Πώς η εταιρεία Ol-eve μεταμόρφωσε μια περιοχή που είχε χαρακτηριστεί ως ερημοποιημένη σε ένα κτήμα με 40.000 ελαιόδεντρα και 10.000 άλλα δέντρα. Το υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο και οι διεθνείς βραβεύσεις του ελαιόλαδου.
Την ώρα που οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε μερικά χρόνια κάποια από τα τρόφιμα που τώρα θεωρούμε δεδομένα ίσως εξαφανιστούν από το πιάτο μας, ενώ παράλληλα μιλούν για την ανάγκη αλλαγής του τρόπου καλλιέργειας της γης ώστε να είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον, ένα κτήμα στην Ελλάδα αποδεικνύει ότι ακόμη και μια ερημοποιημένη περιοχή μπορεί να μεταμορφωθεί σε πρότυπο ελαιώνα.
Στο Σίγρι, της Λέσβου, σε έναν τόπο που μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν επίσημα χαρακτηρισμένος ερημοποιημένη περιοχή, ο Αντώνης Τριπιντίρης και η Ol-eve κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να μεταμορφώσουν αυτό το μέρος σε έναν πρότυπο ελαιώνα με 40.000 ελαιόδεντρα και 10.000 άλλα δέντρα. Δημιούργησαν ένα πολυποικιλιακό κτήμα με τις καλύτερες ντόπιες, ελληνικές και μεσογειακές ποικιλίες ελιάς. Φυσικά, από το κτήμα δεν μπορούσαν να λείπουν οι ντόπιες ποικιλίες της αδραμυτινής και της κολοβής ελιάς, ενώ μοναδικός στόχος του ήταν η σωστή καλλιέργεια τους.
«Ειδικά για τη φροντίδα του δέντρου της ελιάς αξιοποιούμε τα φύκια Ποσειδωνίας, τα οποία βγαίνουν σε διάφορες παραλίες του κτήματος, και κάνουμε κομπόστ. Είμαστε οι μοναδικοί στον κόσμο, που κάνουμε αυτό το κομπόστ για τη λίπανση του δέντρου, μαζί και με ό,τι άλλο έχουμε από κλαδέματα και από κοπριές που συλλέγουμε από διάφορα βοσκοτόπια του νησιού», είπε ο Αντ. Τριπιντίρης στο BusinessDaily.
Στα 2.000 στρέμματα του κτήματος έχει καταφέρει να δημιουργηθεί κυριολεκτικά ένα οικολογικό θαύμα αφού εκτός από τα ελαιόδεντρα υπάρχουν συνολικά χιλιάδες δέντρα και φυτά.
Στόχος τους δεν ήταν απλά να κάνουν έναν ελαιώνα, αλλά να ενισχύσουν τη βιοποικιλότητα. «Οι οικογένεια μας δεν ήταν αγρότες, αποφασίσαμε να αποδείξουμε ότι μπορούν οι άνθρωποι να πάρουν ένα ερημοποιημένο τόπο και να δώσουν πάλι ζωή. Το κτήμα μας είναι 2000 στρέμματα – φυτέψαμε 40.000 ρίζες ελιές, αλλά και 10.000 άλλα δέντρα. Ο στόχος μας δεν ήταν απλά να κάνουμε έναν ελαιώνα, αλλά να φέρουμε μια βιοποικιλότητα. Βιοποικιλότητα σημαίνει ότι καλλιεργούμε διάφορα δέντρα όχι μόνο μία ποικιλία. Σε κάθε πουλί, κάθε είδος ζώου, δεν αρέσει μόνο ένα είδος δέντρου, θέλει διαφορετικότητα», σημείωσε ο κ. Τριπιντίρης.
Και συμπλήρωσε: «Εκείνο που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι όταν αρχίζεις και αγαπάς τη φύση και την περιποιείσαι, φέρνεις ζωή. Και, παράλληλα με την πράσινη ανάπτυξη, φέρνεις και αειφόρο ανάπτυξη για το καλό της τοπικής κοινωνίας στο Σίγρι και σε όλο το νησί της Λέσβου».
Πρότυπο και το ελαιοτριβείο
Μετά το κτήμα η Ol-eve, δημιούργησε και ένα πρότυπο ελαιοτριβείο στο Σίγρι της Λέσβου, μέσα στο κτήμα, καθώς όπως αναφέρουν τα στελέχη της εταιρείας για να έχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα θα πρέπει να προσέξουν και να ελέγξουν όλα τα στάδια από την ελιά μέχρι το λάδι. Από την επιλογή της ποικιλίας που θα φυτευτεί και τον τρόπο που θα φροντίσουν το δέντρο (λίπανση/πότισμα/κλάδεμα) αλλά και την προστασία από ασθένειες, στην σωστή και έγκυρη συγκομιδή του καρπού, την σωστή και άμεση μεταφορά του με ενδεδειγμένους τρόπους στο ελαιοτριβείο. Έπειτα στην ελαιοποίηση στο πρότυπο διφασικό ελαιοτριβείο, σε μία πλήρως ηλεκτρονικά ελεγχόμενη διαδικασία για να βγει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Η αποθήκευση και εμφιάλωση είναι ένα ακόμα βήμα για να πηγαίνει το καλύτερο λάδι που θα διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του στο ράφι.
