Τους 38.000 τόνους θα αγγίζει η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στο Νομό Μεσσηνίας σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι δύο Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα στην περιοχή της Τριφυλίας φέτος παρήχθησαν 18.000 τόνοι με το 75% των ελαιολάδων να εντάσσονται στην κατηγορία των έξτρα παρθένων. Στην υπόλοιπη Μεσσηνία η παραγωγή υπολογίζεται ότι άγγιξε τους 20.000 τόνους με την κατηγοριοποίηση των ελαιολάδων να έχει την ίδια εικόνα, αφού το 75% βρίσκεται στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου.
Να σημειωθεί πως η φετινή συγκομιδή θεωρείται ικανοποιητική δεδομένου ότι διανύσαμε περίοδο χαμηλής παραγωγικότητας και πέρυσι παρατηρήθηκε υψηλή προσβολή από δάκο και μύκητες. Το ίδιο σχολιάζεται και για την ποιότητα των φετινών λαδιών η οποία, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για υψηλές οξύτητες, δείχνει πως για μία ακόμα χρονιά η Μεσσηνία κατάφερε τα δύο τρίτα της παραγωγής της να είναι εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.
Να σημειωθεί ωστόσο πως ιδιαίτερα πρέπει να προβληματίσουν τους παραγωγούς αναφορές τόσο από γεωπόνους όσο και γευσιγνώστες σαν αυτές που σημειώθηκαν στην Εκδήλωση Γευσιγνωσίας που οργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Καλαμάτας.
Ειδικότερα, σοβαρές επισημάνσεις για όλη την παραγωγική διαδικασία έκαναν οι γευσιγνώστες Γιώργος Κουτέλας και Κώστας Λύρης. Και οι δύο αναφέρθηκαν σε ελαττώματα τα οποία εντοπίζονται στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ελαιολάδων και οφείλονται στις κακές πρακτικές συγκομιδής, έκθλιψης και αποθήκευσης ελαιολάδου.
Εντωμεταξύ, έκκληση στους παραγωγούς να παρακολουθούν τα χωράφια τους και να συμβουλεύονται ειδικούς γεωπόνους, ώστε να παρεμβαίνουν σωστά και έγκαιρα έκανε ο Προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος. Επιπρόσθετα ο κ. Κυριακόπουλος αναφερόμενος στη δακοκτονία της προσεχής περιόδου τόνισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη νομοθετική ρύθμιση η οποία θα απαλείψει τις αγκυλώσεις των προηγούμενων χρόνων και θα μπορούν πλέον οι υπηρεσίες να πραγματοποιούν τους ψεκασμούς όταν και όπου αυτοί χρειάζονται.