Πυλιακή Γη σημαίνει σεβασμός στην παράδοση, αλλά κυρίως έμπνευση από αυτήν. Σημαίνει επίσης, νέες γεύσεις με βασικά στοιχεία και έμπνευση από τις πρώτες ύλες του κοινού πολιτιστικού και πολιτισμικού χώρου της Μεσογείου. Σημαίνει τέλος, ότι η πρωτοτυπία είναι απαραίτητο συστατικό επιτυχίας σε ότι κάνεις. Πληροφορίες για τα προϊόντα της Πυλιακής Γης: www.pyliakigi.gr
H Γιάννα Μπαλαφούτη ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τις συνταγές της Πυλιακής Γης μας μίλησε….
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Κας ΓΙΑΝΝΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ
– Κα Μπαλαφούτη διάβασα στο εταιρικό σας web site για εδέσματα, σοκολάτες, αρτoπαρασκευάσματα, αρτύματα… Φαντάζομαι στον χώρο δουλείας σας υπάρχει οργασμός δημιουργίας!! Πως ξεκίνησε η επαγγελματική σας δραστηριότητα;
Η επαγγελματική μας δραστηριότητα ξεκίνησε το 2009 με αφορμή την έναρξη της μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Πυλίας.
Αρχικά παρασκευάζαμε παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και κουλουράκια.
– Στις αναρτήσεις σας στα social media αναφέρεται για: τις “δικές μου” συνταγές. Οι συνταγές μου, καταλαβαίνω ότι εννοείτε κάτι σημαντικό, κάτι “ιερό”.
Υπάρχουν συνταγές που δημιουργήθηκαν με πολύ κόπο, που χρειάστηκε χρόνια για να τελειοποιηθούν ή να γίνουν αποδεκτές στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Φανταστείτε πόσο δύσκολο ήταν το 2009 να σταθεροποιήσω τη μαγική συνταγή της Ελιάς Καλαμών με το τοπικό Cabernet Sauvignon. Αφενός δεν υπήρχε βιβλιογραφία για να συμβουλευτώ άρα έπρεπε να βγει μέσα από πολλαπλά μαγειρέματα, πειράματα και γευστικές δοκιμές, αφετέρου έπρεπε να πείσω το ευρύ κοινό ότι η ελιά Καλαμών δεν είναι ένα ακόμη υλικό για τη χωριάτικη σαλάτα.
– Ποιον τίτλο βάζετε στον εαυτό σας; Ζαχαροπλάστης, αρτοποιός, παραγωγός τροφίμων, κάτι άλλο;
Όλα αυτά σε ένα: Δημιουργός.
– Χαίρομαι που ακούω το πάθος σας για αυτήν την δουλειά. Συγχρόνως όμως, μιλήστε μας για marketing ελληνικών τροφίμων και ποτών. Φτάνει μόνο το πάθος για δημιουργία για αύξηση των πωλήσεων τους;
Το πάθος για δημιουργία είναι το βασικό εργαλείο μάρκετινγκ. Γύρω από αυτό να σχεδιαστεί μια στρατηγική πωλήσεων και οπωσδήποτε ένα δυνατό δίκτυο διανομής.
– Γαστρονομία σε συνδυασμό με τον τουρισμό, είναι επιτυχημένη διέξοδο για επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών;
Είναι αλληλένδετες έννοιες. Οι αγρότες, παραγωγοί, μεταποιητές πρέπει να αξιοποιήσουν το 100% της γης μας ώστε να τροφοδοτεί τον τουρισμό. Και μην ξεχνάμε ότι οι (ικανοποιημένοι) τουρίστες είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές των αγροδιατροφικών μας προϊόντων.
– Ας γυρίσουμε πίσω στην δική σας εργασία. Ποιο ρόλο παίζει η καινοτομία στην δική σας επιχείρηση; Η καινοτομία είναι συνοδοιπόρος της επιτυχίας;
Η καινοτομία στη δική μου επιχείρηση είναι συνειδητή επιλογή. Έχει όμως το κόστος της. Απαιτείται πολύς προσωπικός κόπος, χρόνος και εν τέλει κόστος για να γίνει αποδεκτό στους καταναλωτές. Από την άλλη, αν δεν είχα την ελευθερία της καινοτομίας, δεν θα με ενδιέφερε να συνεχίσω αυτή τη δουλειά. Είναι το οξυγόνο μου.
– Και οι πρώτες ύλες; Είναι περίπου αυτονόητο να μου πείτε ότι πρέπει να είναι άριστες. Η χρήση τους όμως συνεπάγεται υψηλή τιμή στον καταναλωτή.
Όταν μιλάμε για άριστες πρώτες ύλες πρέπει να σκεφτόμαστε ότι ένα μεγάλο μέρος αφορά και στην υγεία μας. Παράγουμε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και κατ’ επέκταση υψηλής τιμής. Η ποιότητα είναι αδιαπραγμάτευτος παράγοντας. Αυτή είναι η θέση μας και αυτή θα υποστηρίζουμε.
– Λειτουργούμε τα ηλεκτρονικά περιοδικά WineNews.gr και OliveoilNews.gr. Ποια θέση έχουν το κρασί και το ελαιόλαδο στην δουλειά σας;
Σχεδόν όλες οι συνταγές μας περιέχουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και οι περισσότερες από αυτές περιέχουν και κρασί.
– Συνήθως στο τέλος κάθε συνέντευξης κάνουμε και μια-δύο προσωπικές ερωτήσεις. Πέραν της δουλειάς σας, πείτε μας κάποια άλλα ενδιαφέροντα. Ποιά θέση έχουν στην καθημερινότητά σας;
Είναι τέτοια η φύση της δουλειάς που περιορίζει τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα. Ίσως λίγη ζωγραφική τις βραδινές ώρες.
– Η οικογένειά σας συμμετέχει στην επιχειρηματική σας δραστηριότητα;
Η Πυλιακή γη είναι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Ακόμη και η κόρη μου που είναι 11 χρονών όπου και όποτε μπορεί συμμετέχει.
– Ευχαριστήσω για τον χρόνο σας. Χάρηκα πολύ την συζήτηση μας.
Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.
Πηγή: ΟliveOilNews.gr