Επίσης με την ορθή ελαιοποίηση μπορούν να πετύχουν το κατάλληλο γευστικό προφίλ αλλά και να έχουν διατροφικούς ισχυρισμούς υγείας (low acidity, unsaturated fats, vitamin E (antioxidants), polyphenols (antioxidants)».
Ελαιόλαδο βραβευμένο σε όλο τον κόσμο
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται από τους ελαιώνες στο Σίγρι της Λέσβου διακρίνεται παγκοσμίως. Από τα επτά δείγματα ελαιόλαδου που έστειλε η Ol-eve σε τρεις διαγωνισμούς βραβεύτηκαν και τα επτά. Τα Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα του νέου ελαιοτριβείου στο Σίγρι, αναγνωρίστηκαν ως τα καλύτερα και πιο ποιοτικά λάδια στον κόσμο.
Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της Ol-eve πήραν Χρυσά βραβεία για γεύση και Ποιότητα, από το Olive Japan International Extra Virgin Olive Oil Competition 2022 και τα Διεθνή Βραβεία Ελαιόλαδου του Βερολίνου (Berlin GOOA 2022). Η Ol-eve φυσικά διακρίνεται και σε εγχώριο επίπεδο, στα Olympia Awards.
Επίσης ο ελαιώνας στο Σίγρι έχει παρουσιαστεί από την ομάδα Λύσεων Βασισμένες στη Φύση της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για τη Γεωργία (EIP-AGRI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κινώντας το διεθνές ενδιαφέρον καθώς αποτελεί μία χαρακτηριστική περίπτωση εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Όσον αφορά το κτήμα, είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με εφαρμογή Λύσεων Βασισμένων στη Φύση. Διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων από οκτώ μεσογειακές χώρες με το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, επισκέφτηκε το αγρόκτημα στο πλαίσιο εργασιών της 1ης συνάντησης του έργου Mara-Mediterra που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στη Λέσβο.
Τι είναι όμως αυτό που χρειάζεται για να ξεχωρίσει το ελληνικό ελαιόλαδο. Από την Ol-eve σημειώνουν: «Το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να γίνει το καλύτερο σε όλο τον κόσμο. Για να το αναδείξουμε όμως πρέπει η ποιότητα μας να είναι δεδομένη και κάθε χρόνο να κρατάει τα standards τα οποία θέτουμε εμείς ως παραγωγοί αλλά και τα standards τα οποία θέτει η αγορά διεθνώς. Η συνεχής εκπαίδευση των αγροτών, καθώς και οι συνέργειες επαγγελματιών του κλάδου είναι προαπαιτούμενα για να αναδείξουμε ένα προϊόν που θα ξεχωρίζει. Επίσης ο ρόλος του μάρκετινγκ είναι σημαντικός, για να αναδείξει το καλό ελαιόλαδο αλλά και τις αξίες που έχουν όλοι όσοι προσπαθούν να προσφέρουν και να εξάγουν».
Η εταιρεία Ol-eve έχει τον πλήρη έλεγχο σε όλα τα στάδια της ελαιοποίησης, καθώς και σύστημα ιχνηλασιμότητας. Στην εταιρεία υπάρχουν επαγγελματίες πωλήσεων, εμπορικής διαχείρισης και μάρκετινγκ αλλά και διασφάλισης ποιότητας. «Όλοι όσοι είναι στους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας στην Ελλάδα πρέπει από την πλευρά τους να φροντίζουν να ελαχιστοποιούν τα προβλήματα και να αναδεικνύουν με τη δουλειά τους το καλύτερο εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο», αναφέρουν.
Οι αναταραχές των τιμών των τροφίμων είναι κάτι το οποίο επίσης επηρεάζει το ελαιόλαδο. Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, των μεταφορών, και συσκευασίας είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζει και η Ol-eve. Όπως αναφέρουν, οι αυξήσεις στις τιμές δεν έχουν επηρεάσει τόσο πολύ το ελαιόλαδο, σε σχέση με άλλα προϊόντα. Το κόστος όμως συλλογής των παραδοσιακών καλλιεργειών είναι μεγαλύτερο από καλλιέργειες υψηλής έντασης. Το ποιοτικό ελαιόλαδο μπορεί να δικαιολογήσει τις όποιες διαφορές στις τιμές, δεδομένης της ζήτησης για εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.