Του Βασίλη Φραντζολά
Eπιτέλους, από 1/1/2018, τέλος στα «λαδόξυδα», στα συνήθως βρώμικα, ανοιχτά μπουκαλάκια των ταβερνών και εστιατορίων, που πολλές φορές περιέχουν δυστυχώς, μείγματα με ταγγισμένα λάδια η σπορέλαια. Φεύγουν … και θα αντικατασταθούν με σφραγισμένα μπουκαλάκια, μη επαναγεμιζόμενα, με επώνυμη ετικέτα. Ηδη δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ, (κάντε κλικ επάνω εδώ http://tinyurl.com/y7nv4osq) και από 1.1.2018 ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου.
To πιo σημαντικό είναι ότι τα μπουκαλάκια με ελαιόλαδο ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό να βρίσκονται από πριν πάνω στο τραπέζι. Οταν όμως θα ζητηθεί πρόσθετο ελαιόλαδο π.χ. για μιά σαλάτα (η οποία έρχεται σερβιρισμένη με ελαιόλαδο από την κουζίνα), αλλά μας φάνηκε ότι έχει λίγο, τότε ο καταστηματάρχης υποχρεώνεται να φέρει μη επαναγεμιζόμενο, μισογεμάτο ίσως, μπουκαλάκι στο τραπέζι μας. Πόσοι θα το κάνουν αυτό)
Για το πρόσθετο κόστος: ακόμα και αν κοστίζει τελικά, ανά λίτρο, το μπουκαλάκι, ας πούμε π.χ. 10 ευρώ (!!), το πολύ να μπούνε 2 κουταλιές της σούπας = 20 γραμμ ανά πελάτη, πρόσθετα στην σαλάτα. Αρα το πρόσθετο κόστος ανά πελάτη δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 5 η και 10 λεπτά του ευρώ !!
1. Μέσα στην κουζίνα το εστιατόριο χρησιμοποιεί όποιο ελαιόλαδο η σπορέλαιο χρησιμοποιεί ! Δεν αλλάζει τίποτα απολύτως.
2. Οι σαλάτες φτιάχνονται στην κουζίνα με όποιο λάδι έβαζε μέχρι τώρα το μαγαζί και πάνε έτοιμες έξω. Δεν αλλάζει τίποτα.
3. Μόνο αν θελήσει ο πελάτης να βάλει επι πλέον ελαιόλαδο στην σαλάτα του από το μικρό μπουκάλι στο τραπέζι θα γίνεται χρήση του, άρα θα γίνεται κατά μέσο όρο, πολύ μικρή κατανάλωση ανά πελάτη.
4. Από την ανάγνωση του ΦΕΚ είναι προφανές ότι δεν θα μπορεί ένας εστιάτορας να γεμίζει μόνος του και να σφραγίζει μπουκαλάκια με δική του ετικέτα, παρά μόνον σε συνεργασία με τυποποιητήριο στο οποίο θα του έχει δώσει το λάδι του και αυτός θα τον χρεώνει την αξία του μπουκαλιού και τα γεμιστικά.
5. Προσοχή στις λαθροχειρίες ! Τα πρόστιμα είναι πολύ τσουχτερά (3.000 €) αν τυχόν π.χ. η ετικέτα λέει Εξαιρετικό Παρθένο και μέσα το λάδι βρεθεί με ελαττώματα, δηλαδή όχι Εξαιρετικό Παρθένο. ΕΔΩ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ… Ισχύει δηλαδή το ίδιο καθεστώς με την πώληση ελαιολάδου στα καταστήματα.
6. Ο πελάτης για να πάρει ένα μπουκαλάκι «για ενθύμιο» θα πρέπει προφανώς να το πληρώσει στον καταστηματάρχη… δεν θα έχει υπολογιστεί στον λογαριασμό.
7. Τα μη επαναγεμιζόμενα μπουκαλάκια μπορεί να είναι και λίγο μεγαλύτερα βέβαια, π.χ. μισού λίτρου. Αυτά θα παραμένουν στο τραπέζι για περισσότερους πελάτες, μέχρι να αδειάσουν.
Τα οφέλη για το Ελληνικό ελαιόλαδο είναι προφανή… πολλοί νέεοι παραγωγοί θα τους δοθεί ΜΟΝΑΔΙΚΗ ευκαιρία να δοκιμάσουν τα (εξαιρετικά) ελαιόλαδα τους από δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που τόσο πολύ θαυμάζουν το Ελληνικό ελαιόλαδο. Γιαυτό άλλωστε ακόμα και στην Κύπρο τρέξανε να το εφαρμόσουν, εδώ και 2 χρόνια. Εμείς εδώ τελευταίοι και (ελπίζω όχι) στην γκρίνια.
Ο Βασίλης Φραντζολάς είναι πιστοποιημένος δοκιμαστής και σύμβουλος ποιότητος ελαιολάδου. Από το 2005 οργανώνει και διδάσκει στα σεμινάρια Oliveoilseminars.com ενώ από το 2017 διεθύνει τα σεμινάρια για την πιστοποίηση Δοκιμαστών Ελαιολάδου, σε συνδιοργάνωση με τον Ιταλικό Εθνικό Οργανισμό Δοκιμαστών Ελαιολάδου ΟΝΑΟΟ.