα ευπαθής.
Συστήνεται να επιλέγονται υγιή δενδρύλλια στην εγκατάσταση νέου ελαιώνα, τα προσβεβλημένα κλαδιά µε όγκους να αφαιρούνται µε ξηρό καιρό στο κλάδεμα και να καίγονται. Οι μεγάλες τομές να καλύπτονται µε πυκνό βορδιγάλειο πολτό (διάλυμα 6%), ενώ συστήνεται προληπτικός ψεκασμός µε χαλκούχο σκεύασα αμέσως μετά από κλάδεμα, ανοιξιάτικο παγετό ή χαλαζόπτωση, ιδιαίτερα στις υγρές.
Σκολύτες (φλοιοφάγος και φλοιοτρίβης): Μικροσκοπικά σκαθάρια που προσβάλουν εξασθενημένους κλάδους. Προνύμφες και ακμαία προκαλούν νέκρωση του φλοιού και ξήρανση λεπτών κλαδιών ή κλάδων μεγαλύτερης διαμέτρου ανάλογα µε την ένταση της προσβολής. Μεγαλύτεροι κλάδοι συνήθως δεν ξηραίνονται αλλά έχουν καχεκτική βλάστηση και μειωμένη καρποφορία. Οι γεωπόνοι συστήνουν έγκαιρη αφαίρεση προσβεβλημένων ξερών ή ημίξηρων κλάδων και κάψιμο, με στόχο την απομάκρυνση των εντόμων που φιλοξενούνται πριν ξεκινήσουν να γεννούν την άνοιξη και ενίσχυση της ζωηρότητας των ελαιοδέντρων µε κατάλληλο κλάδεμα, άρδευση και λίπανση.
Καπνιά και λειχήνες: Κλάδοι, βλαστοί και φύλλα καλύπτονται από ένα μαύρο στρώμα που οφείλεται στην καπνιά, έναν μύκητα που αναπτύσσεται πάνω στα μελιτώδη εκκρίματα των κοκκοειδών εντόμων. Καπνιά και λειχήνες συναντώνται σε ελαιώνες υγρών περιοχών και σε δέντρα µε πυκνή βλάστηση. Κοινή αντιμετώπιση επιτυγχάνεται µε το κλάδεμα για καλό αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό των δέντρων και ψεκασμούς µε χαλκούχα σκευάσματα.